Vrienden van de Dieptetuin
  ' Je komt als je kunt en je doet wat je kan '
 
 

Wie zijn de Vrienden van de Dieptetuin?


De ‘Vrienden van de Dieptetuin’ werd opgericht in het voorjaar van 2012 en bestaat inmiddels uit zo'n 40 enthousiaste Zeistenaren die vrijwillig helpen met het onderhoud van de Dieptetuin. Ons primaire werk bestaat uit het onderhouden van de borders en andere beplanting van de Dieptetuin.  Het specialistische 'groot onderhoud' en het frequent maaien van het gazon wordt verzorgd door de gemeente.
Wij werken één ochtend per week gezamenlijk, de ene week op vrijdag de week erop op zaterdag. Binnen de vrijwilligersgroep beschikken we over een aantal botanisch deskundigen en enkele zeer ervaren hoveniers. Op werkochtenden zijn we al gauw met zo'n twintig enthousiastelingen!

In 2012 hebben wij de gemeente ervan kunnen overtuigen dat restauratie van de muur noodzakelijk was om verder verval van de tuin tegen te gaan. De gemeente heeft de restauratie in de winter 2012/2013 laten uitvoeren. In 2013 werd een beregeningsinstallatie aangelegd en werd de betonnen vijverbak voorzien van een duurzame coating. Mede dankzij deze initiatieven werd de tuin in die eerste jaren al snel terug gebracht in zijn voormalige, representatieve, staat.

In 2016 heeft de gemeente op verzoek van de stichting de tuin beter toegankelijk gemaakt voor gebruikers van rollator of rolstoel. Daartoe werd het grint van de paden vervangen door een soort leem of gravel. Bovendien werd een stalen scheidingsband aangebracht langs de gazonrand van de paden. Dat ziet er niet alleen heel strak uit, en scheelt ook veel in het onderhoud.


Verder verzorgen de Vrienden van de Dieptetuin rondleidingen en lezingen om een zo groot mogelijke bekendheid te geven aan dit rijksmonument. Denk daarbij aan rondleidingen voor (tuin)clubs, verenigingen of bedrijven.

Het laatste weekend vóór Kerstmis organiseren de Vrienden van de Dieptetuin traditiegetrouw een Levende Kerststal in de tuin, met heuse schapen en ezeltjes. Inmiddels trekt dit evenement al meer dan duizend bezoekers! Een sfeervol begin van de kerstdagen!

Ook werven wij donateurs om gemaakte kosten te dekken en om te kunnen investeren in installaties, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de vijver met zijn fontein.

Wij hebben een mooi - met veel foto's geïllustreerd - boekje uitgegeven over de Dieptetuin met ondermeer de historie, de beplanting alsmede een toekomstvisie. Dit boekje is te koop voor € 10,-

Tot slot houden omwonende Vrienden de tuin in de gaten met het oog op mogelijk vandalisme, terwijl wij tevens zorg dragen voor opening en sluiting van de tuin.


In de wintermaanden, wanneer de tuin voor publiek gesloten is, worden er voor de vrijwilligers regelmatig koffie-ochtenden georganiseerd in de Kate, veelal in de vorm van een workshop, een lezing of gezellige samenzang.


E-mailen
Bellen
Info