Vrienden van de Dieptetuin
       2  0  1  2    -   2  0  2  2
 
 

Verslag werkochtenden 2022:

Van de wekelijkse werkochtend wordt een verslag gemaakt met foto's, zodat degenen die er niet bij konden zijn toch een indruk hebben van wat er die ochtend in de tuin heeft plaatsgevonden. 


vrijdag 24 juni:

De werkochtend begon wat bewolkt, maar iedereen had desondanks een zonnig humeur: Ton, die de poorten om 8.45 uur open deed en daardoor om 10 uur al naar koffie verlangde, Liesbeth, Gerda, Jackie, Nel, Hanny, die dit keer de foto’s maakte, één Ad (M), Albert, die helemaal in zijn sas is met zijn pace-maker, Henk (M) die de door iedereen gewaardeerde koffie zette, Loes, die samen met Gerard de bijen verzorgde. Er zijn momenteel drie kasten: 1 doet het prima, 2 is wel een beetje actief, nummer 3 heeft veel activiteit maar geen broed en dat is niet al te best, we blijven er echter positief in/bij staan. Joke kwam koffie drinken, zij bereidt zich voor op een nieuwe klep. En Janneke, die het verslag mocht doen.
Josje, hoewel niet aanwezig, had een fraaie lijst met taken uitgeprint (!), zodat iedereen wist wat hem of haar te doen stond: allerlei terrasjes en randjes in boven- en ondertuin netjes maken, de respectievelijke borders van onkruid, uitgebloeid of woekerend spul, opschot en meer van dat soort ellende ontdoen. Alles knapte enorm op van al dat werk. Wij vonden overigens wèl dat er veel kleur te bekennen is in de tuin, ik zag zelfs rijpe aalbessen!
Iedereen was al vol van zaterdag 2 juli: niet alleen een Werkochtend maar ook een Damast aan de Vijver. Nu nog even een passend kostuum bedenken. Adios. 

zaterdag 18 juni:

Vandaag dus weer mijn beurt om het verslag te schrijven. Tot mijn grote verwondering bleken er al velen in de Dieptetuin aanwezig te zijn toen ik daar vanmorgen arriveerde. De avond ervoor waren zij gewaarschuwd dat i.v.m. de grote hitte de volgende werkdag, wij eerder zouden beginnen d.w.z. om 08.30 uur. Helaas was ik vergeten op mijn computer te kijken en dit betekende dat ik nog maar drie kwartier had om voor de Kate de boel aan te vegen mede omdat er besloten was tot 10.00 uur te werken.
Daarna de koffie natuurlijk en die was weer goed verzorgd door onze Nel. De koffietafel stond dit keer in de schaduw achter de Kate en naast de koffiekopjes, melk en suiker waren er kersen en gesneden meloen aanwezig en ook de koek ontbrak niet. En maar goed ook want er waren er twee die 's morgens niet ontbeten hadden wat goed te zien was. Een super koffietafel dus en de stemming was perfect.
Aanwezig waren: Ad III, Jackie, Ton, Gerda, Josje, Nel, Kees, Joop, Yvonne, Loes, Ditte, Cor, Janneke, Liesbeth en last but not least Joyce die ook deze morgen de tuin geopend had. Onnodig te schrijven dat iedereen weer goed werk heeft geleverd. Leuk om na drie weken op Ameland vast te kunnen stellen dat het weer zien en horen van de Dieptetuin vrienden, een bijzondere impact heeft en je blij bent er onderdeel van uit te maken. Op naar de volgende week vrijdag 24 juni. Tot slot een laatste wens van Jackie, ook een ijverige en altijd aanwezige vrijwilligster die veel voor de tuin doet. Zij vroeg mij om aan Maarten door te willen geven of hij kan zorgen dat de man die destijds veel tuingereedschap voor ons geslepen heeft, nu nogmaals langs kan komen om het betreffende gereedschap weer eens te slijpen, waarvoor haar dank.
Dit was het dan weer, een verslag van een mooie en nog niet al te warme zaterdagmorgen, in een leuke en gezellige vrijwilligersclub. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
vrijdag 10 juni:

Dankjewel Henk voor je mooie verslag van vorige week. Het was heel leuk om eens vanuit een andere invalshoek een beschrijving te lezen. En: de spijker op z’n kop. Het plezier in tuinieren staat bovenaan bij onze vrijwilligers, direct gevolgd door aandacht voor elkaar. 

Zo waren we vandaag blij verrast dat Meta weer aan kwam lopen (zie foto 1). Het gaat gelukkig een stuk beter met haar knie. Da’s fijn! Er is veel nuttig werk verricht vandaag door: Gerda, Loes, Ad M., Janneke, Joke, Ditte, Joop van de gemeente, Nel, Kees, Cor (foto’s), Jackie, Henk (koffie) en Hanny (verslag). Pieter en Agnieta kwamen op de koffie. Ook Agnieta is weer veel beter ter been; ze oefent iedere dag en doet regelmatig een rondje Dieptetuin. In de berceaus was veel te doen. Ditte en Cor hadden het er druk mee: uitgebloeide scylla’s weghalen, overhangende takken snoeien, grasjes verwijderen, enz. Her en der moeten planten teruggesnoeid worden omdat ze te hard groeien! Dan overwoekeren ze andere planten en dat is niet de bedoeling. De Carex staat er op een paar plaatsen miezerig bij. Ad M. heeft ze nu rigoureus terug geknipt in de hoop dat ze zichzelf weer gaan vernieuwen. We zullen zien. Natuurlijk is er ook onkruid gewied en er is geveegd en geharkt. Er kwamen best veel plantjes uit de tuin die geschikt zijn voor het Plantenasiel. Daar was ik heel blij mee. 

Afgelopen donderdag heb ik een rondleiding door de tuin gegeven voor een groep mensen. Ik kreeg veel complimenten te horen over de tuin en die geef ik bij deze graag aan jullie door. In juni werken we nog twee keer, nl. op zaterdag 18 en vrijdag 24 juni. Tot ziens!


 


 

  

 

 

 
zaterdag 4 juni:

Buiten koffie zetten en inschenken: zal ik eens een keertje het verslag maken!
Sorry, ik kan u niet vertellen hoe al die plantjes heten, want voor mij zijn plantjes mooi als ze maar kleur hebben. Maar wat is onkruid? Ik weet het niet.
Maar wat staat die Dieptetuin er toch fantastisch bij, daar mogen jullie trots op zijn als vrijwilliger. Wat mij als buitenstaander dan opvalt is dat iedereen het met plezier doet, of je nou de banken schoonmaakt of je nou het stoepje bij de Kate aanveegt, of je nou kruiwagens vol gras en troep weghaalt of lekker met de kruiwagens door de tuin gaat rijden. Of gewoon koffie komt drinken. Het zijn allemaal vrolijke mensen. Mensen die zo’n werkochtend gewoon leuk vinden, niet alleen om te werken, maar ook even een praatje maken is zeker zo belangrijk.
Dan was het deze keer koffie met wat er bij. Ik dacht Maarten zit toch lekker in Frankrijk laat ik die gasten eens verwennen, want onze Maarten is niet zo van elke week iets lekkers bij de koffie. Daar heeft die wel een beetje gelijk in, maar ik wil jullie graag verwennen, die harde werkers, die geweldige vrijwilligers.
Maar dat kan niet altijd en gaan we ook niet elke week doen. Zo af en toe, dan maar uit eigen zak.
Als Ridder van Oranje weet ik wel hoe je om moet gaan met vrijwilligers. Het komt vaak neer op geven en nemen, dan is iedereen weer dankbaar. Nog even terug komen op “onze Maarten”. Wat doet die man veel, het is bijna niet te bedenken. Volgens mij loopt die man dag en nacht in de tuin of is hij er mee bezig. Hij weet alles, hij doet (bijna) alles. Ja, dat niet iedereen het met hem eens is, dat kan wel, want we zijn niet allemaal gelijk en de één denk er zo over, een ander denk daar weer anders over.
Ik vind hem een beetje de Louis van Gaal van de Dieptetuin. Natuurlijk lees hij dit in Frankrijk, maar Maarten zie het allemaal als positief en dat van Louis is maar een grapje.
Terug naar de orde van de dag, wie waren er deze ochtend? Is voor mij moeilijk want, sorry, ik ken iedereen nog niet zo goed. Maar met een beetje hulp kom ik er wel. Maar wat ik nou zo leuk zou vinden is die leeftijd van die harde werkers. Om een voorbeeld te noemen: Liesbeth, met 82 jaar, altijd maar een half kopje koffie, wat een kanjer. Hoeveel van die kanjers zijn er hier denk ik dan. Weet je waar ik ook aan moet wennen: ik ga kijken hoeveel vrijwilligers er zijn in verband met het zetten van de koffie. Tel ik er maar twaalf en dan zitten er aan de koffietafels ineens zeventien.
Dan denk ik, ze zagen mij lopen en gingen zich verstoppen in de struiken, of kan ik niet tellen?
Nou deze vrijwilligers waren er dan op zaterdag 4 juni: Ditte, Hanny, Joyce, Josje, Jackie, Joke, Janneke, Joop de K., Ad III, Gerda, Kees, Liesbeth, Yvonne, Helma, Nel,  Henk, AD II, Henny alleen op de koffie.
Ja, het is Pinksterzaterdag, dus we missen zeker Ton (zit lekker op Ameland) en zeker “onze Maarten” en Barbara (zitten lekker in Frankrijk) ga zo maar door.
De volgende werkochtenden zijn vrijdag 10 juni, zaterdag 18 juni, vrijdag 24 juni en dan het grote feest zaterdag 2 juli Damast aan de vijver.
En mocht je op zondag niets te doen hebben kom gezellig naar de Dieptetuin van 14 tot en 17 uur voor een gezellig praatje of een kijkje te nemen bij het Plantenasiel (tuinplanten).
P.S. toch nog even een vermelding waard.
Jackie – Graffiti weggehaald van het bord, Super goed.
Hanny – interview door Nikita van de School voor Journalistiek.

 

 

 

 


 

 

 
vrijdag 27 mei:

Het was een leuk en gezellig feestje vorige week, maar nu gaan we weer over tot de orde van de dag: aan de slag dus. De tuin staat er weelderig bij na de flinke regenbuien en de lekkere temperaturen. 

Alles groeit hard, dus het onkruid ook. Dat was één van de voornaamste bezigheden vandaag: onkruid wieden.  Ditte en Cor haalden kruiwagens vol gras van de berceaus (zie foto 2) en vele anderen waren druk bezig om de borders te fatsoeneren. 

Wie waren de ijverige mensen vandaag: gemeentelijke Joop en “onze” Joop, Janneke, Maarten (foto’s), Kees, Ad M., Nel, Henk M. (koffie), Gerda, Hannie, Jackie, Liesbeth, Cor, Ditte, Helma en Hanny (verslag). Sommige planten groeien zo hard, dat ze andere gaan overwoekeren, dus daar werd ingegrepen: ruimte voor elkaar! Janneke maakte de ingang weer netjes en Helma zocht het hogerop. Ze klom op een trap om boven op de muur onkruid te kunnen verwijderen. Heel nuttig! Ook de uitgebloeide scylla’s werden weggehaald. Daar zitten helaas al weer veel slakken tussen; die werden in een moeite door dus ook weggehaald. 

Verder werden hagen gesnoeid en randjes geknipt (goed werk, Joop!) Er bloeit veel moois momenteel: op de “bult” bij de ingang bloeit een Calmia. Die zag ik voor het eerst bloeien, heel mooi! De rododendrons zullen nog maar een paar dagen mooi zijn, maar de blauwe en roze geraniums bloeien voorlopig nog wel door. Het vingerhoedskruid bloeit in allerlei kleuren, de alliums en de phlomis beginnen net en zelfs de vuurpijl bloeit al. 

De koffie smaakte prima en we kijken met plezier uit naar de volgende werkochtenden: 4, 10, 18 en 24 juni.


 
 

 

 
zaterdag 21 mei: 10 jarig bestaan en heropening Kate 

Wat hadden we veel geluk met het weer op de 10de Verjaardag van de Dieptetuin. Een Hoogtepunt! Het was één groot feest, waarbij het bestuur niet alleen zelf de slingers ophing, maar deze ook nog zelf had gemaakt. 

De voorbereidingen begonnen al dagen van tevoren en op het moment dat de gasten aankwamen was alles in kannen en kruiken. Voor de gastenlijst moet u even gaan zitten: Wouter Catsburg (wethouder), Ton Kooijman(projectleider Gemeente), Bram Wispelwey (wijkmanager),  Elly en Peter Geesink (Wijngaard Hoog Beek en Rooyen), Hr van Heyst (Stg IENA), Antony Vos (Stg Groen Valckenbosch), allen betrokken niet alleen bij de tuin maar vooral ook bij de uitbreiding van de Kate. 

Dick Koopman, Joyce, Maarten, Barbara, als bestuur altijd in touw, Meta, Jaco, Agnieta en Pieter, Albert en Joke, Loes, Henny, Jan Willem Spruyt, Willem, allemaal al een tijdje niet gezien vanwege lappenmand of anderszins, Cor, Ditte, Ton, Liesbeth en Jan, Nel, HenkM en Hanny, Joop en Truus, Helma, Hannie, Ad I en Margreet, Ad II, Ad III, Kees, Henk en JokevdB, Jackie, Harma, Josje, Gerda, Joke, Yvonne, Gerard was de fotograaf en Janneke deed verslag. 

Klokke 11 kwam het Nijkerk Stedelijk Fanfare Corps (met Cor voorop) met marsmuziek de ceremonie openen. Na een rondje rond de vijver vond iedereen een plekje op het gras, waar Dick als eerste spreker optrad. Hij memoreerde hoe het allemaal zo gekomen was, met Barbara als initiatiefnemer, Maarten als regelaar en Joyce als nieuwe ideeënbron. Met de restauratie van de muur, het herstel van de beplanting en onze stichting als eerste resultaten. Recentelijk zijn daar ook de beheerovereenkomst én de bruikleenovereenkomst van de Kate bij gekomen, wat een erkenning is van alles wat de vrijwilligers hebben gedaan. Hij sprak zijn dank hiervoor uit. Ook wethouder Wouter Catsburg keek in zijn toespraak met dankbaarheid terug op de samenwerking. Hij haalde persoonlijke herinneringen op en prees de betrokkenheid van de burgers bij hun omgeving, in dit geval bij het Pareltje van Zeist, een unieke plek waar iedereen trots op mag zijn. Hij sprak de hoop en het vertrouwen uit dat het nog vele jaren zo door mag gaan. 

Weer achter de muziek aan naar de Kate waar laatstgenoemde spreker met een heuse heggenschaar de uitgebouwde Kate officieel opende, het lint zal worden bewaard. Waarna de champagne rondging. Lekkere snacks en drankjes, heerlijke boterhammen en een uitstekende soep (dat laatste ons aangeboden door Huize Valckenbosch) volgden. Pieter bedankte het bestuur voor haar inspanningen om de boel draaiende en bij elkaar te houden. Vervolgens vonden twee dames, oa Hanny, het leuk om de afgelopen 10 jaar nog even in dichtvorm de revue te laten passeren. Om 1 uur kwam er een einde aan de gezellige bijeenkomst met als toetje een geurig bedankcadeautje van het bestuur.


 Zie video clip:      https://youtu.be/aV_qGFTU4fE

De Dieptetuin was wat weggezakt
Maar wij hebben de spade opgepakt
10 jaar lang werd er gewerkt
en dat wordt door ieder opgemerkt
Soms ging het niet zoals het moet
Maar met ons gaat het goed!


Zo hadden we een slakkenplaag, och heden
Die we met hand en tand bestreden
Het werd een slachting zonder bloed
Maar met ons gaat het goed


Er werd gesnoeid, gezaagd en weggehaald
Soms teveel, een kniesoor die daarom maalt
Want wie weet er nou hoe zoiets moet?
Maar met ons gaat het goed


Samen met de Gemeente gaan we er tegenaan
En laten ons door niemand het veld uitslaan
Hoewel er soms een stormpje woedt
Meestal gaat het met ons wel goed


De kerststal stond hier jarenlang te pronken
Terwijl er geestelijke liederen klonken
De corona gooide eten in het roet
Maar met ons gaat het weer goed


De Kate werd uitgebreid tot een paleisje
Waar vind je zoiets elders in het Zeistje?
We beleefden hier het zuur en het zoet
Maar met ons gaat het wel goed


Sommigen van ons lijden wat aan kwalen
Ze komen toch een kopje koffie halen
Zieken en gewonden krijgen een papieren groet
Maar met ons gaat het goed


We zijn met velen aan het werk
De saamhorigheid is behoorlijk sterk
Er is behoefte aan nieuw bloed
Maar met ons gaat het goed


Ook voor uitgegraven planten is hier plek
Via het asiel vinden zij een nieuwe stek
“Nu maar hopen dat hij het daar goed doet”
Maar met onze hulp gaat het goed


Het damast aan de vijver is een blijver
Dan serveert het bestuur vol vuur en ijver
Een diner op z’n Italiaans of met een hoed
Dat smaakt altijd heel erg goed


Op naar de volgende 10 jaar
Want het werk is hier nooit klaar
We zullen sproeien, snoeien en stoeien als het moet
Want met ons zit je altijd goedvrijdag 13 mei:

Ondanks de vermeldingen over regen in het weerbericht van hedenmorgen hebben wij met 19 vrijwilligers met prima weer gewerkt. Aanwezig waren: Ad I en Ad II - Nel - Hennie - Joke - Liesbeth - Cor - Ditte - Gerda - Josje - Maarten - Barbara - Janneke - Helma - Joop - Jackie - Kees - Henk I - Ton - en tijdens de koffie kwam Jaco met Ida als begeleidster de koffietafel nog gezelliger maken. 

En het moet mij van het hart hoe de Dieptetuin erbij staat. Enige weken geleden nadat oude planten, onkruid en ander spul dat niet in de tuin hoort, verwijderd waren zag het geheel van de Dieptetuin er wat armoedig uit. Vandaag een rondje gemaakt waarbij het mij opviel hoe mooi alles weer aangegroeid is en er zeer verzorgd uitzag. Met het oog op a.s. zaterdag 21 mei, onze feestdag, een goed uitgangspunt om het 10 jarig bestaan te vieren, dankzij het goede werk van onze vrijwilligers.
Ook vandaag waren de werkzaamheden vol in gang. Cor, ondanks zijn zere been, en Ditte waren zoals altijd aan het werk rond de Berceaus. Onze Nel deed vandaag de koffie en die smaakte erg goed. Jackie was druk met watergeven ondanks dat haar waterslang enige seconden in de vrije lucht zijn gang kon gaan. Joke deed enig veegwerk en ging daarna in de tuin aan het werk. Kees heeft op zijn hele goede wijze de zijkanten van de tuin schoongemaakt en mijn compliment voor hoe dat er na afloop uitzag. Liesbeth en Janneke hebben heel goed werk verzet aan de tuiningang en dat bleek ook door het feit dat ik 2 kruiwagens vol tuinafval naar achteren heb gebracht. Barbara en Gerda, van alle markten thuis, hebben ook aan het netjes worden van de ingang gewerkt en dat zeker met het oog op 21 mei. Helma heeft goed gewerkt aan de linkerzijde van de Dieptetuin en de boel daar weer goed opgeknapt. Josje zag ik aan de achterkant van de tuin aan het werk en daar wordt het dan alleen maar mooier van met zoveel inzet en kennis. Henk 1 heeft naast het verplaatsen van de kuipplanten die op de juiste plaats moesten worden gezet, ook met inzet aan de tuin en volgens mij ook in de Berceaus gewerkt - wat mij verder opviel was zijn nieuwe blauwe bril, die ik van hem erg goed gekozen vond en dat op zijn leeftijd! Joop van de gemeente deed zoals altijd het werk dat nodig is in de tuin. Ook Hannie weer redelijk herstelt deed goed werk. Ad II was op zijn knieën aan de vijver begroeiing bezig met het onderhoud. Ad 1, in korte broek, heeft naast blad opruimen en vegen ook nog enig ander werk gedaan en was deze morgen welbespraakt en erg vriendelijk. Ja dan Maarten naast het verwisselen van een TL lamp in de Kate en achter de Kate zijn handen laten wapperen en nog vele andere dingen weer in orde gemaakt, zo vlijtig als hij is. Zelf heb ik naast het schoonvegen achter de Kate vandaag veel gemeenschappelijk afval naar achteren gebracht en ook met Ad 1 de koffietafel met stoelen in orde gebracht. 

Alweer een week voorbij maar zoals als ik het al vermeld heb, de Dieptetuin staat er weer erg mooi bij en dat is ook nodig als de wethouder ons komt bezoeken op 21 mei. Tot dan, zeg ik maar en svp niet in werkkleding komen want dat is niet nodig op deze dag.

zaterdag 7 mei:

Wat groeit alles hard nu; per week zie je de planten zeker 10 cm groeien. Het was prachtig weer, heerlijke temperatuur om te werken, maar wel héél droog. Nu al gaan de sproeiers twee keer per week aan; dat is heel vroeg in het seizoen. 

Er werd met enthousiasme gewerkt door: Helma, Liesbeth, Mieke, Ad M., Janneke, Henk 1, Maarten (foto’s), Yvonne, Ad de H., Hannie, Joke, Nel, Henk M. (koffie), Joyce, Josje en Hanny (verslag). Kees en Barbara kwamen op de koffie. De werkzaamheden waren zeer divers vandaag. Het hek van de ingang kreeg een sopje, aan de straatkant werd onkruid gewied (moet de gemeente dat niet eigenlijk doen?), keienrandjes werden gekuist. Achter de valk werden vele grote afgewaaide takken verwijderd; die lagen er al even, maar daar kan je niet zomaar bij. De plekken die niet bereikt worden door de sproeiers kregen met de hand water. Verder was er het nodige te vegen en te harken. En Janneke was reten aan het verven! (Dat zijn haar eigen woorden hoor). Dit behoeft enige uitleg: De planken van de nieuwe aanbouw zijn door de droogte gaan krimpen en nu verschenen daar onbeschilderde “reten”. Op foto 6 is ze ijverig bezig.


Vlak bij de ingang bloeit en geurt de Azalea mollis je tegemoet (foto 2) Direct naast de ingang bloei een prachtige Viburnum. Een ander soort Viburnum, de sneeuwbal, bloeit ook volop, op de bovenborder voor de Kate. Bij de buren bloeit de Rododendron al (foto 11) en bij ons staan de knoppen op knappen. De berceaus worden ook zo zachtjes aan steeds groener en de Darmera’s bloeien prachtig roze naast de blauwe scylla’s (foto 5).

Wil je ook meewerken in onze mooie tuin? Dat kan op 13 en 27 mei. 21 mei werken we niet, dan vieren we feest: ons 10-jarig jubileum!

  
 

vrijdag 29 april:

Ondanks de koude morgen waren er toch weer 15 vrijwilligers die hun werk kwamen doen. Aanwezig waren Hanny, Hannie, Janneke, Ditte, Liesbeth, Cor, Maarten, Barbara, Joop, Ton, Ad I, Ad II, Loes, Josje en Henk en op de koffie kwam Margreet nog even langs voor de gezelligheid.
Er werd goed en ijverige gewerkt. Loes heeft de boventuin van water voorzien en dat was nodig ook. Aan de zijkant van boventuin was Janneke aan het werk en als ik zag wat er aan afval werd weggebracht op het ons bekende zeildoek samen met Joop, dan werd er hard gewerkt. Cor en Ditte waren weer in de Berceaus aan het werk, het rode vest van Cor, die op zijn knieën aan het werk was, stak overal boven uit. Ditte heeft ook nog de aldaar jonge aanplant van water voorzien. Hanny liep vandaag van hot naar her en ik hoorde haar zeggen, ik krijg er bijna het heen en weer van, maar gewerkt werd er. Naderhand zag ik haar samen met Loes nog twee zware mooie bloempotten achter naar de Kate brengen. Maarten, nu niet in korte broek vanwege de kou, deed weer allerlei werk dat nodig was. Ad I was bezig met het rondbrengen van mest vanuit de opslag. Ad II was weer aan het werk langs de vijver en dat zag er goed uit. Hannie, die gelukkig weer aanwezig was, deed voorzichtig haar werk in de tuin, en ging na de koffie weer naar huis. Barbara en Liesbeth waren op het pad naar de achterpoort aan het werk en hebben dit pad grondig schoongemaakt en het zag er allemaal na afloop weer netjes uit. Josje werkte als steeds op diverse plaatsen in de tuin en zij zag er vandaag met lippenstift op, erg mooi uit. Joop heeft allerhande werk gedaan en ook Janneke geholpen haar afval weg te brengen naar achteren. Ton heeft voor en achter de Kate de zaak weer netjes aangeveegd en ook tussen de tegels komend gras weggehaald. Ja en dan onze Henk, keurig op tijd om de koffie te zetten. Deze morgen hebben wij in de Kate koffie gedronken want de koude N.O. wind stond precies aan de buitenkant van de Kate waar normaal de koffie genuttigd wordt. Zag er binnen gezellig uit en de cake smaakte heerlijk en de koffiesfeer was perfect.
Ook blijkt de Dieptetuin zijn medewerking te verlenen aan de opvang van buitenlanders en dat bleek deze morgen. Maarten sprak een jonge vrouw aan die met haar zoontje, in de tuin liep. Eerst in het Hollands daarna in het Duits maar Engels bleek voor haar goed te verstaan. Uit zijn gesprek bleek dat zij in Zeist is opgevangen op de Krakeling met haar zoon en daar een klein huisje tot haar beschikking had gekregen. De Dieptetuin sprak haar zeer aan en Maarten nodigde haar uit, indien ze dit zou willen, eens een morgen mee te komen helpen in de tuin. Hiermede is het bewijs geleverd dat de Dieptetuin aan de huidige internationale problemen zijn hulp heeft bewezen. We wachten het maar af.
Al met al een nuttige morgen en voor dat je het wist was het al weer 12 uur en tijd om naar huis te gaan. Tot volgende week zaterdag maar weer!

 

 

 


  

zaterdag 23 april:

Vanmorgen was ik aan de vroege kant aan het hek van de Dieptetuin die nog gesloten bleek. Voordat ik erover kon nadenken stond Maarten al voor de deur om te openen en was mijn leed geleden. Met het mooie weer was de opkomst van de vrijwilligers evenredig te weten; Yvonne, Cor, Ditte, Ad II, Ad III, Ton, Helma, Nel, Joyce, Josje, Kees, Liesbeth, Maarten, Joke en Barbara.
Omdat er vandaag een koude wind recht op de Kate waaide en er 's middags een verjaardagsfeest van good old Chris gevierd zou worden, besloot Maarten de koffietafel achter de Kate op te stellen, lekker in het zonnetje en veel minder wind. Voor Chris, die gisteren 76 jaar was geworden bleven na de koffie de tafels gewoon staan want er kwamen familie en vrienden voor hem om samen zijn verjaardag te vieren. Helaas was onze koffie-baas Henk nog onderweg van Zeeland naar Zeist en zou Nel zijn werkzaamheden voor deze dag overnemen en dat is Nel wel toevertrouwd.
Gewerkt is er ook geworden en hoe. Yvonne heeft een redelijk deel van de tuin van water voorzien maar eerst de tuingrond met een schep wateropvang klaar gemaakt en dat na een slechte nachtrust van slechts 4 uren zoals ze mij vertelde. Bravo Yvonne...... Cor bewees vandaag dat hij, naast muziekleraar en musicus te zijn hij ook als stratenmaker capaciteiten heeft. Achter de Kate weer 2 ingezakte tegelplekken in orde gemaakt en dat zag er goed uit. Daarna nog even met zij geliefde Ditte in de berceaus gewerkt en dat was nodig bleek. Zijn Ditte had aldaar al vele gieters met water heen gebracht en de planten van water voorzien en die hadden het echt nodig, Ad II was rustig aan het werk langs de vijver en ijverig bezig met het ordenen van de vier aanwezige plantenplekken. Ad III deed heel nuttig werk aan de borderbuitenkant van de grasmat, geen licht werk en nam onderweg ook het schoonhouden van de aarde, rondom de diverse boompjes die daar staan, onderhanden. Helma was druk bezig met de kanten af te steken van de cascades en de boomspiegels rondom de berceaus. Josje zoals altijd vlijtig aan het werk op diverse plekken in de tuin en het zag er weer netjes uit vandaag. Ja dan Liesbeth, al vroeg aanwezig en direct begonnen met het watergeven op diverse plekken. Ook heeft zijn veel dorre takken weggehaald en de grond waarop zij werkte ontdaan van bladeren en ander ongerief. Ook onze Maarten, zoals altijd met veel dingen bezig en zaken die moeten worden opgelost. Openen van de tuin, plaatsen van de koffietafels, vegen, en na afloop van onze koffiepauze de tafels en stoelen gerangschikt voor de verjaardag van Chris. Ton heeft de ruimte voor de Kate weer schoongeveegd, de stoelen voor de koffie op de juiste plek gebracht en diverse kleine werkzaamheden verricht. Als hoogtepunt vandaag werkten, Kees, Joke, Joyce en Barbara bij de achteruitgang van de tuin en hebben daar diverse planten en bloemen in orde gebracht en ook veel overtollig goed verwijderd en niet geringe opgave en het zag er allemaal weer netjes uit na afloop. Last but not least heeft Nel de koffie vandaag gezet en de tafels gedekt. Het zag er allemaal gezellig uit en de koffie en de koek waren lekker. Net nog een bericht van Meta ontvangen, ik had haar van de week een email gestuurd en gevraagd hoe het met haar was. Ze loopt nog heel slecht, ook veel pijn, maar ze vroeg wel hoe het in de tuin ging en zei dat ze voorlopig niet haar normale werkzaamheden in de Dieptetuin zal kunnen doen.
 

 

 

 

 

 

 


vrijdag 22 april: AED instructie door Harm Jan goed bezocht !

 

 

 
Vrijdag 15 april:

Op deze Goede Vrijdag kon het weer niet beter - al had niet iedereen de neiging om een korte broek aan te trekken- en de koffie, door HenkM gezet en uitgeserveerd, was weer best. Er was een groot aantal mensen aanwezig: Maarten en Barbara, weer terug, Joop de Korte, Ton, Henk, Liesbeth, Gerda, Hanny, Albert, Josje, Nel, AdM oftewel Ad2, Cor en Ditte, Joke, Loes, Jackie, Janneke (verslag) en Henny die speciaal voor die koffie kwam en paaseitjes meebracht.
Iedereen deed weer lekker wat hij of zij leuk vond om te doen, randjes van het voor het eerst weer gemaaide gazon bijwerken, randjes bij de vijver vrijmaken, de ilex water geven, de bijen controleren (goed volk), banken schoonmaken, de borders onderhouden, alles wat dat voortbrengt naar de hoop bij de achteringang vervoeren en onderweg genieten van de bloeiende en heerlijk geurende skimmia. Maarten vond het leuk om op het dak te staan en de luifel voor de Kate schoon te maken, met een groots effect. Hij memoreerde bij de koffie dat Hannie door Corona niet aanwezig was, en dat Harm-Jan vrijdag 22 april om 10 uur een cursus AED gaat geven (gelieve zich alsnog op te geven en te komen!). Jackie was bij Meta op bezoek geweest (Bergweg 160) en spoorde een ieder aan hetzelfde te doen, men is welkom om niet allemaal tegelijk voor afleiding te zorgen. Het plantenasiel werd aangevuld en de betreffende dame wilde graag nog meer planten doneren, eventueel aan de tuin. Ineke heeft behalve heel veel boeken ook twee grote klassieke bloempotten geschonken, die een ‘je ne sais quoi’-effect zullen geven aan de Dieptetuin, eenmaal beplant en symmetrisch opgesteld. We zien elkaar hopelijk weer op vrijdag in de Kate en/of zaterdag 23 april in de tuin.
 


 

 

 


 

 

 

 

 

Zaterdag 9 april:

Er waren vanmorgen 15 vrijwilligers aanwezig en Agnieta, met krukken na haar operatie, kwam koffiedrinken en zag er gelukkig weer goed uit. Ad I, Ad II en Ad III, Janneke, Joke, Kees, Gerda, Mieke - een nieuwe vrijwilligster -, Helma, Cor, Hanny, Henk, Jackie, Ton en Liesbeth waren aanwezig ondanks het voorspelde slechte weer met hagel, sneeuw en regen. 

Tot aan de koffie werd er zoals gewoonlijk weer flink gewerkt aan het onderhoud van de Dieptetuin. Vanwege een hagelbui riep Henk, de huidige koffiezetter, ons iets eerder naar binnen en dat was ook broodnodig want het hagelde pijpenstelen. Gezellig in de Kate bijeen gezeten en de koffie van Henk smaakte prima. 

Ook werd de nieuwe vrijwilligster Mieke aan ons voorgesteld, zij ontvangt a.s. donderdag de sleutel van het vroegere huis van Ineke alwaar zij komt te wonen. Omdat ze op de hoogte was van het werk in de Dieptetuin en van tuinieren houdt kwam zij deze morgen inclusief tuingereedschap zich aanmelden en werd door Hanny op een leuke manier van het een en ander op de hoogte gebracht. Volgens haar zeggen zou ze nog contact opnemen met Maarten/Barbara om zich definitief als vrijwilligster aan te melden.


In de Kate werd ook duidelijk dat Ditte van Cor nog aan het bijkomen is van de corona en het werk haar nog niet uitkomt. Henk gaf te kennen dat hij voortaan om 10 uur aanwezig zal zijn om koffie te zetten en wel om het feit dat hij er vanochtend vroeg was en bijna een uur heeft staan te popelen om de koffie in te schenken. Koffie zetten duurt nog geen half uur volgens hem en daar heeft hij gelijk in. Jammer genoeg konden wij om 11 uur niet het werk hervatten want de hagel en regen hadden de tuin in bezit genomen, zag er overigens mooi uit, en gingen wij gezamenlijk eerder naar huis. Niettemin een gezellige ochtend en we kijken alweer uit naar de volgende week vrijdag (Goede Vrijdag) en volgens mij Maarten en Barbara weer terug zijn uit Frankrijk. 

 


Vrtijdag 1 april:

De opkomst vanochtend was fenomenaal: het zag zwart van de mensen, teveel om op te noemen. Er zijn nauwelijks toonbare foto’s van (overbelicht), maar er is ontzettend veel werk verzet ondanks het uitzonderlijke weer: er waren hele ploegen aan het werk om de paden begaanbaar te maken, de borders waren haast bedolven onder de massa, het gazon was onherkenbaar. Had Gemeente misschien iets te enthousiast gemaaid? Tijdens de koffie, ditmaal in combinatie met de beroemde skitaart van een plaatselijke chef, sprak men over niets anders. De Kate deed voor één keer dienst als berghut in plaats van herberg, de stemming was er euforisch. Helaas maakte iemand nog een akelige schuiver, maar de schade viel mee. Na de pauze deed één van de omwonenden er anoniem nog een schepje bovenop, hij stelde zijn slee ter beschikking om van de cascade af te gaan vanaf de valk tot de vijver en…helemaal gratis! Dat was voorwaar een vorstelijk gebaar. (De benzineprijzen zijn weliswaar per vandaag verlaagd, maar toch.) Tot zover het verslag van vrijdag 1 april, tot de volgende keer op zaterdag 9 april.
zaterdag 26 maart:

De lente is nu echt losgebarsten! Stralend blauwe lucht en veel voorjaarsbloeiers. Onderweg naar de Dieptetuin had ik al genoten van de bloesembomen en de bloeiende magnolia’s en in de tuin zijn daar de knalblauwe sneeuwroem, de knalgele forsythia en vele anemoontjes. Verder bloeit de ribes en ook de skimmia’s , schoenlappers en de Piris Japonica. 18 mensen hadden zich gemeld vandaag: Ad de H., Ad 3, Nel, Gerda, Janneke, Helma (foto’s), Henk 1, Henk 2 (koffie), Josje, Joyce, Joke, Ton, Kees, Joop, Yvonne, Jackie, Hanny (verslag) en Henny kwam op de koffie. Hoogtepunt van de ochtend was de koffie met door Henk 2 eigengebakken taarten. Heerlijk! Hier en daar werd fors gespit. De Liriopes die niet hadden gebloeid werden allemaal uitgespit, gedeeld, de slechte eruit en de goede terug. Een hele klus! Ook Sedums en Persicaria’s werden uitgespit en uitgedund. Ongewenste aronskelken werden verwijderd, uitgebloeide planten afgeknipt en verder werd alles aangeharkt en aangeveegd. Zo geeft de tuin weer een opgeruimde aanblik! De tuin lijkt erg droog, maar dat is alleen de bovenlaag van de grond; 10 cm lager is nog voldoende vocht gelukkig. I.v.m. de droogte rijden we nog geen compost uit; dat zou alleen maar wegwaaien.
Naar “collega’s” in de lappenmand werd een kaartje gestuurd of gebracht en mede-vrijwilligers met corona of andere makke: gauw weer opknappen hoor!
Het was weer genieten vanochtend. Kom volgende maand ook genieten op 1, 9, 15, 23 en 29 april.

 


 

 


 
vrijdag 18 maart:

Vanochtend kwamen er niet zoveel mensen opdagen als vorige week, maar we hadden wel weer een bijzondere aanloop. Terwijl de meeste mensen zich in een prachtig zonnetje in het zweet werkten (Ad1 en Ad2), Joop van de Gemeente (voor dag en dauw èn met planten) en Joop de K, Henk en Henk ‘van Hanny’ (deze Henk verzorgde vandaag de koffie en wil dat best vaker doen als daar behoefte aan is), Ton, Gerda, Josje, Jackie, Loes, Nel, Hanny en Janneke (verslag en foto’s), kwamen er wat bezoekers langs, die we lang niet hadden gezien. Wie waren dat? Ineke overgekomen uit la douce France om haar huis leeg te halen (wie nog wat boeken of huisraad wil, kan daar tijdens de volgende werkochtend nog terecht) en Loeki (herstellende van een heupoperatie, en inmiddels weer mobiel).
Er werden verder oa Buddleja’s gesnoeid, Persicaria’s herplant, borders opgeruimd, banken schoongemaakt, rommel opgeveegd en weggekruid naar de achteruitgang die net weer leeggeruimd was na de enorme actie van vorige week. Eén speciaal verzoek kwam uw verslaggever ter ore: laat alsjeblieft de brandnetels die bij de muren groeien staan, want de rupsen en vlinders zijn er wél dol op! We wensen Meta veel sterkte met haar knie en hopen haar weer aan te treffen, op de oude houten banken op het pad of elders in de zon in de heerlijke Dieptetuin. Zoals op de foto’s is te zien, bloeit er nog meer dan in het vorige verslag vermeld, komt dat zien op zaterdag 26 maart.

 


 

zaterdag 12 maart: werkochtend met NL Doet!

De eerste werkochtend van het nieuwe seizoen en we hadden er zin in: maar liefst 30 mensen zijn deze zaterdagochtend heel hard aan het werk geweest! Een hele goede start! 20 “vaste” vrijwilligers en 10 mensen van NL Doet. Onze 20 mensen waren: Albert, Joop, Janneke, Ad de H. Henk, Jackie, Josje, Joyce, Gerda, Joke, Helma, Hanny (verslag), Ad M, Lucie, Ton, Maarten (foto’s), Loes, Yvonne en Nel en Barbara voor de koffie en dat was vandaag een hele klus voor 30 mensen. 

Van de 10 mensen van NL Doet waren er 5 van het onderzoeksinstituut Merus uit het Science Park Utrecht. Eén van hen was zelfs lopend hier naar toe gekomen (10 km!). De andere 5 NL Doet-ers waren “losse” mensen die zich zelfstandig hadden aangemeld. Allen heel erg bedankt voor jullie enorme hulp! 

Het was uitstekend weer om te tuinieren, bijna lenteachtig. Het voornaamste werk van vandaag was rommel opruimen: dode planten, bladeren, (veel) afgewaaide takken, heel veel snoeiafval, enz. Alles werd afgevoerd op grote zeilen en met vele kruiwagens. De achterpoort aan de van Tuijlllaan was volledig aan het zicht onttrokken door de enorme hoop afval die er opgestapeld was. (zie de laatste foto) Tijdens de zeer gezellige koffie mét werd druk bijgepraat over de afgelopen tijd. Iedereen is blij, dat we weer bijna normaal met elkaar mogen omgaan. Over 5 dagen (17 maart dus) bestaat de Stichting Vrienden van de Dieptetuin 10 jaar! We gaan dat natuurlijk vieren, maar op een later tijdstip. De bijzonderheden daarover horen we binnenkort.


Er bloeit ook al één en ander. Voor de Kate staat de lieflijke Schijnhazelaar met de tere gele bloemetjes (zie foto 7) met ernaast de Pieris Japonica. In de tuin beginnen de kleine bolletjes, zoals de sneeuwroem; de krokusjes zijn al bijna uitgebloeid en hier en daar bloeien bosjes narcissen. We moesten goed kijken waar we onze voeten zetten i.v.m. de vele nieuwe scheuten die boven de grond komen. Het roodborstje was ook blij ons weer te zien: hij floot ons vrolijk tegemoet en ging her en der een kijkje nemen bij de harde werkers. De foto’s geven een goed beeld van deze gezellige en zeer zinvolle 1e werkochtend. We hadden eer van ons werk! De volgende weken gaan we met volle inzet verder. Iedereen is weer welkom op 18 en 26 maart.