Vrienden van de Dieptetuin
de tuinclub die echt werkt
 
 


Verslagen werkochtenden 2020


Zaterdag 31 oktober, Laatste werkochtend:

De laatste werkochtend van dit seizoen: droog, redelijke temperatuur en dus grote opkomst! Ad de H., Margreet, Yvonne, Barbara, Joop, Meta, Hennie, Joke, Agnieta, Pieter, Gerda, Janneke, Jackie, Josje, Maarten (foto’s), Henk, Joyce, Dick, Nel, Ad M., Ton, Loes, Hanny (verslag) en wijkwethouder Bram. Eerst werd er een uurtje gewerkt; vooral vegen en harken waren populaire bezigheden. Daarna werd in ruime opstelling genoten van de koffie mét appeltaart mét slagroom mét advocaat mét goede gesprekken en natuurlijk met een paar kleine toespraken. Toen voorzitter Dick ging spreken, begon zelfs de zon te schijnen! Hij benadrukte de waarde van ons clubje, zeker in deze rare tijd en bedankte de vrijwilligers namens het bestuur. Wijkwethouder Bram sprak ons ook toe; hij complimenteerde ons met hoe de tuin eruit ziet. Er komen gesprekken over de uitbreiding van de Kate; hopelijk lukt dat op korte termijn. En hij wenste ons het beste mét een leuk presentje van de gemeente dat wij kregen bij het weggaan. Ook van het bestuur kregen alle vrijwilligers een cadeautje. Toen was het de beurt aan de vrijwilligers om het bestuur te bedanken. Dat was een kleine samenwerking tussen Jaco, zij heeft het bedacht, Janneke, zij heeft het gedicht gemaakt, en Hanny, zij las het gedicht voor. Hier komt het en het geeft perfect weer hoe het afgelopen seizoen is geweest.


Het is alweer zover gekomen

De bladeren vallen van de bomen

De herfst waart klagend rond:

Hoe blijven we gezond?

 

De lente kwam met een slecht bericht

De zomer sloeg een pandemie in ons gezicht.

Corona draaide de wereld rond,

toch bleven wij gezond.

 

Het werk, de koffie in de tuin: wat was het fijn

daar ondanks alles getuige van te zijn.

Het was moeder natuur die ons hier bond,

op anderhalve meter in het rond.

 

Het bestuur, zoals altijd steeds paraat,

hield ons op gepaste wijze aan de praat.

U zij dank hiervoor, geheel gegrond.

Tot in de lente en blijf gezond!
vrijdag 23 oktober:

Vandaag de op een na laatste werkdag van het seizoen 2020 en dat kon niet gezien worden aan het aantal vrijwilligers dat vanochtend aanwezig was. In totaal 17 vrijwilligers waren ter plekke, zijnde: Ad H. (hoewel van korte duur door andere werkzaamheden, edoch) Jaco, Janneke, Hanny, Joke, Henny, Henk, andere Ad, Josje, Gerda, Meta, Nel, Ton, Maarten, Barbara, Joop en Hennie. Dat er toch een groot aantal mensen aanwezig waren kwam waarschijnlijk ook door het prachtige weer met veel zon.

Je zou zeggen zo aan het eind van het seizoen wordt er vaak met een bepaalde gemakkelijkheid gewerkt, Hetgeen vandaag beslist niet het geval was. Af en aan, met afval voor de mesthoop, zag ik de kruiwagens voorbij gaan en dat gaf op de eerste plaats al de werklust aan. Henk was toen vanuit de Berceaux nog niet eens met zijn afval, twee kruiwagens vol met blad, bij mij langs gekomen. Josje en Gerda, een leuk werk stel, hebben de tuin weer nagelopen en hun visie en werk daarbij afgegeven, je kon het zien aan de weggehaalde uitgebloeide planten die zij in hun mand en kruiwagen hadden liggen. Janneke met die mooie kniebeschermers, die zeker effect hebben gehad want ik zag wat ze aan uitgebloeide planten naar de mesthoop bracht, was met volle inzet aan het werk. Joke en Hannie waren ook ijverig bezig in de tuin met het blad op de looppaden. Helaas weet ik niet wat tweede Ad voor werk deed vandaag maar hem kennende is het bij hem altijd raak wat inzet betreft. Jaco, werkend in de tuin zag ik haar telkens bukken en dat verwacht je niet gezien haar leeftijd, wat een voorbeeld. Ja dan Joop, geen rugpijn meer maar wel een ontsteking in zijn been, maar dat zag je niet hoe hij die grote door Maarten afgezaagde takken op werkbare grootte zaagde en met een kruiwagen vol naar achteren reed. Meta en Nel, met een mondkapje voor om te zorgen voor een lekkere bak koffie zonder aerosolen en de koffie met de koek van Maarten smaakte als vanouds. Hanny heeft de planten voor de weggeef planten weer netjes in orde gebracht voor de laatste verkoopdagen volgende week, achter de Kate staat weer een behoorlijke partij planten om weggegeven te worden. Henny was heel vroeg aanwezig om haar wekelijkse werkzaamheden aan de kleine boompjes op het grasveld te doen, met als gevolg dat ze al vroeg op de koffie kon zitten wachten. Ton heeft de voorgrond van de Kate van blad en eikels ontdaan en het zag er allemaal weer fris uit. Ja en dan hadden wij vandaag Barbara aan het werk en hoe........ direct begonnen om het pad naar de uitgang schoon te maken, zag er goed uit en toen dook ze onder de bomen waar een tapijt van eikels en blad aanwezig was. Ze merkte op dat vooral de eikels er voor de winter weg zou moeten zijn, want elke eikel kan ons weer een extra boom opleveren. Een kruiwagen vol met afval was het resultaat en er is afgesproken dat er volgende week met een man/vrouw of drie de rest van dit tapijt moet worden geruimd ,, vrijwilligers voor ,, is dan het thema. Ja vrienden onder leiding van Maarten is het seizoen nu weer voorbij en hopen wij volgende week met bijna iedereen afscheid te kunnen nemen van wat het werk betreft. Het winterprogramma zal Maarten via de email aan ons doorgeven.

Een mooie werkdag, met een uitstekende stemming onderling, gaf maar weer eens aan hoe belangrijk ons werk voor iedereen is en daarbij is een vrijwilliger/vrijwilligster van reuze belang voor de Dieptetuin.

 
 

zaterdag 17 oktober:

Wat hebben we veel om dankbaar voor te zijn. Dat de Dieptetuin er zo fantastisch bij ligt terwijl de herfst toch al ingetreden is, is natuurlijk te danken aan de vele vrijwilligers, maar dat de Katezone zo aangeharkt is danken we toch vooral aan Ton en Joke, en dat zelfs de composthoop geen zootje is (tenminste als er geen -naaldhoudende-takken op gegooid worden) is te danken aan Ad de H. Dat de tuin steeds gevarieerder beplant is, komt door Gerda en Josje, maar ook door Joyce die varens in de trap bedacht; Meta en Nel zorgden weer samen voor de koffie, met een s(n)oezige traktatie van Barbara, die goede berichten heeft gekregen van haar artsen. Dat de andere aanwezigen: Reina, Hanny, Yvonne, Maarten en Henk de handen weer flink uit de mouwen kwamen steken, wordt ook ten zeerste  gewaardeerd. Helaas waren er een paar afmeldingen: Joop de Korte  moest verstek laten gaan vanwege zijn rug en Cor en Ditte vanwege ziekte (geen corona). Ook werd duidelijk dat de Levende Kerststal dit jaar niet op de gebruikelijke manier plaats zal vinden, samen met de Gemeente wordt nagedacht over een andere invulling. De commissie winterkoffieochtenden bezint zich op buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen, of .... snoeiwerk, bladeren opruimen, Alliumbollen planten etc. onder het mom van 'In een tuin is altijd wat te doen'. Als klap op de vuurpijl kwam Carlijn met haar drie kindjes aanzetten, altijd een vertederend beeld, waarmee we weer vertrokken.  Vrijdag 23 oktober is de laatste echte werkochtend, zaterdag de 31ste de traditionele afscheidsochtend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
vrijdag 9 oktober:

Droog weer en een redelijke temperatuur, dus een flinke opkomst van de vrijwilligers. 15 mensen gave acte de presence: Ton, Meta, Jackie, Henny, Ad M., Ad de H., Albert, Margreet, Reina (foto’s), Yvonne, Gerda, Janneke, Josje, Hanny (verslag) en Joop de gemeentetuinman. Hij bracht een krat vol zwart siergras (opiopogum) mee uit de tuin van Slot Zeist. Dat kreeg op meerdere plekken in de Dieptetuin een nieuwe bestemming. Daarvoor moesten andere planten dan weer plaats maken natuurlijk: te grote plantvakken met vrouwenmantel en liriope werden uitgedund en de planten die verwijderd werden waren zeer welkom in het plantenasiel. Duurzaamheid zoals het hoort! Reina is wel een uur bezig geweest met oppotten. Zondagmiddag zijn de plantenasiels in Zeist onderdeel van de Week van de Duurzaamheid (van 10 tot 17 oktober); kom gerust eens kijken, we hebben veel in de aanbieding! De vrijwilligers waren ook druk met hun vaste werkzaamheden: onkruid wieden, randjes fatsoeneren, vegen rondom de Kate, grasjes weghalen van de paden, enz. Ook de klimop (hedera) die teveel over de muur hing is gesnoeid. We kregen ook bezoek: Jaco kwam gemondkapt even langs en 4 jongens van het CLZ (Christelijk Lyceum Zeist) hadden een tussenuur vrij en kwamen chillen in de tuin. Ze waren geïnteresseerd in ons werk en waren ook heel blij met de koffie die Meta nog over had. We hadden een leuk gesprek met hen.

Nog 3 werkochtenden te gaan: 17, 23 en 31 oktober. Tot ziens!
  

 

zaterdag 3 oktober:

Met recht een karige dag vandaag, de zon scheen niet, de temperatuur mocht hoger zijn en er was een hele kleine opkomst van onze vrijwilligers, met name, Meta, Joke, Ton, Ad H., Josje, Joyce, Lucy, Loes op de koffie en Janneke.

Toen ik de tuin in kwam, was Joyce al bezig de Kate en aanverwanten te ontsluiten, daarna heeft ze een groot portie eikels voor de Kate opgeveegd en ging toen spontaan de Dieptetuin in om verdere werkzaamheden te verrichten. Meta kwam als gewoonlijk vroeg naar de tuin om koffie te zetten en dat moest ze vandaag alleen doen want haar maatje Nel liet verstek gaan. Joke was er ook vroeg en was goed geluimd, ze vertelde ons dat ze de dag ervoor een fietstocht had gemaakt met een aantal oudere buren in totaal 40 kilometer en dat op haar leeftijd. Geen spierpijn of andere gevolgen van dit ritje en ze toog opgewekt achter naar de Kate om daar die grote kruiwagen vol met eikels te scheppen, geen gering werk toen ik de volle kruiwagen zag. Ad H. heeft werkzaamheden in de tuin verricht samen met Joyce, en Lucy en er werden weer veel uitgebloeide planten en bloemen verwijderd. Josje ook al vroeg aanwezig heeft veel werk tussen de bloemen en planten verricht en dat was goed te zien aan de hoeveelheid plantenafval die zij had verzameld. Lucy zag er erg blij uit en dat zullen wij de volgende keer van haar vernemen, het nam echter niet weg dat zij, zoals genoemd, haar werk in de tuin, ondanks haar blijheid, naar behoren heeft verricht. Loes kwam langs om ons een lekkere versnapering te brengen voor bij de koffie, zat er gezellig bij en vertelde mij, toen ik haar vroeg hoe het met haar gezondheid gesteld was, dat ze gezien het natte en koude weer de spieren in haar been pijn deden en zij hoopte dat dit snel weer voorbij zou zijn. Ja en lest best, kwam Janneke aangesneld, net voor de koffie. In alle eerlijkheid vertelde ze dat ze elke morgen een cryptogram maakt, dus ook deze morgen en door de moeilijke opgave helemaal vergeten was dat ze naar de Dieptetuin moest. Toen haar man na het tennissen thuiskwam en om koffie vroeg, ging haar een lichtje op en direct spoedde zij zich naar de tuin en heeft zij naast het koffie drinken ook nog de stoelen en tafels, gebruikt voor de koffie, netjes opgeruimd. Bravo Janneke. Ton heeft zoals steeds voor de Kate de rommel aangeveegd, tafels en stoelen neergezet voor de koffie, het pad naar het voorhek en de ingang en een stukje straat van al die eikels en bladeren ontdaan. Tot slot werd de allergrootste kruiwagen, vol met kilo`s eikels, superzwaar,  naar achteren gebracht, waar Joyce ook al geweest was met eenzelfde lading eikels.

Tijdens het werken kwamen er nog een tweetal vrouwen, ieder apart, waarvan de een enthousiast vroeg naar de planten weggeef winkel en de andere razend enthousiast was over de tuin zelf en mij vertelde dat ze als ze ophield, qua leeftijd, met werken zij graag inde tuin kwam werken. Ik zei dat dit nu al kon maar daar had ze nog geen tijd voor was haar antwoord. Laten we hopen dat het volgende week beter weer is zodat onze vrijwilligers meer aangezet worden naar de Dieptetuin te komen. Tot dan!

 

 

 

 

 

 

vrijdag 25 september:

Toen Ton vanochtend de poort van de Dieptetuin opende, kon hij niet vermoeden dat toch nog 16 mensen zich bij hem zouden voegen op deze frisse, maar prachtige herfstachtige vrijdagmorgen. Enthousiaste vrijwilligers zoals Meta en Nel, die weer voor voortreffelijke koffie zorgden bij de Kate, Hannie, Henny, Hanny, Jackie, Albert, Yvonne, Agnieta, Josje, Jaco, Ad M, Joke, Reina (die de foto's maakte) en Janneke (verslag). Maar ook Joop van de gemeente was doende oa bij de berceaus, waar hij ons wees op de tongvaren op een traptrede, een heel bijzonder plantje dat behouden dient te blijven. De vuurpijl of fakkellelie met als zondagse naam Kniphofia, was tot ieders vreugde tot volle bloei gekomen. En dat was niet de enige die nog bloeide: het al eerder vermelde cyclaampje, de herfstaster, de hemelsleutel en nog zo heel wat nabloeiers.  De augurkenboom voor de Kate is al een stadium verder en vertoont zaaddozen die uiteraard op augurken lijken, maar hoe die te vermeerderen blijft nog een raadsel. Tot de koffie was iedereen druk bezig met wat hem of haar nuttig leek, zo plantte Hanny wat Schoenlappersplanten, zorgde Jackie voor een nette onderkant van de cascade, en Albert voor de randjes van het grote gazon. Daarna werd het wat frisser en was het weer genoeg geweest voor deze morgen. Ons bereikte trouwens het bericht dat Kees naar Vreeland verhuist, waar hij een huis met tuin heeft gevonden, veel geluk daar!
Wij zijn er hopelijk weer op 3 oktober.

 

 


 

 

zaterdag 19 september:

De vlinderstruiken doen hun naam eer aan: tientallen (echt waar!) dagpauwogen, een atalanta, een koolwitje en een gehakkelde aurelia zaten erop. Je kon er naar blijven kijken. Maar dat was niet de bedoeling, want er moest gewerkt worden. En gewerkt werd er zeker. Een eervolle vermelding gaat vandaag naar Henk, Ton en Cor. Met verenigde krachten hebben zij de laatste twee kuipplanten gedeeld. En dat kostte behoorlijk wat moeite. Vooral de laatste kuip bood veel weerstand. De mannen zijn wel een kwartier bezig geweest om de kluit los te krijgen. Daarna werd deze in stukken gezaagd(!), één deel werd terug geplant en de rest was om weg te geven: aan de vrijwilligers zelf en aan het plantenasiel. Een berenklus dus. Maar ook de ander aanwezige vrijwilligers hebben zeer veel nuttig werk gedaan. Yvonne, Joke, Henny, Ad M., Joyce, Ditte, Reina, Janneke, Jackie en Hanny (verslag) hebben gewied, geharkt, geveegd en geknipt dat het een lieve lust was. Meta en Nel zorgden weer voor een heerlijk bakkie koffie. Het was een fijne werkochtend met heel lekker weer. Nog 6 te gaan: 25 september en 3, 9, 17, 23 en 31 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

 vrijdag 11 september:

Op deze stralende septemberdag kregen we hoog bezoek in de Dieptetuin, niet alleen waren daar talrijke dagpauwogen, maar ook Koos Janssen, onze burgemeester met zijn gevolg waar Dick Koopman zich bij voegde. En Alicia, de kleindochter van Cor en Ditte (14 maanden jong) kwam langs net als Marjoleine van Tol, wier tuin in Driebergen we vorige week bezochten. Er werd ook zwaar werk verzet: Ad M haalde met Gerda een hoop Persicaria weg en een Valse Gember werd door een paar sterke mensen uit zijn pot getrokken, herplant en verdeeld onder het plantenasiel en de aanwezigen. Dat waren naast de reeds genoemden: Nel, met heerlijke koekjes bij de dito koffie, Ton, Jaco, Josje, Maarten, Henk, Hanny, Reina, Joop en zijn oudcollega, Hannie, Henny en Barbara. Iedereen genoot van het weer en de tuin die er nog steeds heel goed bij staat. Het kleine cyclaampje voor de Kate staat weer schuchter te bloeien, de Buddleia's bloeien nog steeds en trekken dus ook nog vlinders aan. Verder werden uitgebloeide en/of te groot gegroeide planten tot de orde geroepen dan wel verwijderd, met bovengenoemd resultaat; goed gedaan, mensen! Wie mee wil doen die kome de volgende keer, op zaterdag 19 september.

vrijdag 4 september (uitstapje) en zaterdag 5 september (werkochtend):

Deze morgen begon voor mij al grappig omdat ik gelijk met Maarten aan de poort van de tuin kwam, die toen nog gesloten was en Maarten met de sleutel al klaar stond de boel te openen. Niet veel later kwamen de vrijwilligers al aanlopen en dat waren er deze dag 20 in totaal. Aanwezig waren Helma, Joke, Ad H. Josje, Ton, Maarten, Gerda, Janneke, Agnieta, Meta, Reina, Cor, Ditte, Joop, Hanny, Lucy, Henny, Yvonne, Hannie en Jaco op de koffie. 

Er is zeer ijverig gewerkt, temeer daar het weer zo zonnig was. Ik werd door Lucy opmerkzaam gemaakt dat direct voor de Kate de cyclamen in bloei stonden. Ad loosde nog een afval kruiwagen, die boordelvol stond met blad, op de mesthoop, gelukkig maar want ik was van plan het aan de straatkant te deponeren. Er werd divers werk in de tuin gedaan, een drukte van belang. Maarten kwam met een verzoek om mankracht omdat er een van de houten plantenkuipen te vol was gegroeid en alles er uit moest. Dit bleek geen eenvoudige opgave te zijn, weliswaar kwam de plant in zijn geheel uit de kuip maar toen moesten er met behulp van een kantensnijder, zaag en spade gezorgd worden voor de delen van de plant. Dit meesterwerk werd gedaan met hulp van Maarten, Cor, Joop en ik zelf. 

Ondanks het lawaai van de gemeentelijke grasmaaier, werd er in de koffiepauze op 1.50 meter afstand van elkaar, genoten van de heerlijke koffie van Meta en allerlei zaken besproken o.a. het bezoek van afgelopen vrijdag aan de tuin van Marjoleine van Tol in Driebergen. Een mooie kunstenaarstuin, met veel bloemen en een prachtige waterpartij die door de hele tuin liep. Marjoleine was zeer gastvrij en had een goede lach tussen al deze mooie zaken. De koffie met krentenbolletjes werd weer goed verzorgd door Barbara en Maarten en we gingen tevreden naar huis.

Met deze mooie werkdag vol van zon in onze Dieptetuin, begon het weekend. Tot de volgende keer.
 

 

 


 
vrijdag 28 augustus:

Arme herfstanemonen: eerst verdroogd, toen plat geregend en nu kapot gewaaid. Ze staan/liggen er sneu bij! Er zijn meer plantvakken die te lijden hebben gehad van deze weersomstandigheden. Gelukkig staan andere gedeeltes er mooi bij: de Eupatorium is meer dan 2 meter hoog, de Liriope bloeit volop en de zonnehoed staat knalgeel te stralen. De schoenlappersplant heeft zelfs een tweede bloei (zie laatste foto); da’s best bijzonder eind augustus. 14 vrijwilligers + gemeentetuinman Joop waren actief deze ochtend: Nel, Barbara, Ad M en Ad de H, Hannie, Henny, Janneke, Agnieta, Maarten, Ditte, Albert, Cor, Henk en Hanny (verslag). Joop zorgde ervoor dat de borders aan de straatkant ontdaan werden van onkruid en afgewaaide takken. Er kwamen veel volle kruiwagens uit. De andere vrijwilligers hebben geveegd, onkruid gewied, randjes gefatsoeneerd, uitgebloeide en lelijk geworden planten verwijderd en de taxushaag bij de valk is ook geknipt. Veel en heel nuttig werk! Nel zorgde vandaag in haar eentje voor de koffie en dat ging haar prima af. Kom ook werken en/of koffie drinken; in september kan dat op de volgende data: 5, 11, 19, en 25 sept. 

 

 

 
werkochtend 21 augustus en uitstapje 22 augustus:

Vrijdag 21 augustus begon vrij bewolkt, maar dat weerhield zo'n 16 vrijwilligers er niet van om op deze ingelaste werkochtend aan te treden: Agnieta en Pieter, als echte vroege vogels, Meta, Ton, Maarten, Hannie, Albert, Joop (de Korte, niet de nieuwe Fazant), Joke, Ad M, Jaco, Reina, Josje, Ad de H (bliksembezoek met aanhang), Janneke (verslag) en last but not least: Loes! Wat fijn dat ze weer op de koffie kon komen, zij het nog wel per rollator. Er moesten veel nu al afgevallen bladeren worden opgeharkt en uitgedroogde, cq -gebloeide planten gekortwiekt. Sommige planten, zoals de Persicaria, doen verwoede pogingen zich weer op te richten maar dat lukt niet helemaal. Al sproeit een van de omwonenden nog water driemaal in de rondte. Tijdens de welverdiende koffie, in de schaduw want de zon had toch weer gewonnen, vroeg Reina om oppassers voor zondag 6 september, maar het bleek dat dan 'Struinen in de Tuinen' gepland staat (vooralsnog niet afgelast) en Maarten zal dan aanwezig zijn om het een en ander in goede lange afstandsbanen te leiden.

Diezelfde zon die vrijdag zorgde dat iedereen snel verdween, was zaterdag ook weer van de partij. Of we zin hadden om een tuin in Bosch en Duin te bezichtigen, vroeg Barbara. Nou daar zeiden we geen nee tegen. Henk, Maarten, Meta, Josje, Jaco, Joke, Joyce, Nel, Jackie, Barbara, Joop, Ad M, Kees en Janneke kwamen op tijd aanzetten. Anne-Marie en Frank Tjeenk Willink waren zo vriendelijk om ons hun prachtige ooit door Mien Ruys aangelegde tuin te laten zien en daarover te vertellen, een unieke gebeurtenis. We waren dan ook een heel dankbaar publiek! Daarenboven werd het bezoek een vervangende Damast aan de vijver doordat Joyce heerlijk gebak meenam voor bij de meegebrachte koffie, die we aan de rand van een van de vijvers nuttigden. Na de gezellige ochtend namen we afscheid tot de volgende keer in de Dieptetuin, op 28 augustus.


 

  


 

 

 

Uitstapje Bosch en Duin


vrijdag 14 augustus:

Na een tropische week (de warmste ooit in Nederland!) waarin de tuin op zondag 9 aug. zelfs gesloten was (!) kwam er donderdagavond eindelijk een lekkere bui. Het was vrijdag nog niet veel afgekoeld daardoor, want het was nog zó broeierig, dat bij alle vrijwilligers de zweetdruppels er aan alle kanten afvielen. De aanwezigen waren: Henny, Meta, Nel, Ad M., Ad de H., Barbara, Gerda, Maarten, Janneke, Josje, Margreet, Ton en Hanny (verslag). Ook onze gemeentelijke tuinman Joop was na lange tijd weer aanwezig. Hij zorgde ervoor dat de entree er weer picobello uitzag en daar waren we blij mee, want ’s middags hadden we een trouwerij! In verband daarmee werd er een grote partytent opgezet (door Maarten gevonden bij het grof vuil…) om zoveel mogelijk schaduw te creëren. Ton zorgde ervoor dat de omgeving van de Kate opgeruimd en netjes was. Anderen veegden de paden en de berceaus. Verder werden uitgebloeide en omgewaaide planten opgebonden en gefatsoeneerd. Gerda attendeerde mij op de Helenium (zonnekruid), vorig jaar geplant en nu bloeiend met prachtige oranje-bruine bloemen.

De bruiloft van Debora en Martijn verliep vlekkeloos. Het bleef droog en dankzij de partytent was er genoeg schaduw voor de gasten. De bruid zag er prachtig uit; de bruidegom en hun twee grappige zoontjes hadden identieke kostuums aan: een plaatje! Dit was de vijfde bruiloft sinds de Dieptetuin trouwlocatie is en alle keren hebben we stralend weer gehad! We kregen veel complimenten over de tuin en de organisatie en die complimenten geef ik graag door aan allen die gezorgd hebben voor deze mooie dag! Als je wilt weten wat voor evenementen er nog meer in de planning staan, kun je kijken op de website bij de agenda. De volgende werkochtenden zijn op 22 en 28 augustus. 


 zaterdag 8 augustus: Uitstapje Huize 'Zeldzaam'

De meesten van ons waren er natuurlijk wel eens langs gefietst, en bewonderende blikken geworpen op de bloemrijke border voor Huize 'Zeldzaam' aan de Bunzinglaan. Dat we nu de gelegenheid kregen de hele tuin te bezichtigen is te danken aan Jaco, die de familie toevallig kent. Bovendien ligt de tuin op loopafstand van Jaco's appartement.

In corona-tijden een ideale plek voor ons, want we konden erheen fietsen. Klokslaf half negen - tropenroostertijd! - meldden zich Ton, Joke, Agnieta, Pieter, Lucie, Gerda, Josje, Jaco, Janneke, Ad, Margreet, Helma, Ditte, Cor, Nel, Joyce, Barbara en Maarten op de Bunzinglaan.

We werden verwelkomd door eigenaar Kees Beuving, die ons in zijn inleiding de bijzondere historie van deze buitenplaats uit de doeken deed. Vervolgens werd in groepjes van corona-formaat de tuin bewonderd, waarbij de trotse eigenaar ter plekke graag nog enige toelichting verzorgde. Nadat we de siertuin, de rozentuin, de kruidentuin, de moestuin, de vijvertuin met rozenboogjes, de boomgaard en de schapenweide uitvoerig hadden bekeken, hebben we op een koele plek onder de grote kastanjeboom koffie met een ouderwetse bastogne-koek genuttigd.

Een beter begin van zo'n tropische dag kun je je nauwelijks wensen. Voldaan keerden 18 Dieptetuin-vrijwilligers weer huiswaarts.  

  


vrijdag 31 juli:

Op deze laatste dag van juli hadden we toch nog een tropenrooster. We mochten ook wat later dan half negen komen van Maarten en dat zagen we aan het druppelsgewijs binnenkomen van de vrijwilligers: Ton, Maarten, Joke, Meta, Gerda, Joop, Reina, Ad M, Hannie, Albert, Josje, Hanny, Nel, Ad dH, Henk, Barbara en Janneke. Joke nam meteen de tuinslang ter hand om alles eens flink te bedruppelen en alsof Meta nog niet genoeg keukenwerk heeft, sopte ze wat keukenkastjes uit. Verder was het vocht meer 'zweet' dat de klok sloeg. Al waren in de zon meerdere aanwezigen bezig met randjes en borders (onder andere Albert, Ad, Joop) dan was het het toch beter te doen in de schaduw, zoals bij de berceaus die daar toch voor bedoeld zijn. Gerda deed iets met de Zonnehoed (Echinacea) terwijl een zonnehoed op je hoofd ook uitkomst kan bieden. Wat wel opviel tussen alle prachtig bloeiende bloemen was het feit dat de Afrikaanse lelie (Agapanthus) nauwelijks bloeit. Misschien moeten ze een keertje ver(enorme)pot worden, als iemand de moed en de middelen daartoe heeft? Na de heerlijke koffie van Meta en Nel in de schaduw bij de Kate, net schoongeveegd door Ton, zat het er zo zoetjesaan voor ons weer op. Maar daar zagen we plots nog twee mannen gehuld in officiële 'Zeist' polo's verschijnen, ze verdwenen met Josje achter zich aan de tuin in, ik weet niet hoe dat afgelopen is.

 

 
zaterdag 25 juli:

Even leek het de verkeerde kant op te gaan wat het weer betrof, maar de koffie om half elf kon tot het einde bij droog weer gedronken worden. Daarna regen die ons noopte het werk te staken en wij allen wat vroeger naar huis gingen. Desalniettemin waren er weer 12 vrijwilligers aanwezig te weten: Meta, Nel, Ton, Reina, Helma, Margreet, Ad H., Jaco, Gerda, Henny, Hanny, en Hannie. Lucy kwam in de koffiepauze op de koffie en vertelde ons dat er op 30 augustus, een muziekgezelschap van fluiters met oude instrumenten op zullen treden van 15.00 tot 17.00 uur, nadere informatie volgt nog, er zijn vrijwilligers bij nodig en de coronavoorschriften dienen te worden opgevolgd. 

Henny was al vroeg aanwezig en begon direct met haar werk voor de boompjes op het gazon. Reina was druk in de weer met haar nieuwe bijenhuisvesting, die zij met Peter een goede kennis, in de afgelopen week, opgebouwd heeft. Ziet er mooi uit Reina en nu nog even opvullen en het bijenhuis is compleet. Helma samen met Margreet hebben uitgebloeide planten afgeknipt in de voortuin en de afval, een zware bak, werd door mij naar de mesthoop gebracht. Ad, zag er na zijn vakantie goed gebruind uit en was bezig in de Berceaux, waar ook Hanny, met paardenstaart en dat maakte haar nog jonger qua uiterlijk, werkzaam was. Jaco, in haar gele outfit waarmee ze duidelijk opviel achter in de tuin, deed opruimwerk tussen de planten, ook Gerda was hier, met haar kennersblik, aanwezig en hielp waar nodig. Hannie, ook vroeg ter plekke, had zich op de gazonranden gestort en dat zag er nadien prima uit. Zelf heb ik de tafels en stoelen voor de koffiedames klaargezet in de tuin en voor de Kate weer de boel aangeveegd en na afloop van het werk, alles afgesloten en de sleutels weer bij Maarten opgehangen.

Rest mij nog te vermelden dat Henny ons, tijdens de koffie vertelde, dat Loes van haar val nog veel hinder en pijn had alsmede Hanny vertelde dat Kees Los aan zijn grote teen geopereerd was. Hanny stelde voor beiden een kaart, namens de aanwezigen, aan Loes en Kees te schrijven en die ook zou bezorgen op hun adres. Iedereen heeft iets geschreven en zo onze vriendschap prima laten blijken. 

Ondanks de regen zag de Dieptetuin er weer als een sprookje uit en gingen wij tevreden naar huis.

  vrijdag 17 juli:

16 vrijwilligers waren op deze mooie vrijdagochtend actief in de Dieptetuin: Henny, Meta, Nel, Joop, Yvonne, Barbara, Jaco, Henk, Ton, Maarten, Gerda, Ad M., Josje, Reina, Joke en Hanny (verslag). Nepeta’s werden gekortwiekt; er werd veel onkruid gewied. Vooral de haagwinde was weer enorm gegroeid. Randjes werden onkruidvrij gemaakt, spiegels geschoond, de berceaus gefatsoeneerd, enz. Jackie kwam koffie koffiedrinken en ze bofte, want bij de koffie kregen we een heerlijke traktatie, een gevolg van leuke inkomsten in onze “vrijwillige-bijdrage-bus”. Dat smaakte prima! De tuin ziet er weelderig uit. De witte yucca’s steken mooi af bij de donkerrode pruikenbomen. De rode persicaria’s bloeien uitbundig en de roze voor de tweede keer. De bijen zijn er dol op! Er zijn veel gele bloemen momenteel: daglelies, zonnekroon, koeienogen meisjesogen, gulden roede, teunisbloemen, achillea (duizendblad), vrouwenmantel en dan mis ik er vast nog een paar. Ook witte en roze bloemen zijn goed vertegenwoordigd. Kom kijken, genieten en meewerken. In juli nog 2 keer: op 25 en 31 juli.

 

  


 


 


zaterdag 11 juli:

Kijk, dat is nog eens geluk hebben: na een week vol regen weer aan de slag kunnen in de Dieptetuin in de stralende zon. Heel wat tuinvrouwen en twee tuinmannen kwamen dan ook weer tevoorschijn: Ton en Cor, Ditte, Nel, Joyce, Jaco, Jackie, Meta, Yvonne, Hannie, Gerda, Josje, Hanny, Agnieta, Henny, Reina, Janneke en niet te vergeten Joke. Door het groeizame weertje was er heel wat te doen. Reina bond de strijd aan met de weer woekerende haagwinde, tussen het fotograferen door. Jaco temde de muurleeuwenbek. Ditte en Cor deden de Kiwi en Hanny de Darmera de das om. Agnieta greep de Geranium. Joyce ging snoeihard tekeer in een Taxus en Ton veegde de hele Kate om. Josje en Gerda tekenden het lot van menig misplaatst plantje. Ook de anderen waren bepaald niet zachtzinnig bezig ten opzichte van onkruid in borders, paden en randjes. Temidden van al die agressie waren Meta en Nel gelukkig scheutig met de koffie. Na de pauze verdween de een na de ander schielijk huiswaarts om plaats te maken voor opvallend veel bezoekers die heel wat te genieten hadden:vrijwel alles groeit en bloeit. De moedereend met een paar piepkleine pulletjes trok zich van dit alles helemaal niets aan en dobberde rond de vredig spetterende fontein. Tot een volgende keer (17 juli, 25 juli enz.)!

 
 

 

vrijdag 3 juli:

Moest weer even wennen na mijn vakantie op het stille Ameland, met mooi weer, om weer naar de tuin te gaan. Kwam er voor een gesloten hek maar binnen twee minuten was daar Hanny met de sleutel en de energie om aan alles te beginnen. O.a de weggeeftuin die zij direct alweer in orde maakte.

Vandaag kwamen er weer 18 vrijwilligers opdraven te weten, Cor, Ad, Ditte, Henk, Agnieta, Ton, Hanny, Meta, Nel, Loes, Albert, Joke, Helma, Jaco, Janneke, Josje, Reina en Kees die koffie kwam drinken en er heel goed uit zag. Dat Nel er nu weer was gaf de ochtend al een leuk tintje, Loes was er ook en deed haar wekelijkse werkzaamheden en dan te weten dat zij gezien haar leeftijd een hele warme week achter de rug had. Albert, was naar de kapper geweest, zo te zien en zat tijdens het koffiedrinken op de witte bank, tussen twee vriendinnen, en zag er goedgemutst uit en niet te vergeten hij deed zijn werk, met het knippen van de gazonranden wat niet het gemakkelijkste werk is. Helma, met die kleine zwarte laarsjes aan, viel hierdoor extra op. In de eerste instantie liep zij de kantjes ervan af bij het knippen van de grasranden en daarna zag ik haar geknield werken in de tuin. Cor, Ditte, Ad en Hanny waren in de berceaus aan het werk en Agnieta op de haar bekende plek in de tuin, die er overigens zeer mooi bij staat. Josje, die het ondanks het mooie weer en goede temperatuur, beslist niet warm had, deed weer haar toezicht op de planten en bloemen en ruimde op waar mogelijk, haar specialiteit natuurlijk.

Jaco, die zich `s morgens nog aardig moe voelde, was toch spontaan en met inzet bezig, niet bestemde planten te verwijderen. Joke, die zoals altijd al heel vroeg aanwezig was, deed haar werk evenals Henk. Reina was toch weer bezig met haar bijenspullen en was zoals altijd goed te spreken. Janneke, die van alle planten verstand heeft, zag ik op veel plaatsen in de tuin aan het werk en dat siert haar altijd. Meta, die ik achteraf feliciteerde met haar 79e verjaardag en samen met Nel de koffie, die heerlijk was, verzorgde. Binnen de kortste tijd was het alweer half elf en tijd voor de het zitten op afstand voor de heerlijke koffie. Op de koffie kwam Kees ook nog even langs om te genieten van de tuin die er momenteel zo prachtig bij staat. Hanny was overal aanwezig en had vandaag de wekelijkse leiding die haar, zoals altijd, heel goed afgaat. Zelf heb ik de voorkant van de Kate, zag er na twee weken niet uit, schoongemaakt en alle rommel opgeruimd. 

Al met al een prima werkochtend, de stemming was goed, het weer ook, wat wil een vrijwilliger nog meer.


 

 

 

 


 

 zaterdag 27 juni:

s Nachts waren er malse regenbuien gevallen en in de ochtend was het plakkerig, broeierig en benauwd. Werken in de schaduw had dan ook de voorkeur! De werkers van de dag waren: Ad de H., Cor, Ditte, Josje, Joop, Helma, Henny, Lucie, Reina, Joyce, Jaco, Nel, Loes en Hanny (verslag). Een aparte vermelding voor onze onvermoeibare koffiedame Meta. Zij verzorgt al wekenlang grotendeels alleen de prima koffie voor ons allen. En zoals bekend is koffie drinken een van de belangrijkste zaken bij vrijwilligerswerk; sommigen van ons komen alleen daarvoor! Dankjewel Meta! Ook Reina krijgt hierbij een extra vermelding vanwege de bijzondere en prachtige foto’s, zie de site. Ik geniet er iedere keer weer van! De Dieptetuin is deze weken op z’n mooist: er bloeit al heel veel en er begint ook van alles te bloeien. Een kleine impressie: de vlinderstruiken beginnen te bloeien, de yucca’s staan dik in knop, de daglelies bloeien volop, net als de geitenbaard, de gaura, de fuchsia’s, de meisjesogen en het Zeeuws knoopje. ’s Middags was het een drukte van belang in de tuin. Een gezelschap van ruim 60 volwassenen en kinderen kwam in 3 groepen een bezoek brengen aan de tuin in het kader van een vriendendag. Alle gezinnen waren afkomstig uit Zeist, maar het overgrote deel kende de Dieptetuin niet! De volwassenen kregen een korte rondleiding en voor de kinderen waren er leuke opdrachten bedacht door de organisator. Dat was een hele mooie reclame voor onze tuin! En de komende tijd houden we ‘m samen mooi op de volgende data: 3, 11, 17, 25 en 31 juli.

 Besjes aan de Jonkheer van Tets-struik!

 

 Een bijzondere etagebloem: de phlomis tuberosa.


 


 

 

 Al eens een Zeeuws knoopje van heel dichtbij bekeken? Zó ziet dat eruit.

 

 

 
vrijdag 19 juni:

Nu iedereen verlost is van zijn of haar coronakapsel, moesten ook de bolhoedbosjes op het gazon eraan geloven. Onder de deskundige handen van Hanny hervonden ze hun vorm. Ditte heeft de weg naar de Dieptetuin weer gevonden en zij was ijverig doende onder de berceaus, samen met haar Cor. Daar trof ik ook Henk en Reina, Joop en Ad de H. Dit keer niet in een mannenkring dus: dat kluitje van de vorige keer was trouwens op een goede 1,5 m. afstand van elkaar! Ook Albert zat weer op de rijdende praatstoel zijn randje te doen. Verder waren Helma, Henny, Jaco, Ad M en Janneke in de borders, spiegels en met (vijver)randjes bezig, Josje en Gerda overal. Behalve als hovenier was Reina ook actief als fotograaf, waarvan akte. Meta zat zoals bijna altijd op haar post achter de koffietafel, dit keer als 79-jarige: vorige week vierde zij haar verjaardag! Last but not least kwam Margreet het hele team een hart onder de riem steken en daar is zij helemaal geknipt voor. Het tuinplantenasiel heeft weliswaar de beschikking over een prachtige sidetable, maar er stond alleen maar een ordinaire teunisbloem in de aanbieding, dit geheel terzijde. De volgende werkochtend is op 27 juni, misschien wordt het dan weer erg warm, u bent gewaarschuwd.

 


  

zaterdag 13 juni:

Niet alleen een corona-, maar ook nog eens een tropenrooster was van kracht op deze zaterdagochtend. Het op anderhalve meter afstand blijven wordt al een routine, maar de hitte was voor het eerst dit jaar. Dat weerhield Henk, Ad de H, Joop en Ad M (die ik op een kluitje in de schaduw van de berceaus aantrof), Maarten, Jackie, Reina, Yvonne, Loes, Lucie, Gerda, Joyce, Henny, Hanny, Hannie, Margreet, Agnieta, Barbara, Nel en Janneke (verslag) er niet van om langs te komen. Ook Jan Willem Spruit stak zijn neus weer om de hoek om de vorderingen en gebreken in ogenschouw te nemen. Het zag er prima uit, zeker nadat er onkruid gewied was, een taxushaag geschoren, daglelies verplaatst, een laantje bijgewerkt, het tuinplantenasiel aangevuld en nog veel meer werk verzet. Waarvoor petje af, 'Dames'! - dit geldt ook voor Heren, begreep ik. Het wordt tijd dat onze inspanningen landelijke bekendheid krijgen via een Weekblad... Barbara zorgde voor de koffie, maar ze maakt zich vooral zorgen over haar zonnebloemen die nodig de franse grond in moeten, en daarmee kwam er een einde aan deze broeierige werkochtend. Als het weer zo warm wordt de volgende keer (vrijdag 19 juni) is het zeker een goed idee om juist een hoedje of petje op te zetten, zoals sommigen vandaag ook al deden. Blijf gezond.


 

 


 

 

 

 

 
vrijdag 5 juni: werkochtend is vervallen vanwege aanhoudende regenzaterdag 30 mei:

Droog, droog, droog! Dus: water, water, water! Gedurende de hele werkochtend waren zeker 3 à 4 mensen de planten aan het water geven. Met tuinslangen en gieters proberen we de Dieptetuin zo groen mogelijk te houden. Gelukkig kunnen we grondwater gebruiken; dat is fijn. En mijn man zegt, dat Zeister water het beste is van heel Nederland, dus daarom is de Dieptetuin zo mooi! Wie waren vandaag de nijvere bijen: Joop, Janneke, Hannie, Henny, Joke Kees, Gerda, Ton, Ad M. en Ad de H., Lucie, Barbara, Cor, Meta, Maarten, Josje, Reina, Jaco, Joyce en Hanny (verslag). Tot onze vreugde kwam Nel koffie drinken. Fijn dat je weer kan komen Nel! De kuipplanten waren terug uit hun winterverblijf en werden met vereende menskracht op hun plekken gezet. Als die er zijn is het echt zomer. Wat is er verder gedaan: rondom de Kate heeft Ton het netjes gemaakt en rondom de taxusbomen heeft Henny de spiegels opgeschoond; veel onkruid is gewied, ook weer veel haagwinde. Ad de H. heeft compost verspreid van eigen bodem, kruiwagens vol! Het achterpad is onder handen genomen, evenals de keienrandjes. Het ziet er altijd zo netjes uit, als de randjes gedaan zijn, bedankt dames! Cor was druk onder de berceaus en ook is er veel oud blad verwijderd en uitgebloeide bloemen. De rododendrons zijn helaas alweer uitgebloeid, maar veel andere planten beginnen nu. Hier een kleine  bloemlezing: digitalis in vele kleuren, ruit, de nepeta begint, de kniphofia  (vuurpijl), de prachtig blauwe baptisia en natuurlijk de roze persicaria. Kom ook werken en genieten op 5, 13, 19 of 27 juni.

 Met vereende krachten worden de kuipplanten al vroeg op hun plek gezet.


Die Zeeuwen hebben iets met water...

 Wedden dat ze volgende week vol geel in bloei staan, deze etage-planten.

De kraaien hebben een lekker coteletje verorberd.

 

"Water, water, water." schreeuwt het gazon ons toe.  

Cor laat de teugels ook weer een beetje vieren. En dat vieren we met hem aan de koffie.

Geserveerd door de gouden handjes van Meta.

Dit is zeker 2 x 1,5 meter! Wat een discipline!

De toorts van.....


Na 8 weken thuis zitten is het weer mijn beurt om het verslag te schrijven en het verslag is anders omdat wij ons te houden hebben aan de Corona maatregelen in de tuin. Niettemin waren er vandaag 21 vrijwilligers aanwezig te weten: Maarten, Agnieta, Josje, Hanny, Henny, Loes, Gerda, Janneke, Ad. Ad H., Albert, Helma, Reina, Meta, Hannie, Jaco, Kees, Ton, Henk, Tineke op de koffie, en nieuweling Joop, vers uit Zeeland.

Gisteren trof ik in Zeist tijdens het wandelen Ditte en Cor, al lang afwezig en de reden is bekend, ik moest jullie allen de hartelijke groeten over brengen. Via Loes hoorde ik dat zij vroegtijdig dit jaar al 8 kleine potjes honing had verkregen uit de bijenopstelling, de bijen zijn dus goed bezig. Ook was het goed onze Albert, met lang haar, weer te begroeten ook hij was om de bekende corona regels thuis gebleven. Maarten vertelde dat hij naar Jan Willem had geïnformeerd en zei dat Jan Willem een kleine inzinking heeft gehad en er min of meer nog even tegen op zag om weer in de tuin met werken te beginnen.  Wat ook opviel dat Reina door de zon verbrand was in haar gezicht, ze had lange tijd op de fiets gezeten dus vandaar. Ook een hartelijke groet van Nel voor iedereen, ik sprak haar via de email en zij vertelde dat ze weer nieuwe pijnstillers van de dokter had gekregen maar dat het weer ietsje beter ging met haar ischias pijn. Tot slot zag ik vandaag onze Maarten uitvoerig uitleg geven aan nieuweling Joop, die lange tijd in Zeeland heeft gewoond maar weer terug is in Zeist en nog steeds les op school geeft, van harte welkom Joop...….

Zoals ik al schreef waren Miep en ik gisteren aan de wandel en bezochten met dat prachtige weer ook even de Dieptetuin. Het was prettig stil in de tuin die er overigens erg mooi bij stond, en een leuke vlotte jongedame zat aan de ingang van de Berceau, met haar laptop een opgave van school te leren. zo vertelde zij ons. Ook wij hebben hier nog even in alle stilte gezeten en  rondgekeken en de natuur tot ons laten komen. Iets verder aan de andere opgang van de Berceau zat een stil pratende familie in de schaduw te lunchen en zij lieten het zich goed smaken. Dit alles paste bij de stilte zoals door mij al beschreven werd.

Ja en dan de werkochtend van heden. Er is ontzettend veel water aan de bloemen, struiken en planten gegeven. Was ook erg nodig met een ,, zonder regen tijd ,, van vele weken. Ook werden de bloemen en planten door meerdere vrijwilligsters na gekeken en behandeld waar nodig. Ik zag o.a. Helma met de grote volle kruiwagen tuinafval wegbrengen, Henny deed haar werk aan de mooie boompjes op het gazon. Ad H. was erg druk met het verzorgen van de mestgrond en reed af en aan, zij het dat hij plotseling in grote vaart huiswaarts keerde omdat hij waarschijnlijk door een bij of zo gebeten was in zijn hals. Ik heb hem sterkte gewenst voordat hij in galop was verdwenen. De koffie was weer prima verzorgd door Meta en dat voor 21 mensen, gelukkig werd zij bij het inrichten van de tafel geholpen door Maarten en dat moet een goed gevoel voor Meta zijn geweest.
Al met al weer een grote opkomst en een wel bestede werkochtend voor de Dieptetuin. Iedereen een prettig weekend en tot de volgende week maar weer zullen we maar zeggen.


 

  


 

 


 

 


 zaterdag 16 mei:

Het was opvallend hoe goed men zich aan de aangescherpte regels hield op deze zonnige zaterdagmorgen, maar nog opvallender was het dat, hoewel er veel mensen waren (Ton, Meta, Reina, Hanny, Gerda, Maarten, Margreet, Ad M, Ad de H, Helma, Henny, Jackie, Joke, Josje, Jaco, Kees, Lucie, Loes, Joyce, Barbara, Janneke en op de valreep Hannnie), de aandacht bij de door Meta geserveerde koffie vooral uitging naar degenen die al een tijdje níet geweest zijn: oa Albert, die de groeten liet overbrengen door Ad de H, Nel, dankbaar voor telefoontjes en bezoekjes, Ditte en Cor, die node gemist worden bij de nu deels bloeiende berceaus, en ons aller JanWillem. We hopen ze terug te zien als alles weer beter gaat. Over beter gesproken: goed nieuws van Barbara. Ze is 'schoon' verklaard, reden voor grote vreugde en tractatie. Ze kwam stralend aanzetten in een optocht met dochter Carlijn en kleinkinderen Gijs (met gebroken beentje, ook dat nog), Bram en Kiki. Onze tuinasielvrijwilligers Hanny en Reina hadden collega Willemien van de Boswerf op bezoek. Het is onzeker hoe lang de Boswerf nog dicht blijft en zolang kunnen asielzoekende tuinplanten alleen nog in de Dieptetuin terecht. Lucie hoopt dit jaar verder te gaan met het boomnamenproject, samen met Maarten, één bordje is al geplaatst. Hulde aan allen die weer een hoop (werk) hebben verzet: Ton, weer achter de Kate bezig, Joke, bij de achteruitgang en alle anderen daartussen, doende met randjes en plantjes, bijtjes en karweitjes (snoeien, sproeien, uitroeien, laten opbloeien, doen groeien en soms verknoeien). Tot de volgende keer, op vrijdag 22 mei.

 

 


  

  


 
 

 

 

vrijdag 8 mei:

Het was heerlijk lenteweer: prima weer om te tuinieren en ook heel groeizaam. De afgelopen week zijn sommige planten wel 15 tot 20 cm. gegroeid! De azalea’s bloeien, de rododendrons beginnen ook, de darmera’s met hun mooie roze bloemen op lange stelen en die ene mooie bloem met dat lelijke blad (foto 6) .Hoe heet die ook al weer?  19 mensen waren aan de slag met hun vrijwilligerswerk: Henk, Pieter, Ad de H en Ad M, Loes, Janneke, Yvonne, Jackie, Gerda, Agnieta, Josje, Jaco, Joke, Reina, Meta (koffie), Kees, Henny, Helma en Hanny (verslag). Janneke en Gerda werkten “op niveau”, nl. in de bovenborders. Ook Pieter, Henk en Ad de H werkten hoog, nl. op het dak van de Kate. Daar zijn weer kruiwagens vol rommel afgekomen. Dat werd allemaal gestort bij de achterpoort aan de van Tuijlllaan. De berg daar wordt steeds hoger; de gemeente komt het niet ophalen. Straks hoeft het niet meer, dan is het al gecomposteerd! Let s.v.p. ook op het bordje dat bij onze eigen composthoop is aangebracht met aanwijzingen omtrent wat er wel en wat er niet op mag. Dankzij Jackie en Yvonne zijn nu alle banken weer wit i.p.v. groen. En ook ónder de banken is het netjes door de noeste arbeid van Helma. Bij de koffie merkte Ad de H op, dat we met z’n allen heel goed attent moeten blijven op de onderlinge afstand van 1,5 m. Daar mag niet de klad in komen! En i.v.m. de hygiëne wordt een ieder verzocht om voortaan een eigen kopje of beker mee te nemen of genoegen te nemen met een weggooibekertje. Zo kunnen we allemaal virusvrij van onze tuin blijven genieten!

 

 

 

 

 

 

 


 zaterdag 2 mei:

Het hagelde dat het goot op het moment dat deze werkochtend van start moest gaan, maar toen de bui over was toog men fris en goed voorbereid aan het werk: Hanny ontdeed haar deel van oa akkerwinde en ook Lucie, na lange tijd weer present, was weer bij haar deel, Joke haalde klimop weg in het achterlaantje, Jackie had een echte werkemmer met schoonmaakmiddelen voor de banken bij zich, Kees een heel regenpak met laarzen, Henny haar stoel met transportmiddel. Verder waren Maarten en Barbara, Ad en Margreet, Gerda, Josje, Reina, Henk en Joyce met of zonder gereedschap bezig met het aanvullen, verplaatsen en weghalen van allerhande groen spul. Tijdens de koffie, deze keer overdekt en gedekt door Meta, nam Joyce het woord om Jackie te bedanken voor de winteropen-en-dichtstelling, en Joke, Margreet en Janneke voor de winteractiviteiten in de Kate. Daarbij werd duidelijk dat vanmorgen aan Nel nog geen bloemen overhandigd konden worden. Wij wensen haar veel sterkte via twee gezellig volgeschreven kaarten. Hanny had nog een verzoek: of er zich nog mensen willen opgeven voor het ontvangen van bezoekers op de zondagen. Deze zijn altijd van harte welkom om te komen genieten van de geuren (oa Azalea mollis en Sering) en kleuren die de tuin weer in overvloed biedt, als ze hun afval maar in de daartoe bestemde bakken en potjes gooien!
Volgende werkochtend op vrijdag 8 mei. 

 

 


 


 vrijdag 24 april:

Dé blikvanger deze week is de sering. Met z’n paarse bloemtrossen tegen de knalblauwe lucht is het echt een plaatje! En de geursensatie van deze week is de azalea mollis (als je de tuin binnenkomt rechts). De grote gele bloemen zijn prachtig en de zoete geur is bijna bedwelmend. 18 vrijwilligers zochten vandaag afleiding in de Dieptetuin: Kees, Hannie, Jaco, Ad de H., Ad M., Reina, Yvonne, Ton, Janneke, Meta, Henk, Gerda, Helma, Loes, Josje, Agnieta, Margreet en Hanny (verslag). De meesten waren aan het “werk”, maar sommigen kwamen voor de koffie en voor een praatje. En dat is allemaal prima. Tijdens de koffie (gezet door Meta, bedankt Meta!) werden de laatste nieuwtjes, sores en blije en minder blije berichten gedeeld met elkaar en dat is zeer welkom nu en ook heel nuttig! Andere nuttige dingen: donderdag hadden Josje en Hanny de forsythia’s gesnoeid, vandaag werden de ribes en de hibiscus gekortwiekt. Er werden heel veel paardenbloemen verwijderd, in het gazon en op de hoge border bij de ingang; na 50 zijn we gestopt met tellen! Alle spiegels onder heggen en struiken zijn weer schoon en ook meerdere keienrandjes zien er weer picobello uit. Ook is er veel onkruid gewied en zijn varens en zegge uitgedund en/of verplaatst. En helaas: water geven/sproeien is nog hard nodig. We hopen van harte dat het komende week gaat regenen! 2 mei zullen we het weten, tot dan!

 

zaterdag 18 april:

De vrijwilligers van de Dieptetuin beleefden deze mooie zaterdagochtend twee hoogtepunten: het applaus voor het verzorgend personeel van Huize Valkenbosch en de verjaardagsceremonie voor Loes (90!). Twee momenten om stil van te worden, zij het luid klappend en 'Daar was laatst een meisje Loes' zingend. Loes genoot, met haar zus Mies naast zich, van het door Hanny gemaakte lied en ontving het ene cadeau na het andere. De originele fotocollage die Maarten had bij-gedragen deed zelfs een aangepaste ereronde langs de aanwezigen. En dat waren er een heleboel: Agnieta, Pieter, Yvonne, Henk, Kees, Ad M, andere Ad (met accordeon), Margreet, Hannie, Joke, Jaco, Joyce, Maarten, Barbara, Jackie, Reina, Loeki, Henny, Gerda en Josje, Janneke (verslag). Gelukkig was er genoeg taart èn genoeg werk te doen. Wieden, (ver-)planten, gieteren, sproeien. Hier en daar werd stil gestaan: bij de hortensia's die een tik hebben gehad van de nachtvorst, bij de Skimmia's die heerlijk geuren in het laantje naar de achteruitgang, bij de sneeuwbal (!) die prachtig bloeit, bij de vijgenboom die babyvijgjes draagt, bij de eerdergenoemde bloeiende hondstand, maar het was een gezellige drukte van belang. En daar hebben we echt wel behoefte aan in dit vreemde voorjaar. Het Tuinplantenasiel loopt als een treintje, temeer daar de vestiging in de Dieptetuin momenteel de enige open locatie is.
Op vrijdag 24 april kan een ieder weer komen helpen om het allemaal nog mooier te maken dan het al is, maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar.

 


 

 

 

 

 

vrijdag 10 april:

De hondstand bloeit! Kom gauw kijken, want hij bloeit maar kort. Je vindt deze schoonheid als je de tuin binnenkomt aan je linkerhand. Daar staan een paar pollen met de prachtige gele, stervormige bloemetjes met de rare naam. Geniet ervan zolang het kan. Het was weer lekker weer vandaag en ondanks de vreemde situatie waar we in zitten toch een beetje feestelijk. We vierden 2 verjaardagen: Henny was jarig geweest en Reina was vandaag jarig en samen trakteerden ze de aanwezige vrijwilligers: Loes, Nel, Agnieta, Pieter, Ad de H., Helma, Josje, Joke, Hanny (verslag), Gerda, Margreet en Jackie. We dronken koffie op gepaste afstand van elkaar; ook dat gaat wennen. Het werken in de tuin gaat gemakkelijk op afstand. Een ieder was in haar of zijn stuk tuin bezig. Er zijn veel nieuwe planten geplant, er is onkruid gewied en er moest ook al veel gesproeid worden, want het is inmiddels al wekenlang erg droog. Waar de nieuwe plantjes kwamen, moesten andere planten uitgedund of verwijderd worden. En die planten worden nu in het tuinplantenasiel gezet, waar ze gretig aftrek vinden. Dat alles onder het motto: niet weggooien, maar hergebruiken. We merken dat extra veel mensen nu genieten van de Dieptetuin en we zijn blij dat we op deze manier onze bijdrage kunnen leveren!


 

" Vóór je kijken, Juf. En opletten ! "zaterdag 4 april:

Net als vorige week was het weer té mooi om binnen te blijven, dus gingen we binnen de perken en buitengewoon ver van elkaar aan het werk, "overal behalve in vak 10" volgens Josje. Wie waren er? Reina, druk met het insectenhotel dat door een onderaannemer in elkaar gezet gaat worden, Hanny, in een worsteling met wilde aardbeien. Maar ook: Josje dus en Gerda, die de vele door de gemeente geleverde planten op hun bestemming moesten zien te krijgen, Maarten en Barbara (zij reikte ons de koffie aan in wegwerpbekertjes), Kees, Helma, Henny, Loes, Yvonne, Ton, Joke, Janneke. Al deed niet iedereen veel tuinwerk ze droegen toch bij aan de feestvreugde. Want er was ook een jarige Job: Jacky die 70 is geworden. Zij trakteerde op lekkers in een reuzenkring en mocht ook nog een cadeau in ontvangst nemen op een afgepaste manier. Vanaf morgen kunnen ook tweedehands planten weer een nieuwe bestemmming krijgen via het heropende tuinplantenasiel. We houden afstand maar ook contact!

Het eendenpaar is op zoek naar de kraan van de fontein!


 

 

 Een koffiekring van 14 x 1,5 meter = 21 meter !

 Kado-overhandiging op 1,5 meter aan jarige Jackie.

 

 

 

 

 
vrijdag 27 maart:

De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogels zingen, de bijen zoemen, de struiken bloeien. Hoezo crisis? De Dieptetuin biedt troost in deze verwarrende tijden; zo ervaar ik dat tenminste. Een paar uur alleen maar genieten van de natuur; dat is heel fijn. En zo dachten meer vrijwilligers. Wie kwam ik (Hanny) vandaag tegen: Jackie, Joke, Reina, Josje, Jaco, Janneke, Gerda en Loes. Zij kwamen langs om een beetje te werken of gezellig koffie te drinken. Dit alles op ruime afstand van elkaar en gelukkig kan dat in de Dieptetuin. Lekker in de zon, ieder op een punt van de bank. Of een beetje onkruid wieden; vooral wilde aardbeitjes verwijderen was hard nodig! Loes ging naar de bijen om water te geven, want het was de afgelopen week al heel droog. En Reina is bezig met het insektenhotel. Het ziet er al mooi uit. Ik hoop van harte dat wij met z’n allen de mogelijkheid blijven behouden om “een frisse neus te halen”. Want waar kan dat beter dan in onze geliefde tuin.
zaterdag 21 maart:

De wereld staat op z’n kop, maar gelukkig wordt het altijd vanzelf weer lente! Ook en vooral in de Dieptetuin. Er bloeit al zoveel moois en daar kunnen we nu al van genieten, omdat Jackie elke dag de tuin opent en sluit. Dank daarvoor, Jackie! “Echte “ werkochtenden hebben we momenteel niet, maar toch waren er vanochtend meerdere vrijwilligers bezig, in de lentezon. Wel met een stevige oostenwind, maar daar merk je in de diepte niet veel van. Wat is er vorige week veel gedaan! Helaas kon ik er toen niet bij zijn vanwege koorts en daardoor was ik nu extra blij dat ik weer aan de slag kon. Samen met Maarten, Helma, Reina, Joyce, Hannie, Josje en Barbara waren we aan het wieden en waar nodig aan het snoeien, het liefst in de zon natuurlijk. Ton kwam langs voor een wandeling en een praatje, net als Kees en Margreet. Ook Henny was haar huisje ontvlucht (zoals ze zelf zei) en zat heerlijk op een bank te genieten van onze vredige, serene tuin. De forsythia staat echt knalgeel in bloei, niet te missen. Ik denk dat de bijen er blij mee zijn, want ze zoemen al volop rond. Overal komen bolletjes boven de grond: sterhyacintjes, sneeuwroem, witte anemoontjes (bij de ingang) en ander leuk klein spul. Ga vooral ook kijken bij de zomer(!)klokjes; je kunt ze vinden aan de linker binnenkant van de berceau, tussen de hortensia’s, een aangename verrassing. Ook sommige struiken bloeien: de ribes, de skimmia’s, de mahonia en voor de Kate, aan het eind van het terras, komt de schijnhazelaar in bloei, met z’n tere zachtgele bloemetjes naast de Pieris Japonica. Barbara had voor koffie gezorgd; het werd op afstand geserveerd in weggooibekertjes; zo ging dat heel goed. Het waren een paar aangename uurtjes. Zo kunnen we in deze stressvolle tijd ontspanning vinden in onze mooie Dieptetuin. 

 

 

  


vrijdag 13 maart:

Onze eerste werkochtend valt, niet geheel toevallig, samen met NL Doet, de vrijwilligersdag van het Oranje Fonds.
Hoewel het Oranje Fonds ons had geadviseerd om vanwege corona te overwegen het evenement af te blazen, hebben we in overleg met de Rabobank-vrijwilligers deze eerste werkochtend toch maar door laten gaan. We werken immers buiten en de koffie kunnen we ook lekker buiten drinken. Wel met warme appeltaart!
De belangstelling van met name onze eigen vrijwilligers was onverwacht groot: maar liefst 16 man plus de 8 man NL Doet maakt een totaal van 24 werkers!
Ton, Josje, Gerda, Joke, Helma, Jaco, Kees, Yvonne, Loes, Henny, Reina, Henk, Jackie, Ad, Barbara en Maarten gaven acte de présence.
Hanny had zeer tegen haar zin afgezegd vanwege koorts en een kuchje. Meta zag het ook niet zitten en voor Tineke was het ook nog te vroeg.
's Morgens in het zonnetje en een enkel buitje werd er meteen flink aangepakt, borders opschonen, planten knippen, takken opruimen etc. Al vóór de koffie was de stapel bij de achterpoort zo groot dat je daar niet meer door kon. Bij de koffie met taart, geheel verzorgd door Barbara, heeft Maarten de Rabo-mensen welkom geheten en ze geprezen om hun inzet. Zij zijn na de lunch nog verder doorgegaan en hebben in de stromende regen de sedums en alle grassen teruggesnoeid, waardoor de hele border er nu al keurig netjes bij ligt! Tegen half vier heb ik met een glaasje afscheid genomen van onze speciale gasten, waar onder andere een Zuidafrikaan en een Braziliaan deel van uitmaakte.
De kop is eraf, en iedereen was weer blij dat ze de wei weer in mochten. Als jonge lammeren!

 

 


Had Jaco nou een klein egeltje gevonden. Er zat helaas geen leven meer in.