Vrienden van de Dieptetuin
  ' Je komt als je kunt en je doet wat je kan '
 
 

Historie van het rijksmonument.

De 0,45 hectare grote Dieptetuin in de Zeister wijk Valkenbosch is een uniek voorbeeld van een verzonken tuin. Hij is in 1909 aangelegd in de zogenaamde formele Engelse stijl, door tuinarchitect C. Smitskamp uit Zeist. Opdrachtgever was jonkheer G.F. van Tets van Goidschalxoord, de eigenaar van de toenmalige Villa ’t Valckenbosch.


'Sunken garden'

Geïnspireerd door de Engelse ‘sunken gardens’ koos Van Tets voor een symmetrische indeling met een ruim gazon en een centrale vijver met fontein. Begrensd door rechte gravelpaden, met aan drie zijden botanische borders als in een 19e eeuwse ‘cottage garden’. Aan de vierde kant bevindt zich de berceau of loofgang, de groene tunnel die de beide trappen, opgebouwd uit zwerfstenen, deels overdekt.

 


Microklimaat

In de beschutting van een ommuurde en verdiepte tuin ontstaat een eigen microklimaat, dat enkele graden warmer is dan de hoger gelegen omgeving. Daardoor komen de voorjaarsplanten vroeger in bloei. Bovendien straalt een verzonken tuin rust en evenwicht uit. En daarvan kunnen de bezoekers tot op de dag van vandaag genieten. Van Tets legde nog meer tuinen aan rondom zijn monumentale villa, zoals een moestuin, een rosarium en een rotstuin. Maar alleen de Dieptetuin heeft de oprukkende bebouwing overleefd.

Parel van Zeist

In 1953 is de Dieptetuin door de gemeente Zeist aangekocht en gerestaureerd. In 1957 werd de tuin als park opengesteld voor het publiek. In de daaropvolgende decennia kende de Dieptetuin een echte bloeiperiode. De borders waren rijk beplant en keurig onderhouden. In 1985 werden maar liefst 800 plantensoorten geteld! Menig oudere Zeistenaar bezit trouwfoto’s met de Dieptetuin als kleurrijk en stijlvol decor.


Vanaf 2017 is het overigens ook mogelijk de officiële huwelijksvoltrekking in de Dieptetuin te laten plaatsvinden. Meer informatie daarover vindt u hier. Méér historische trouwfoto's hier.


Het kinderkopje in de tuin is de beeltenis van de toen 5-jarige Gerlach Storm de Grave (geboren 1942), zoon van Willem Adriaan Storm de Grave (1911-1991). Wilem Adriaan Storm de Grave was projectontwikkelaar van de wijk Valckenbosch die na de Tweede Wereldoorlog rond de buitenplaats 't Valckenbosch werd ontwikkeld. Naast eengezinswoningen en flatgebouwen maakten ook de witte bungalows aan de Van Tuijlllaan deel uit van dit omvangrijke bouwproject. 
Het kopje is gemaakt door Ab Diekerhof (geboren 1917) die in de jaren '40 werkzaam was bij de toenmalige emaillefabriek Gerritsen & Van Kempen te Zeist als ontwerper van medailles en plaquettes.
In de behoeftige na-oorlogse jaren gunde Willem Adriaan Storm de Grave Ab Diekerhof de opdracht om een bronzen kopje te maken van zijn oudste zoon Gerlach. Het kopje is gemaakt in 1946, toen Gerlach dus een jaar of vijf was
.

E-mailen
Bellen
Info