Vrienden van de Dieptetuin
  ' Je komt als je kunt en je doet wat je kan '
 
 

Verslagen werkochtenden 2022

Van de wekelijkse werkochtend wordt een verslag gemaakt met foto's, zodat degenen die er niet bij konden zijn toch een indruk hebben van wat er die ochtend in de tuin heeft plaatsgevonden.


vrijdag 23 december: inloopkoffie

Tussen alle drukte  rond de voorbereiding op de feestdagen thuis  en de natte Kersttuin, kwamen de volgende klanten langs op de koffie: Cor, Ad I, Ditte, Ad II, Margreet, Helma, Nel, Janneke, Gerda en Maarten, terwijl bij de tweede ronde ook Jaco met vriendin Ida gezellig aanschoven.

Omdat quizmaster Henk in de lappenmand was gevallen, had Maarten weer een uitdagend woordpuzzelspel voorbereid, waarmee de aanwezigen hun hersenen konden spoelen. En aangezien Janneke er geen genoeg van kon krijgen hebben we er stiekum een extra gedaan!

Waar Ad I vandaag wat moeite had de hersenen op gang te krijgen, bleek Ad II vandaag de meest scherpe van het gezelschap. Terecht viel hem een extra choco-koekje ten deel.

Tot slot deed Ad I alvast een oproep aan ons allen om voor de Meezingochtend van 13 januari '23 te komen met ideeën voor leuke of mooie liederen, zodat Ad de begeleiding ervan degelijk kan voorbereiden! We verheugen ons!

 

  


vrijdag 9 december: inloopkoffie

Na de eerste kop koffie ging de snoeiploeg - Josje, Gerda, Joyce, Hanny, Liesbeth, Jackie en Joop II - rondom de berceaux aan de slag met het snoeiwerk van takken en twijgen. Het resultaat ligt op straat! Dankjulliewel!

Ondertussen genoten de binnenzitters - Loes, Cor, Ditte, Kees, Ad I, Ad II, Helma, Janneke, Nel, Margeet, Barbara en Maarten - van een bijzonder geestig gedicht van Annie M.G., voorgedragen door onze onverbeterlijke Margreet!

Na nog een ronde koffie introduceerde Maarten weer één van zijn befaamde woordspelletjes, waarop het gezelschap de hersens kon kraken. Na rijp beraad kwam de jury unaniem met een duidelijk winnend paar: Loes en Cor, en ex eaquo op de tweede plaats de paren Nel & Janneke en Ditte & Margreet. Barbara ontliep nog net  diskwalificatie omdat ze nipt op tijd terug kwam nadat ze eerst was weggelopen.

Tijdens de koffie deed Jackie verslag van de uitreiking van de vrijwilligersprijzen van afgelopen woensdag tijdens een geanimeerde bijeenkomst in het Torenlaan-theater. Via Barbara laat Jaco ons weten dat ze begin volgend jaar van Zeist verhuist naar een particulier verzorgingshuis in Rhenen. 

Maarten kondigde een mailing aan omtrent de gang van zaken rond de Kersttuin, die van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 december in de tuin zal plaatsvinden.


 


Terwijl de gemeente-aannemer het grint aanvulde onder de berceaux en boven bij de Valk, heeft een enthousiaste groep vrijwilligers zich verdienstelijk gemaakt met bladruimen rond de berceaux en op het gazon en dat te deponeren op de composthoop.
Daarna genoten Jackie, Liesbeth, Kees, Albert, Mieke, Henk, Joop de K. en Cor van de koffie met lekkers verzorgd door Barbara, terwijl Maarten de door hem ontworpen banner onthulde, waarmee de Kersttuin binnenkort wordt aangekondigd op verschillende plaatsen rond de Dieptetuin.
 vrijdag 25 november: inloopkoffie

Het zal niemand verbazen dat deze koffie-ochtend begon met een spontaan applaus voor Hanny en haar mede-acteurs Ad, Ditte en Cor en de vele figuranten, die tesamen zo'n geweldig portret hebben neergezet van onze Dieptetuin in het populaire tv-programma BinnensteBuiten van afgelopen woensdag. Dit succes werd nog eens onderstreept door de vele reacties (WhatsApp, email, sms, facebook, contactformulier), ook uit onverwachte hoek, waarmee initiatiefnemers Barbara en Maarten werden overspoeld. En wat te denken van ruim 800 extra bezoekers op de website!

Dat er daarom ook een flinke taart op tafel kwam, maakte deze ochtend al meteen tot een gezellige boel met Hanny, Henk, Janneke, Nel, Lucie, Ad I, Ad II, Joop I, Joop II, Hannie, Joke, Albert, Henny, Liesbeth, Ton, Cor, Ditte, Helma, Gerda, Meta, Margreet, Barbara en Maarten (verslag en foto's). 

En toen moest de spelletjesochtend onder leiding van Henk nog beginnen: binnen werd Rummicub, Mens-eger-je-niet, Ganzenbord en patience-á-deux gespeeld, terwijl er buiten in een flauw zonnetje werd gesjoeld alsof het een lieve lust was: de splinters van de antieke sjoelbak vlogen je om de oren. Ik meen dat Albert wel hele hoge ogen gooide in een bloedstollende competitie.
De enige wanklank kwam van de Rummicub-tafel omdat daar enkele dames de regels naar hun hand meenden te moeten zetten, waardoor een officiële waarschuwing niet kon uitblijven.
Niettemin is zo'n spelletjes-ochtend zeker voor herhaling vatbaar, niet in de laatste plaats omdat onze uitbouw nu zo'n geweldige gelegenheid biedt voor dit soort activiteiten. Henk, bedankt!
Enthousiast namen alle vrijwilligers na afloop hun eindejaarsgeschenk in ontvangst, met speciale complimenten aan Joyce, die het pakket zo origineel samenstelde!

 

 

 

 Niet helemaal zeker is of de in het verslag genoemde dames ook op deze foto staan.

vrijdag 11 november: inloopkoffie

Op deze ochtend van St. Maarten liepen de volgende vrijwilligers binnen voor de inloopkoffie: Gerda, Henk M., Joop, Cor, Albert, Ad 2, Nel, Helma, Ditte, Liesbeth, Hanny, Janneke, Barbara en Maarten. Niet alleen werden we weer verrast met heerlijke appeltaart met slagroom, maar ook had Maarten een originele bloemen- en planten- crypto-puzzel samengesteld, waarmee de aanwezigen hun hersenen de vrije loop konden laten gaan. Uiteindelijk kregen alle deelnemers een ereprijs!

Niet voordat Maarten alvast werd toegezongen voor zijn verjaardag, keerden de vrijwilligers weer vrolijk huiswaarts, zich verheugend op de volgende koffieochtend met spelletjes van spelleider Henk.

En vergeet volgende week donderdag 17 november niet naar BinnensteBuiten te kijken met een uniek portret van onze eigen Dieptetuin.

 
vrijdag 28 oktober: Laatste werkochtend

“Herfst, herfst, wat heb je te koop; honderdduizend bladeren op een hoop!” Zo gaat een oud kinderliedje. En voeg daar maar aan toe: en een miljoen eikeltjes! Dat is dit jaar enorm; dat heet een mastjaar. 

Het was een prachtige herfstochtend, deze laatste werkochtend van het seizoen. Rond de 20 graden, weinig wind en af en toe een beetje zon. In het uur voor de koffie is nog heel veel werk verzet, vooral natuurlijk vegen en harken, maar ook grasjes en ander onkruid werden verwijderd. En ondertussen waren anderen bezig de tafels klaar te zetten voor de feestelijke koffie. Aan tafel zaten: Hannie, Janneke, Nel, Meta, Helma, Ad de H., Albert, Jackie, Henk M., Ton, Hanny (verslag), Henny, Josje, Henk vdB., Cor,(Ditte had wel meegewerkt, maar was ziek naar huis gegaan. Beterschap Ditte!), Lucie, Joyce, Maarten (foto’s) Margreet, Liesbeth, Gerda en Barbara. De koffie met appeltaart en de advocaat met slagroom smaakten prima.

Bij afwezigheid van Dick (vakantie)  hield Joyce een toespraakje. Heel belangrijk is momenteel de nominatie voor de Zeister vrijwilligersprijs. Tussen 14 – 28 november kan er gestemd worden via de site van de Zeister Vrijwilligersprijzen. En op 7 december is de bekendmaking in het Torenlaantheater en daar zijn wij als vrijwilligers natuurlijk voor uitgenodigd! 

De data van de winteractiviteiten zijn bekend; over de invulling komt later bericht. Henk M. heeft al een paar goede ideeën. De Levende Kerststal komt niet terug (helaas…). In plaats daarvan komt er in de week voor kerst een kerstwandeling. Daarvoor wordt de tuin feestelijk verlicht met alle lampjes, de boom komt in de vijver en van 16 – 20 uur zal er muziek zijn. 
 

 

 

 


 

 

 

 
zaterdag 22 oktober:

Het was vandaag, zo bijna aan het eind van de werkperiode, weer een drukke opkomst van de vrijwilligers. Aanwezig waren: Cor, Ditte, Kees, Henk, Hanny, Liesbeth, Ton, Joop, Gerda, Josje, Ad I, Nel, Janneke, Joyce, Helma, alsmede vandaag een viertal vrijwilligers die op de koffie kwamen te weten, Jaco kwam op haar driewieler en dat voor iemand van haar leeftijd, Joke zo vlak voor haar operatiedatum van aanstaande dinsdag en iedereen heeft haar een goede afloop gewenst, alsmede Jackie die net weer thuis was van haar vakantie. Margreet de Ree kwam ook nog even net voor de koffie en heeft na afloop daarvan nog even meegeholpen in de achtertuin en veel eikels verwijderd. Ook was het weer ons weer genadig, geen regen dus, en werd er prima gewerkt.

Josje en Gerda kwamen mij vertellen dat in Border 8 al het Engelse gras verwijderd is en hiervoor in de plaats hebben wij steenanjers gekregen en die komen er of zijn er nu al ingezet. Ook zijn er drie rozen op stam geplant (met de naam Rosa Schneewitchen ) goed werk dus weer. Ad I en Kees hebben met een kruiwagen vanaf buiten flinke aantallen gevallen blad op de mesthoop gebracht, een goed begin voor de juiste voeding van onze mestvoorziening. Henk heeft weer een goed smakende koffie voor ons gezet met koffiekoekjes erbij. Door alle anderen werd er flink gewerkt in de Dieptetuin en heel veel bladeren verwijderd waarvan het meeste goed was voor de mesthoop. Ton met enige hulp van Joyce, Janneke en Margreet heeft een vat vol eikels enzovoort, geveegd, dat naderhand door Ad I naar achteren, ter ophaling door de Gemeente, werd gebracht.
Tijdens de koffie kwam Jackie met een hele leuke mededeling. Het is namelijk zo dat de Dieptetuin vrijwilligers dit jaar meedoen aan een Nominatie voor de Zeister Vrijwilligersprijzen 2022, georganiseerd door de Organisatie - Zeister Vrijwilligersprijzen 2022.
Er zijn drie groepen die hieraan meedoen n.l. de Categorie Cultuur, de Categorie Maatschappelijk waarin de Dieptetuin vrijwilligers meedoen en als laatste de Categorie Zorg en Welzijn. Vanaf 14 november tot 28 november kan het publiek stemmen op de genoemde Categorieën. Er komt hiervoor een Website die binnenkort bekend zal worden gemaakt. Woensdag 7 december tussen 16.00 en 18.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt in het Torenlaan Theater. Graag deze datum nu al in uw agenda zetten. Om onze Dieptetuin vrijwilligers zeer goed van dienst te zijn wordt er verzocht dat iedereen, dus vrijwilligers, familie, vrienden en buren te verzoeken op ons te stemmen. Tot slot in de genoemde Categorieën zijn steeds drie soorten Vrijwilligers groepen die genoemd worden als kanshebber.
Op een vrijdag na (28 oktober 2022 ) zijn wij dus alweer aan het eind van ons werk in de Dieptetuin gekomen en als steeds hopen wij met veel deelnemers op deze dag, afscheid van het seizoen te nemen.

vrijdag 14 oktober:

Wat was het een spannende werkochtend, zelfs voor de mensen die níet geïnterviewd werden door de crew van BinnensteBuiten: Herman, Max en Bas. En nu maar hopen dat in die 8 minuten die in de uitzending terechtkomen alles en iedereen goed tot z’n recht komt! We waren zo OndersteBoven van de opnames dat er (bijna?) geen foto’s zijn gemaakt… Ondanks het miezerige weer waren er best veel mensen aan het werk: Cor en Ditte veegden hopen bladeren weg onder de berceaus, zodat het klasje schoolkinderen dat toevallig langskwam vrij baan had, Joop de K snoeide de bomen in het gazon, Joop de G deed de randjes daarvan, verder was iedereen in borders bezig met van alles en nog wat: Liesbeth, Margreet, Albert, Hannie, Josje, Kees, Nel en Janneke (verslag). Ad de H meldde dat de composthoop lekker op temperatuur is. De koffie werd weer geserveerd door Henk M, ditmaal met heerlijke Indonesisch gekruide sauzijnen- en vegabroodjes. Peter van het plantenasiel voerde ondertussen kruiwagens vol plantjes aan. De hele ochtend werden Hanny en vele anderen bevraagd en gefilmd tijdens hun activiteiten en tijdens de o zo belangrijke koffiepauze. Hanny bleef zelfs nog lunchen met de gasten en kon zo nog veel vertellen over de geschiedenis en de stichting, maar toen was het merendeel van de vrijwilligers al vertrokken. Nog twee ochtenden, 22 en 28 oktober, en dan is het officieel einde seizoen.

 


 

zaterdag 8 oktober:

Vanmorgen vroeg al aan de Dieptetuin waar Joyce verwachtingsvol klaar stond om het hek te openen maar geen sleutel vond op de bekende plaats bij Maarten aan huis en ook het feit dat het hek in kwestie al helemaal open stond toen zij er arriveerde. Even later kwam Henk v.d. Beld zich melden bij het hek en verklaarde dat toen hij de avond ervoor de Dieptetuin verliet, na de opbouw van tentoonstelling van Totem, het hek geheel had afgesloten. Na wat over en weer gebeld te hebben kwam Joyce erachter dat de sleutel in bezit was van onze tuinvoorzitter Dick, alwaar de sleutel werd opgehaald en het werk na ontsluiting van de Kate, eindelijk kon beginnen.

Aanwezig waren; Henk - Joyce - Lucy - Ad II - Ad III - Ton - Nel voor de koffie vandaag want Hanny en Henk zijn met vakantie - Joke - Helma - Josje - Hannie en Liesbeth. Ondanks de drukte van het inruimen van het Totem gebeuren, werd er weer ijverig gewerkt en niet alleen in de tuin maar Henk en Joyce waren druk met het installeren van hun kunst in de Kate en na de koffie heeft Joyce haar mooie collectie kleine kunst op een tafel onder het afdak van de Kate geïnstalleerd. Josje als altijd, Liesbeth, Helma, Lucy, Joke en Hannie waren ijverige bezig met diverse werkzaamheden in de tuin. Ad II, Ad III en Ton hebben rondom de Kate de boel weer netjes gemaakt. De koffie, prima verzorgd door Nel, werd buiten genuttigd en na afloop werden wij nog even getrakteerd op een regenbui maar gelukkig van korte duur. Inmiddels was het werk van de Totem brigade bijna klaar en het zag er mooi en gezellig uit. Vanzelfsprekend hoop ik dat er zaterdagmiddag en zondagmiddag een leuk aantal mensen het Totem gebeuren zal bezoeken.
Het einde van de Dieptetuin werkochtenden in 2022 nadert en ik spreek tot slot de wens uit dat wij dit werk met redelijk weer mogen afsluiten.
 

 

 

 

vrijdag 30 september:

Het was best lekker weer. Toen we begonnen was het nog een beetje fris, maar wat later was het, zeker in de zon, prima weer om te tuinieren. En dat deden de volgende 14 mensen: gemeente Joop, andere Joop, Ad de H. eventjes, Ad M., (foto’s), Hannie, Nel, Gerda, Josje, Ditte, Cor, Jackie, Liesbeth, Henk (koffie) en Hanny (verslag). Jackie en Liesbeth waren hard aan het werk om het insektenhotel af te maken en dat is goed gelukt: het ziet er bijna professioneel uit! Joop en Gerda hebben een perceeltje persicaria’s omgespit, uitgedund en terug geplant. Af en toe is zoiets nodig, want vooral persicaria’s hebben de neiging andere planten te verdringen. De restanten gingen natuurlijk naar het Plantenasiel. Verder werden de berceaus onder handen genomen, de grasrandjes werden keurig bijgewerkt door gemeente Joop, onkruid werd gewied en bij afwezigheid van Ton veegde Hannie de omgeving van de Kate. Bij de lekkere koffie van Henk, vertelde Hanny dat de mensen van Binnenstebuiten op vrijdag 14 oktober opnames komen maken in de Dieptetuin; best wel spannend! Ze komen tijdens de werkochtend en wij zullen hen laten zien hoe wij samen deze mooie tuin mooi houden én het ook gezellig hebben. Er bloeit dan niet zo veel meer (helaas), maar bijv. de siergrassen zijn nu heel mooi en er zijn natuurlijk nog de nodige herfstbloeiers, zoals de schattige cyclaampjes en de schitterende vuurpijlen.
De laatste werkochtenden van dit seizoen zijn: 8, 14, 22 en 28 oktober. Tot ziens!


 zaterdag 24 september:

Er was opnieuw regen voorspeld voor onze werkochtend. Desondanks waren er zeventien vrijwilligers in regenpak gehuld naar de Dieptetuin getogen: Hanny, Henk (koffie), Josje, Joyce, Ad Monshouwer (foto's), Kees, Ton, Helma, Gerda, Jackie, Liesbeth, Henk van de Beld, Ad de Hartog, Janneke, Nel, Joke en Lucie (verslag). Het bleek milde motregen te worden, die vrijwel de hele ochtend aanhield en ons gelukkig weinig belemmerde bij onze klussen. Gerda en Josje hadden voor een flinke werklijst gezorgd voor het werk in veel borders. Uitgebloeide zomerbloeiers moesten gerooid en verplaatst  worden, of definitief verhuisd naar het plantenasiel (vrouwenmantel, guldenroede enz). Jackie en Liesbeth hebben het nieuwe insectenhotel hoger en mooi horizontaal geplaatst, zodat het goed vanuit de tuin te zien is.
Het was gezellig in de Kate lekker droog koffie te kunnen drinken. Hanny vertelde dat de mensen van het TV-programma BinnensteBuiten langs zijn geweest en dat ze graag nog dit seizoen filmopnamen komen maken op een van de werkochtenden. Ook wilden ze de opnamen voorbereiden door tevoren twee vrijwilligers telefonisch te spreken over de Dieptetuin en het vrijwilligerswerk.
Henk van de Beld vertelde over de Kunstroute van 8 en 9 oktober, waar ook de Dieptetuin weer als kunstlocatie (we staan ook in het routeboekje vermeld) aan meedoet. De deelnemende kunstenaars bouwen 's morgens hun kraam in de tuin op en van 12.00 tot 17.00 uur is de tuin geopend voor publiek. In de Kate zal niet geëxposeerd worden door kunstenaars van buiten. Wie van de vrijwilligers het leuk vindt om in de Kate te exposeren kan contact opnemen met Henk van de Beld (beldvd.h@gmail.com).
Om 12 uur zagen de tuin en de Kate er weer piekfijn uit, zodat zondag 25 september met het prachtige zonnige weer genoten kan worden van de uitbundig bloeiende vuurpijlen (kniphofia), de prachtige herfstasters in allerlei kleurvarianten, van de Japanse wasbloem enz. enz. De volgende werkochtenden zijn vrijdag 30 september en zaterdag 8 oktober. Op 8 en 9 oktober 's middags kun je genieten van de geëxposeerde kunst in de Dieptetuin. Tot ziens! 

 

 

 

 

 

 

 

vrijdag 16 september:

Op de vraag ‘Blij met de regen?’ of ‘Niet blij met de regen?’ werd vanochtend genuanceerd geantwoord. Degene die wel blij was, was Henk M want we hadden maar liefst twee koffiesessies: bij elke bui doken we onder het afdak, om daarna gauw weer aan het werk te gaan. Barbara is binnenkort jarig en trakteerde daarbij op heerlijke aardbeientaartjes, iedereen blij: Ton, Joop de Graag, Joop de Korte, Barbara, Liesbeth, Gerda, Albert, Hanny, Henk M, Jackie, Joke, Ad M (foto’s) en Janneke (verslag). En Loeki die kwam schuilen en koffiedrinken. Het werk bestond deze keer onder andere uit randjes bijknippen (Albert), vegen (Ton), nieuw insectenhotel plaatsen (Jackie), persicaria ruimen (Gerda), plantenasiel en bieb aanvullen (Hannny), het achterpad schoonmaken (Joke), kruien (Ad) en nog véél meer door de andere aanwezigen. Ad maakte zijn fotografen-debuut door foto’s te maken van de uitbundige vuurpijlen ((kniphofia) en de bescheiden cyclaampjes en van al of niet genoemde activiteiten. Hanny vertelde dat Dick kontakt heeft gehad met mensen van het TV-programma BinnensteBuiten, ze komen maandag langs om te kijken of de Dieptetuin geschikt is voor opname. We zijn allemaal heel benieuwd naar de uitkomst en de eventuele uitzending. Maarten werd gemist vanochtend, hij moest naar de neuroloog vanwege aanhoudende rugklachten, beterschap! De eerstvolgende werkochtend is zaterdag 24 september, tot ziens.


zaterdag 10 september:

Ondanks het feit dat er om 08.00 uur en 09.00 uur flinke regen was voorspeld, werd niet bewaarheid, slechts enkele druppels tijdens de werkochtend en naar later bleek was Janneke toch behoorlijk nat geworden tijdens het werken maar ze heeft vol energie toch normaal haar werk gedaan. Ook was er deze morgen weer een flink aantal vrijwilligers aan het werk - 18 in getal - met Maarten en Barbara weer terug uit Frankrijk, Joke, Liesbeth, Ton, Henk de koffieman, Janneke als reeds genoemd, Helma, Ad II, Cor, Ditte, Joyce, Jackie, Nel, Hanny, Kees en last but not least Gerda en Loeki die even langskwam om op de eerste plaats koffie van Henk te drinken maar ook haar gezicht aan de overigen weer eens te laten zien. Gelukkig gaat het goed met haar en aan het eind van deze maand zijn, alle gezondheidsperikelen buiten de deur, afgelopen.
Er werd weer intensief gewerkt en dat was te merken aan de afvoer van oud blad etc. naar de afvalplek bij de achteringang alsmede die naar de afvalhoop achter de Kate. Gelukkig heeft het de afgelopen dagen redelijk geregend en hoefde er dus niet met water worden gespoten dat de laatste weken, door de enorme droogte, wel vaak diende te worden gedaan. Over afval gesproken, Ditte en Cor zijn de hele ochtend bezig geweest met het verwijderen van blad in de Berceaus en ik er tijdens hun werk met een volle kruiwagen erlangs liep en Cor mij wees op de volle grootste kruiwagen met afvalblad. Omdat ik dacht dat Cor misschien 's avonds nog moest dirigeren, bood ik hem aan hun kruiwagen eveneens te ledigen aan de achteringang en toen bleek wat een gewicht aan blad zwaar kan wegen, niet te geloven, dus veel eer van hun werk.
Toen was er de koffie, zoals we nu gewend zijn door Henk gezet en die smaakte uitstekend evenals de appeltaart geschonken door Barbara en Maarten als een soort van souvenir van hun verblijf in Frankrijk. Tijdens het koffiedrinken kwamen wij ook nog even terug op het mooie kastje dat Jackie de vorige week gebracht heeft als zijnde de nieuwe bijenkast voor ons insectenhotel. Vanzelfsprekend dient het kastje nog gevuld te worden, Jackie is er al mee bezig, maar er dienen nog een aantal spullen te worden aangeleverd en iedereen die denkt dat hij of zij iets heeft, voor in de bijenkast, wordt alvast bedankt. Tot slot nog een opmerking uit eigen ervaring is, dat mijn vrouw en ik, vorige week zaterdagmiddag naar duo concert van Lucie en haar zus, zijn geweest in het aangename Walkart kerkje. Ook Jackie en Kees waren aanwezig en net als wij hebben zij enorm genoten van de twee prachtige stemmen, Lucie was de sopraan en haar zus de mezzosopraan. Dus niet alleen is Lucie een Dieptetuin vrijwilligster, maar ook een werkelijk prachtig zingende sopraan evenals haar zingende zus.
Ja weer een mooie en gezellige ochtend in de Dieptetuin, waar Maarten ondertussen knap bezig was met het opbouwen van een drankenbar, in de hoop 's middags en op zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur tijdens de Monumentendagen, zijn financiële slag te slaan. Wij steunen hem natuurlijk, dat spreekt voor zich.


vrijdag 2 september:

Na alweer een droge week was het motto: water, water, water! Jackie heeft afgelopen week elke dag de tuinslang ergens bij de bomen of struiken gelegd en om de paar uur verplaatst. Ze kreeg er het heen en weer van. Hulde en applaus, Jackie! Bij de koffie van Henk met koek van Joyce, had Jackie nog een mededeling. Ze heeft een gratis kastje op de kop getikt. Dat kan dienen als vervanging van het door stormschade geteisterde insektenhotel. Nu zoekt ze mensen en materialen om er weer een goed hotel van te maken; aanmelden bij haar vanzelfsprekend. Henk vdB vertelde over de Kunstroute in Zeist. Die is op 8 en 9 oktober van 12 – 17 uur en de Dieptetuin is ook een locatie. Wie vindt het leuk om een paar uur gastvrouw/-heer te zijn? Vooral voor de zondag van 11 – 14 uur zijn nog mensen nodig. Melden bij Henk. Wie zaten er nog meer aan de koffie? Janneke, Gerda, gemeente Joop, Ton, Nel, Helma (foto’s), Henk vdB dus, Kees, Josje, Ad de H., Ad M., Henk M., Jackie dus en Hanny (verslag). Henny kwam ook koffie drinken. Ze zag er mooi en vrolijk uit. Er waren ook 3 vragen: 1e wie heeft de sleutels gebruikt en niet teruggehangen? Graag terugbrengen! 2e wie weet waar onze takkenscharen zijn? We hebben er 3, maar er hangt er niet één meer in het hok. 3e vraag van Henk M. aan Dick: kom je ook eens koffie drinken? Het is reuze gezellig hoor! Zou heel leuk zijn.
Werd er ook nog gewerkt? Jazeker; er is juist heel veel werk verzet. Veel dood hout, verpieterde planten, onkruid en andere ongerechtigheden zijn verwijderd. Kruiwagens vol werden afgevoerd naar de composthoop en naar de achterpoort. De tuin knapte er erg van op. Ook de Kate is, dankzij Henk M., weer picobello! Voor iedereen die dit leest: het minibiebje is voor boeken; dus niet voor tijdschriften, cd’s, haakwerkjes, folders e.d.
Zo, dit is een lang verslag geworden, met heel veel foto’s! 
Laatste zin: de volgende werkochtenden zijn op 10, 16, 24 en 30 september.  Plus nog wat foto's van Marion Brunott, waarop o.a. de bijzondere fauna van onze tuin tot zijn recht komt:


zaterdag 27 augustus:

Na 4 weken was het mijn beurt weer om het verslag te schrijven en niet alleen dat maar ook mijn gang weer naar de Dieptetuin te gaan gaf deze ochtend een passend karakter. De tuin op zich was nog gesloten maar wel stond Henk v.d. Beld met zijn vrouw voor de deur en die hadden de aanhangwagen van de Dieptetuin opgehaald om hun zoon bij de verhuizing te helpen. Toen kwam Joyce aangefietst en die zei, ik kan de Dieptetuin niet openen want de sleutel hing niet bij Maarten op de normale plaats. Cor stelde Joyce direct op haar gemak en overhandigde haar de sleutel die hij even tevoren bij Maarten had opgehaald.
Samen met Joyce de boel in orde gebracht en de vrijwilligers kwamen bijna gelijktijdig bij de Dieptetuin aan. Vandaag waren er 18 vrijwilligers om hun diensten aan onze tuin te bewijzen te weten: Josje, Joyce, Hannie, Gerda, Helma, Ad II, Henk de koffiebaas, Joke, Jackie, Yvonne kwam op de koffie en heeft daarna haar werk weer gedaan in de tuin, Hanny, Janneke, Nel, Ditte, Cor, Ad III, Joop en Ton. Onnodig te vermelden dat eenieder zijn of haar werk weer met volle overtuiging heeft gedaan en er speelde ook mee dat de buitentemperatuur weer normaal was. Veel oude bladeren en planten werden er weggehaald, ook werd er vlijtig gewerkt in de Berceaus, Ad III heeft veel water gesproeid en het leek wel of hij bij de Brandweer werkte, maar water was nodig gezien de grote droogte van de laatste weken. Zelf samen met Joyce de omgeving van de Kate aangeveegd en dat was nodig zo te zien. Daarna Henk de koffiebaas geholpen met de tafels en stoelen gereed te zetten voor onze geliefde koffiepause. En die was er ook, gezongen werd er voor Hanny die 73 jaar geworden is en er nog altijd gezond en monter uitziet voor haar leeftijd. Als gevolg van ons zingen kregen wij een heerlijke traktatie, koek met lekkere frambozen belegd en dezelfde koek met bosbessen, viel ook goed in de smaak.
Al met al een gezellige morgen, en er werd alweer gekeken naar de volgende week vrijdag 2 september, wanneer er weer gewerkt wordt. 


 


 


 

 


 

vrijdag 19 augustus:

Na de overvloedige regen van woensdag, was water geven niet nodig vanmorgen. Het selecte gezelschap dat toetrad deed dan ook ander nuttig werk: snoeien, braamstruiken verwijderen, vegen, harken, schoffelen, compost fatsoeneren, koffie zetten, platgevallen planten -oa Persicaria-, afknippen, de berceaus en paden netjes maken voor de trouwerij van maandag en nog veel meer. Wie deed dat allemaal? Ad de H., Joop de G., Ad M., Liesbeth, Josje, Gerda, Helma (foto’s), Hanny, Kees, die behalve stengels ook bijna z’n tengels afknipte, Henk M.(koffie) en Janneke (verslag). Joke kwam gezellig koffie drinken en Olaf de bijen controleren. Loes is wat minder mobiel, vandaar. Eén bijenkast doet het goed, de andere wat minder: de koningin legt minder eieren als er weinig voedsel is. Ook gebrek aan water speelt een rol… waar niet? De Astilbe staat toch nog in lila bloei en hoewel de Afrikaanse lelie/Agapanthus uitgebloeid is, staat de Valse Gember er fleurig en geurig bij in de bakken bij de berceaus. Zaterdag 27 augustus is er weer gelegenheid om een gezellige werkochtend mee te maken, tot dan.

 


 


zaterdag 13 augustus:

Ons tropenrooster was niet voor niets, want het was de vijfde dag op rij dat het extreem warm was en het nieuws meldde een hittegolf! Zestien vrijwilligers trotseerden de hitte en waren er toch aan het werk tussen negen en tien: Hannie, Kees, Joke, Ditte, Nel (koffie) Janneke, Jackie, Ad Monshouwer, Joyce, Barbara, Liesbeth, Maarten, Josje, Gerda, Lucie (verslag) en Cor.
Ons werk was voornamelijk borders sproeien zowel met tuinslangen als met gieters die we vulden met de inhoud van de regenton (die is nu leeg) en met vijverwater. Vooral alle planten met bladeren die slap hingen hadden onze aandacht en kregen extra veel water. Wonder boven wonder stonden verschillende planten er nog fris bij en bloeiden zelfs: de Liriope muscari, op zijn Hollands 'leliegras' genoemd, die door Kees en Janneke verplaatst waren naar een meer halfschaduwrijke plaats.
Ook een lila flox en de persicaria stonden er prachtig bij en meer planten die van halfschaduw houden en dat ook krijgen door hun standplaats in de borders aan de kant van de tuin van Maarten en Barbara. De floxen en persicaria's aan de andere kant van de tuin met veel zon, hadden het vreselijk moeilijk. Maar wie weet overleven ze dankzij onze sproeiacties en maandagavond 15-8 wordt er onweer voorspeld, dus duimen maar!
Er werd onkruid gewied (ging er door de droogte heel gemakkelijk uit) en de Japanse wijnbes en de uitgebloeide pluimen van de buddleja's zijn gesnoeid.
Om tien uur ging de bel voor de koffie met heerlijke koekjes. Nel had de tafel gezellig gedekt in de schaduw achter de Kate, waar het goed toeven was en Joyce zorgde voor waterijsjes.
Na de koffie bekeken we de eerste zes houten bomenbordjes door Lucie van namen voorzien: de vijg, de treurende spar, de lijsterbes, de grove den, de Brewers treurspar en de monnikspeper of kuisheidsboom. Van de laatste wilden we natuurlijk direct zien hoe deze boom er uit ziet en waar hij staat! We hebben er twee, één heel forse die met kleine blauwe pluimen staat te bloeien, direct achter in de border bij de ingang rechts en één gespiegeld in de border daar tegenover, beneden de tuin van Maarten en Barbara. De laatste heeft het moeilijk met de droogte, we hebben hem van veel water voorzien en hopen dat hij de droogte overleeft. Hoe komt deze plant aan zijn bijzondere naam? Hieronder kun je lezen wat Wikipedia erover zegt.
Monnikspeper, ook wel kuisheidsboom, (Vitex agnus-castus) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De soort werd vermeld door Carl Linnaeus in zijn Species plantarum uit 1753.
Monnikspeper komt voor in het Middellandse Zeegebied, terwijl de meeste soorten uit het geslacht Vitex alleen leven in de tropen. Monnikspeper wordt beschouwd als medicinale plant {https://m.orthokennis.nl/nutrienten/monnikspeper} delen ervan worden gebruikt als traditioneel medicijn.{https://m.orthokennis.nl/nutrienten/monnikspeper}

Kom kijken naar de bloeiende monnikspeper en/of werken op 19 en 27 augustus.


 
 

 

 


vrijdag 5 augustus:

Het was lekker zomerweer, een graadje of 23, windje erbij, prima weer om te tuinieren. Toch waren er niet heel veel mensen, maar genoeg om het gezellig te hebben. Aanwezig waren: Jackie, Maarten, gemeente-Joop, Kees, andere Joop, Hannie en Hanny, Nel, Ad M., Joke, Josje, Henk vdB met kleindochter Lena, Henk M. en Barbara. 

Er waren meerdere mensen bezig met zwaar werk: Ad M. reed met de kruiwagen compost omhoog de cascade op! Een hele toer! Achter de valk waren Kees en Joop in de “jungle” aan het snoeien, zodat de rododendrons daar weer ruimte krijgen. Bij de berceaus werden slierten afgeknipt en er is flink geharkt door Henk en Lena. Goed werk Lena! De vaste bezigheden zoals onkruid wieden, grasjes wegschoffelen op de paden en uitgebloeide bloemen verwijderen werden ook vandaag trouw gedaan. En vanwege het aanhoudend droge weer was ook water geven een zeer belangrijke bezigheid vandaag.  Tijdens de koffie van Henk M. met gevarieerde koekjes werden vrolijke gesprekken gevoerd over zeer diverse onderwerpen, zoals kleinkinderen, vakanties, plantjes, sleutels, sketches van vroeger, gezondheid en…. het weer! De trompetboom, een flinke klimplant in de berceaus, bloeit dit jaar zeer uitbundig, zie foto 4 en 12. De moeite waard om even extra naar te kijken als je in de tuin bent. Kom ook kijken en/of werken op 13, 19 en 27 augustus.

 


zaterdag 30 juli:

Het was een warme zaterdagse werkochtend, waar we ondanks de vakantietijd met 16 vrijwilligers aan de slag gingen: Maarten, Barbara, Cor, Ditte, Liesbeth, Nel, Gerda, Josje, Ad Monshouwer, Ad Verschoor, Kees, Hanny, Hannie, Henk van de Beld, Henk (koffie) en Lucie (verslag). 

Ton had in zijn verslag van 22 juli de wens uitgesproken dat het de afgelopen week zou gaan regenen, maar helaas, die wens is niet uitgekomen. Veel planten hebben erg geleden van de aanhoudende droogte en alle zonneschijn, zelfs de bladeren van de buddleja's hingen 's morgens vroeg al slap, de vorig jaar prachtig bloeiende persicaria's en Japanse anemonen hadden het moeilijk en de roze bloeiende eupatorium had al veel verdroogde stengels. Van de werklijst werd onmiddellijk het sproeien van de boventuin aangepakt, omdat dat stuk van onze tuin buiten het bereik ligt van onze sprinklerinstallatie. Vervolgens zijn ook enkele heesters en planten uit de benedentuin met gieters van water voorzien en veel werkzaamheden van de lijst zijn aangepakt, ondanks de warmte, zodat de tuin er weer prachtig bij ligt!


Tegen koffietijd kwam Meta op bezoek en wandelde ze aan de arm van Jackie een rondje door de tuin, een hele prestatie met een been dat niet meewerkt! Ook Agnieta, Pieter en Jaco kwamen koffiedrinken, zodat we heel gezellig in de schaduw voor de Kate, ons de koffie lieten smaken met 21 vrijwilligers! En wat voor een koffie! Henk had speciaal voor ons saucijzenbroodjes en vegetarische broodjes gebakken, verrukkelijk! 
Er was nog meer te snoepen: de vruchten van de Japanse wijnbes. Ze rijpen maar door, pluk de donkere en geniet van de heerlijk zoete smaak. Kom van de week langs of kom werken op vrijdagochtend 5 augustus, dan kun je ze zelf proeven!
 
vrijdag 22 juli:

Wat betreft het aantal vrijwilligers deze ochtend was het min of meer aan de lage kant, 13 in getal, te weten: Henk M (koffiebaas) - Ton - Yvonne - Nel - Liesbeth - Hannie - Hanny - Henk - Joop de gemeente tuinman - Maarten - Albert - Helma - Ad II. Aan de andere kant waren we blij dat de dag ervoor het bijna de hele middag geregend had waardoor de tuin er weer prachtig bij lag. Gewerkt werd er ook natuurlijk en dat was goed te horen aan de koffietafel.
Henk M, vertelde dat hij de dag ervoor een prachtige fietstocht had gemaakt en dat was ook te zien aan zijn T shirt dat hij droeg waarop duidelijk racefietsen werden gezien. De koffie heeft er niet onder geleden die smaakte weer als vanouds. Ton, die al erg vroeg aanwezig was, heeft met het vegen van de Kate en omgeving zijn naamkaartje weer afgegeven. Yvonne, lachend als altijd maar wel goed werkend in de tuin, had problemen met haar I phone, ondanks de hulp van Ad II, hoop dat het goed gekomen is. Ja dan Nel, naast haar inzet voor de tuin op alle gebied, was vandaag een beetje boos aan de koffie want ze sloeg met een enorme, schrikachtige dreun, op de theepot. De dreun deed het gezelschap schrikken en het was even stil. Ja dan Liesbeth ook vroeg aanwezig en ijverig in de tuin. Bovendien viel het op hoe bruin ze eigenlijk is en dat kwam volgens haar omdat ze altijd lichtelijk gekleed in haar eigen tuin aan het werk is. Hannie, weliswaar na de koffie weer op huis aan, echter, wederom weer goed werk afgeleverd. Hanny, onze bode in de vorm van de door haar elke week meegebrachte exemplaren van de NIeuwsbode die bestemd zijn voor de vrijwilligers ter plekke. Neem ze voortaan mee mensen! Ook vertelde Hanny dat mensen mogen snoepen van de Japanse wijnbes, die draagt nu vruchtjes die op framboosjes lijken. Als je de donkerste pakt, die zijn lekker zoet. Ze staan in border 2 tegen de muur. Henk, droeg een mooie Dieptetuin pet vandaag, met pet schijnt hij beter te kunnen werken en dat laatste was goed te zien aan hem in de tuin. Joop de Gaag van de Gemeente, vroeg opgestaan vandaag 06.15 uur vertelde hij, deed weer veel goed en mooi werk in de Dieptetuin, bravo Joop. Maarten, ondanks de 20 graden vanmorgen toch weer in korte broek en zoals altijd, voor van alles in de weer en altijd aanspreekbaar. Albert, weer redelijk de oude Albert na zijn P. maker operatie, hoewel hij die afsloot met een val in huis op een houten kruk hetgeen hem een zeer hoofd, pijnlijke pols en nog wat kwaaltjes hebben opgeleverd, maar toch weer aan het werk was. Helma, vandaag als eerste vrijwilligster in de tuin aanwezig en ze wilde dolgraag vandaag in de Berceaus aan het werk en toog direct aan het werk. Ad II als altijd weer ijverig en behulpzaam aan het werk.
Tot slot nog een extra mededeling van Meta, die stuurde mij van de week een email waarin ze mij vertelde dat het weer redelijk goed met haar gaat, minder pijn heeft en eigenlijk ook weer koffie wilde zetten. Goed nieuws voor haar natuurlijk.
Een gezellige morgen in onze Dieptetuin, we kunnen er weer een week thuis tegenaan met als grootste wens dat het in de komende week weer zal gaan regenen om onze tuin in het mooie gareel te houden.
zaterdag 16 juli:

Aan alles was te merken dat het zomertijd is. Toch was niet iedereen met vakantie: Ton veegde het terras weer schoon, Maarten was er voor de foto’s, Helma en Nel voor de randjes van het gras, Liesbeth en Joop de K voor de spiegels onder de struikjes. Verder waren er Hanny voor de berceaus, Hannie, Joke, Ad I en Ad III, Josje, Yvonne, Henk voor de koffie en Janneke voor het verslag. Kees kwam ook nog langs en Rolf. Het werd behoorlijk warm als je in de zon aan het werk was, vooral op het prachtig groene gras. gras. Rolf was speciaal gekomen met een paar tentjes om daar te controleren of de Dieptetuin ook geschikt was als Dagcamping. Nu dat was gauw bekeken: zeer geschikt maar je smolt er weg, dus alles zo snel mogelijk weer opgeruimd. Gelukkig deed de fontein deze keer zijn best om wat hoger te spuiten en voor een fris geluid te zorgen. Maarten trok de stoute laarzen aan om ongerechtigheden (en een baby-salamander) uit de vijver te vissen om zo een nog beter resultaat te krijgen, wat tijdelijk hielp. Iedereen krijgt de groeten van Jaco en zij krijgt de groeten terug. Iedereen veel werkplezier op de werkochtend, vrijdag 22 juli.


 


 


 

 

vrijdag 8 juli:

We begonnen rustig met 5 of 6 mensen, maar in de loop van de ochtend kwamen er heel wat bij; uiteindelijk zaten we met 17 mensen aan de koffie van Henk: Nel, Helma, Maarten (foto’s), Ad M., Albert, Joop, Josje, Henk 1 en Henk M., Hanny (verslag), Barbara, Liesbeth, Kees, Joke, Janneke, Hannie en Meta. Albert en Joop zaten erbij als “Krassie en Deukie”, want ze waren allebei onzacht in aanvaring gekomen met een krukje. Albert hield er pijnlijke ribben aan over en Joop een ontvelde arm. Sterkte jongens! Er zijn deze ochtend heel veel grasjes verwijderd: op de paden, tussen de keitjes en vooral langs de vijver. Daar waren wel 3 mensen tegelijk bezig. Ook zijn de taxusstruiken gesnoeid, zijn de te lange slierten in de berceaus afgeknipt en is er ook nog veel onkruid gewied. Kortom een hele productieve ochtend. Het was er ook goed weer voor: niet te heet, maar aangenaam zomerweer. De fontein doet het weer volop gelukkig; dat is een heel ander/beter gezicht. Zaterdagmiddag was ik bij een feestje in de tuin van 2 mensen (Jack en Gerrie) die samen hun 65ste verjaardagen vierden. Het was een flink gezelschap van meer dan 50 mensen en van velen kregen we complimenten over onze mooie tuin. Die geef graag aan jullie door. En het klopt: de tuin ligt er prachtig bij. We gaan zo door op de volgende data: 16, 22 en 30 juli. 


zaterdag 2 juli: werkochtend en Damast aan de Vijver.

Het was een prachtige, zonnige zaterdag, dus lekker warm, om niet te zeggen heet in de Dieptetuin, waar desondanks hard is gewerkt door 19 vrijwilligers:  Ad Monshouwer, Ad Verschoor, Janneke, Lucie (verslag),Ton, Maarten, Barbara en hun kleinzoons Flynn en Mauk, die keihard werkten en al ons groenafval wegruimden en met Ton het meubilair klaar zetten voor de koffie en voor Damast aan de vijver, Joke, die uitziet naar haar hartklep operatie op 19 juli en toch nog tot de koffie kon meewerken! Liesbeth, Gerda, Josje, Henk, Joyce, Nel, Hannie, Hanny en haar Henk, die heerlijke koffie zette en serveerde, met een eenvoudig volkoren biscuitje als opmaat naar meer, bij onze Damast aan de vijver in Spaanse sfeer.
Kees en Loes kwamen koffie drinken. Voor Kees was het te heet om te kunnen werken en bij Loes werkte haar beperkte mobiliteit tegen, maar de bijenkasten werden onderworpen aan inspectie, kast nummer 1 doet het nog steeds prima, vermoedelijk is daar een koningin aan de leg en zouden we honing kunnen verwachten. De kasten 2 en 3 voelden zwaarder dan vorige week, dus waarschijnlijk zijn de bijen aan het werk, maar onduidelijk is nog of er een koningin aan de leg is. Volgende week wil Loes met pak aan, inspecteren of er koninginnen aan het nestelen zijn.
Bij de koffie vertelde Hanny dat ze gisteren (vrijdag 1 juli) een rondleiding door de tuin had verzorgd met een zomerborrel voor Samen Duurzaam Zeist. Dit is de link voor meer informatie over deze brede beweging van bewoners en organisaties die samen werken aan een groen, gezond en duurzaam Zeist. https://omzeist.nl/samen+duurzaam+zeist+home/default.aspx
De groep liet prachtige kaarten achter van de Kromme Rijn Corridor. Wil je ook zo'n kaart? Meer informatie vind je op de website: https://www.krommerijncorridor.nl/ met een rapport over de verslechtering van het Natura-2000-gebied, niet om echt vrolijk van te worden, maar voor de geïnteresseerde lezer.
Door al het werk van vandaag en de afgelopen periode is de tuin een plaatje en zijn er talloze planten die in volle bloei staan. Vooral de prachtige oranje daglelies springen in veel borders in het oog en de blauwe agapanthus in de bakken bij de berceaus. Verder bloeien de gele meisjesogen, hertshooi, koeienogen, de toorts en de cultivar teunisbloem en de vrouwenmantel (geelgroen). In het paars bloeien de veronica en geranium Rozanne, in het lila bloeit de prachtige hoge Virginische ereprijs en de stachys in twee kleurenvarianten, de cyclaamkleurige lychnis staat prachtig in bloei en de acanthus staat zelfs in meerdere borders te bloeien. In het wit bloeien de potentilla, de grote geitenbaard en de astilbe.
Wat betreft het eetbare fruit hebben we niet alleen aalbessen en de Japanse wijnbes (staat er werkelijk schitterend bij!) maar in de kleine vijgenboom ontdekten we twee vijgen!
We hingen onze zelfgemaakte vlaggenslingers op, zetten de ronde tafels en stoelen klaar voor onze jaarlijkse Damast aan de vijver, die om 16.00 uur begon.
We verschenen allemaal in feestelijke kleding met een Spaanse look en velen met dito hoed, de kleuren rood en geel van de Spaanse vlag hadden de boventoon! De ronde tafels stonden feestelijk gedekt en het bestuur had heerlijke tapas klaar gemaakt! We brachten een toast uit op onze prachtige Dieptetuin en smulden. Voorzitter Dick speechte, sprak zijn dank uit voor al ons werk als vrijwilligers en vertelde ons het heugelijke nieuws dat (eindelijk en na vele jaren interactie met gemeenteambtenaren!) het contract met de gemeente over het gebruik van de Kate en de Dieptetuin door onze stichting, afgelopen week getekend was! Dick betoogde dat dit contract echt te danken was aan ons werk in de Dieptetuin, waardoor de tuin er niet alleen prachtig uitziet, maar voor Zeist ook zo'n betekenis heeft gekregen. Waarop wij onze waardering uitspraken voor zijn niet aflatende werk als voorzitter om dit voor elkaar te krijgen.
We bleven in Spaanse sferen, want plotseling verscheen een heuse Flamenco danseres, werd er een klein houten podiumpje neergelegd, Spaanse muziek klonk en ze danste werkelijk prachtig! Wij klapten in het ritme mee en werden uitgenodigd bij het laatste nummer mee te dansen!
Met z'n allen ruimden we op en vertrokken voldaan huiswaarts.
A.s. vrijdag, 8 juli, hebben we onze volgende werkochtend!  


 


 

 

 

 

 vrijdag 24 juni:

De werkochtend begon wat bewolkt, maar iedereen had desondanks een zonnig humeur: Ton, die de poorten om 8.45 uur open deed en daardoor om 10 uur al naar koffie verlangde, Liesbeth, Gerda, Jackie, Nel, Hanny, die dit keer de foto’s maakte, één Ad (M), Albert, die helemaal in zijn sas is met zijn pace-maker, Henk (M) die de door iedereen gewaardeerde koffie zette, Loes, die samen met Gerard de bijen verzorgde. Er zijn momenteel drie kasten: 1 doet het prima, 2 is wel een beetje actief, nummer 3 heeft veel activiteit maar geen broed en dat is niet al te best, we blijven er echter positief in/bij staan. Joke kwam koffie drinken, zij bereidt zich voor op een nieuwe klep. En Janneke, die het verslag mocht doen.
Josje, hoewel niet aanwezig, had een fraaie lijst met taken uitgeprint (!), zodat iedereen wist wat hem of haar te doen stond: allerlei terrasjes en randjes in boven- en ondertuin netjes maken, de respectievelijke borders van onkruid, uitgebloeid of woekerend spul, opschot en meer van dat soort ellende ontdoen. Alles knapte enorm op van al dat werk. Wij vonden overigens wèl dat er veel kleur te bekennen is in de tuin, ik zag zelfs rijpe aalbessen!
Iedereen was al vol van zaterdag 2 juli: niet alleen een Werkochtend maar ook een Damast aan de Vijver. Nu nog even een passend kostuum bedenken. Adios. 

zaterdag 18 juni:

Vandaag dus weer mijn beurt om het verslag te schrijven. Tot mijn grote verwondering bleken er al velen in de Dieptetuin aanwezig te zijn toen ik daar vanmorgen arriveerde. De avond ervoor waren zij gewaarschuwd dat i.v.m. de grote hitte de volgende werkdag, wij eerder zouden beginnen d.w.z. om 08.30 uur. Helaas was ik vergeten op mijn computer te kijken en dit betekende dat ik nog maar drie kwartier had om voor de Kate de boel aan te vegen mede omdat er besloten was tot 10.00 uur te werken.
Daarna de koffie natuurlijk en die was weer goed verzorgd door onze Nel. De koffietafel stond dit keer in de schaduw achter de Kate en naast de koffiekopjes, melk en suiker waren er kersen en gesneden meloen aanwezig en ook de koek ontbrak niet. En maar goed ook want er waren er twee die 's morgens niet ontbeten hadden wat goed te zien was. Een super koffietafel dus en de stemming was perfect.
Aanwezig waren: Ad III, Jackie, Ton, Gerda, Josje, Nel, Kees, Joop, Yvonne, Loes, Ditte, Cor, Janneke, Liesbeth en last but not least Joyce die ook deze morgen de tuin geopend had. Onnodig te schrijven dat iedereen weer goed werk heeft geleverd. Leuk om na drie weken op Ameland vast te kunnen stellen dat het weer zien en horen van de Dieptetuin vrienden, een bijzondere impact heeft en je blij bent er onderdeel van uit te maken. Op naar de volgende week vrijdag 24 juni. Tot slot een laatste wens van Jackie, ook een ijverige en altijd aanwezige vrijwilligster die veel voor de tuin doet. Zij vroeg mij om aan Maarten door te willen geven of hij kan zorgen dat de man die destijds veel tuingereedschap voor ons geslepen heeft, nu nogmaals langs kan komen om het betreffende gereedschap weer eens te slijpen, waarvoor haar dank.
Dit was het dan weer, een verslag van een mooie en nog niet al te warme zaterdagmorgen, in een leuke en gezellige vrijwilligersclub. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
vrijdag 10 juni:

Dankjewel Henk voor je mooie verslag van vorige week. Het was heel leuk om eens vanuit een andere invalshoek een beschrijving te lezen. En: de spijker op z’n kop. Het plezier in tuinieren staat bovenaan bij onze vrijwilligers, direct gevolgd door aandacht voor elkaar. 

Zo waren we vandaag blij verrast dat Meta weer aan kwam lopen (zie foto 1). Het gaat gelukkig een stuk beter met haar knie. Da’s fijn! Er is veel nuttig werk verricht vandaag door: Gerda, Loes, Ad M., Janneke, Joke, Ditte, Joop van de gemeente, Nel, Kees, Cor (foto’s), Jackie, Henk (koffie) en Hanny (verslag). Pieter en Agnieta kwamen op de koffie. Ook Agnieta is weer veel beter ter been; ze oefent iedere dag en doet regelmatig een rondje Dieptetuin. In de berceaus was veel te doen. Ditte en Cor hadden het er druk mee: uitgebloeide scylla’s weghalen, overhangende takken snoeien, grasjes verwijderen, enz. Her en der moeten planten teruggesnoeid worden omdat ze te hard groeien! Dan overwoekeren ze andere planten en dat is niet de bedoeling. De Carex staat er op een paar plaatsen miezerig bij. Ad M. heeft ze nu rigoureus terug geknipt in de hoop dat ze zichzelf weer gaan vernieuwen. We zullen zien. Natuurlijk is er ook onkruid gewied en er is geveegd en geharkt. Er kwamen best veel plantjes uit de tuin die geschikt zijn voor het Plantenasiel. Daar was ik heel blij mee. 

Afgelopen donderdag heb ik een rondleiding door de tuin gegeven voor een groep mensen. Ik kreeg veel complimenten te horen over de tuin en die geef ik bij deze graag aan jullie door. In juni werken we nog twee keer, nl. op zaterdag 18 en vrijdag 24 juni. Tot ziens!


 


 

  

 

 

 
zaterdag 4 juni:

Buiten koffie zetten en inschenken: zal ik eens een keertje het verslag maken!
Sorry, ik kan u niet vertellen hoe al die plantjes heten, want voor mij zijn plantjes mooi als ze maar kleur hebben. Maar wat is onkruid? Ik weet het niet.
Maar wat staat die Dieptetuin er toch fantastisch bij, daar mogen jullie trots op zijn als vrijwilliger. Wat mij als buitenstaander dan opvalt is dat iedereen het met plezier doet, of je nou de banken schoonmaakt of je nou het stoepje bij de Kate aanveegt, of je nou kruiwagens vol gras en troep weghaalt of lekker met de kruiwagens door de tuin gaat rijden. Of gewoon koffie komt drinken. Het zijn allemaal vrolijke mensen. Mensen die zo’n werkochtend gewoon leuk vinden, niet alleen om te werken, maar ook even een praatje maken is zeker zo belangrijk.
Dan was het deze keer koffie met wat er bij. Ik dacht Maarten zit toch lekker in Frankrijk laat ik die gasten eens verwennen, want onze Maarten is niet zo van elke week iets lekkers bij de koffie. Daar heeft die wel een beetje gelijk in, maar ik wil jullie graag verwennen, die harde werkers, die geweldige vrijwilligers.
Maar dat kan niet altijd en gaan we ook niet elke week doen. Zo af en toe, dan maar uit eigen zak.
Als Ridder van Oranje weet ik wel hoe je om moet gaan met vrijwilligers. Het komt vaak neer op geven en nemen, dan is iedereen weer dankbaar. Nog even terug komen op “onze Maarten”. Wat doet die man veel, het is bijna niet te bedenken. Volgens mij loopt die man dag en nacht in de tuin of is hij er mee bezig. Hij weet alles, hij doet (bijna) alles. Ja, dat niet iedereen het met hem eens is, dat kan wel, want we zijn niet allemaal gelijk en de één denk er zo over, een ander denk daar weer anders over.
Ik vind hem een beetje de Louis van Gaal van de Dieptetuin. Natuurlijk lees hij dit in Frankrijk, maar Maarten zie het allemaal als positief en dat van Louis is maar een grapje.
Terug naar de orde van de dag, wie waren er deze ochtend? Is voor mij moeilijk want, sorry, ik ken iedereen nog niet zo goed. Maar met een beetje hulp kom ik er wel. Maar wat ik nou zo leuk zou vinden is die leeftijd van die harde werkers. Om een voorbeeld te noemen: Liesbeth, met 82 jaar, altijd maar een half kopje koffie, wat een kanjer. Hoeveel van die kanjers zijn er hier denk ik dan. Weet je waar ik ook aan moet wennen: ik ga kijken hoeveel vrijwilligers er zijn in verband met het zetten van de koffie. Tel ik er maar twaalf en dan zitten er aan de koffietafels ineens zeventien.
Dan denk ik, ze zagen mij lopen en gingen zich verstoppen in de struiken, of kan ik niet tellen?
Nou deze vrijwilligers waren er dan op zaterdag 4 juni: Ditte, Hanny, Joyce, Josje, Jackie, Joke, Janneke, Joop de K., Ad III, Gerda, Kees, Liesbeth, Yvonne, Helma, Nel,  Henk, AD II, Henny alleen op de koffie.
Ja, het is Pinksterzaterdag, dus we missen zeker Ton (zit lekker op Ameland) en zeker “onze Maarten” en Barbara (zitten lekker in Frankrijk) ga zo maar door.
De volgende werkochtenden zijn vrijdag 10 juni, zaterdag 18 juni, vrijdag 24 juni en dan het grote feest zaterdag 2 juli Damast aan de vijver.
En mocht je op zondag niets te doen hebben kom gezellig naar de Dieptetuin van 14 tot en 17 uur voor een gezellig praatje of een kijkje te nemen bij het Plantenasiel (tuinplanten).
P.S. toch nog even een vermelding waard.
Jackie – Graffiti weggehaald van het bord, Super goed.
Hanny – interview door Nikita van de School voor Journalistiek.

 

 

 

 


 

 

 
vrijdag 27 mei:

Het was een leuk en gezellig feestje vorige week, maar nu gaan we weer over tot de orde van de dag: aan de slag dus. De tuin staat er weelderig bij na de flinke regenbuien en de lekkere temperaturen. 

Alles groeit hard, dus het onkruid ook. Dat was één van de voornaamste bezigheden vandaag: onkruid wieden.  Ditte en Cor haalden kruiwagens vol gras van de berceaus (zie foto 2) en vele anderen waren druk bezig om de borders te fatsoeneren. 

Wie waren de ijverige mensen vandaag: gemeentelijke Joop en “onze” Joop, Janneke, Maarten (foto’s), Kees, Ad M., Nel, Henk M. (koffie), Gerda, Hannie, Jackie, Liesbeth, Cor, Ditte, Helma en Hanny (verslag). Sommige planten groeien zo hard, dat ze andere gaan overwoekeren, dus daar werd ingegrepen: ruimte voor elkaar! Janneke maakte de ingang weer netjes en Helma zocht het hogerop. Ze klom op een trap om boven op de muur onkruid te kunnen verwijderen. Heel nuttig! Ook de uitgebloeide scylla’s werden weggehaald. Daar zitten helaas al weer veel slakken tussen; die werden in een moeite door dus ook weggehaald. 

Verder werden hagen gesnoeid en randjes geknipt (goed werk, Joop!) Er bloeit veel moois momenteel: op de “bult” bij de ingang bloeit een Calmia. Die zag ik voor het eerst bloeien, heel mooi! De rododendrons zullen nog maar een paar dagen mooi zijn, maar de blauwe en roze geraniums bloeien voorlopig nog wel door. Het vingerhoedskruid bloeit in allerlei kleuren, de alliums en de phlomis beginnen net en zelfs de vuurpijl bloeit al. 

De koffie smaakte prima en we kijken met plezier uit naar de volgende werkochtenden: 4, 10, 18 en 24 juni.


 
 

 

 
zaterdag 21 mei: 10 jarig bestaan en heropening Kate 

Wat hadden we veel geluk met het weer op de 10de Verjaardag van de Dieptetuin. Een Hoogtepunt! Het was één groot feest, waarbij het bestuur niet alleen zelf de slingers ophing, maar deze ook nog zelf had gemaakt. 

De voorbereidingen begonnen al dagen van tevoren en op het moment dat de gasten aankwamen was alles in kannen en kruiken. Voor de gastenlijst moet u even gaan zitten: Wouter Catsburg (wethouder), Ton Kooijman(projectleider Gemeente), Bram Wispelwey (wijkmanager),  Elly en Peter Geesink (Wijngaard Hoog Beek en Rooyen), Hr van Heyst (Stg IENA), Antony Vos (Stg Groen Valckenbosch), allen betrokken niet alleen bij de tuin maar vooral ook bij de uitbreiding van de Kate. 

Dick Koopman, Joyce, Maarten, Barbara, als bestuur altijd in touw, Meta, Jaco, Agnieta en Pieter, Albert en Joke, Loes, Henny, Jan Willem Spruyt, Willem, allemaal al een tijdje niet gezien vanwege lappenmand of anderszins, Cor, Ditte, Ton, Liesbeth en Jan, Nel, HenkM en Hanny, Joop en Truus, Helma, Hannie, Ad I en Margreet, Ad II, Ad III, Kees, Henk en JokevdB, Jackie, Harma, Josje, Gerda, Joke, Yvonne, Gerard was de fotograaf en Janneke deed verslag. 

Klokke 11 kwam het Nijkerk Stedelijk Fanfare Corps (met Cor voorop) met marsmuziek de ceremonie openen. Na een rondje rond de vijver vond iedereen een plekje op het gras, waar Dick als eerste spreker optrad. Hij memoreerde hoe het allemaal zo gekomen was, met Barbara als initiatiefnemer, Maarten als regelaar en Joyce als nieuwe ideeënbron. Met de restauratie van de muur, het herstel van de beplanting en onze stichting als eerste resultaten. Recentelijk zijn daar ook de beheerovereenkomst én de bruikleenovereenkomst van de Kate bij gekomen, wat een erkenning is van alles wat de vrijwilligers hebben gedaan. Hij sprak zijn dank hiervoor uit. Ook wethouder Wouter Catsburg keek in zijn toespraak met dankbaarheid terug op de samenwerking. Hij haalde persoonlijke herinneringen op en prees de betrokkenheid van de burgers bij hun omgeving, in dit geval bij het Pareltje van Zeist, een unieke plek waar iedereen trots op mag zijn. Hij sprak de hoop en het vertrouwen uit dat het nog vele jaren zo door mag gaan. 

Weer achter de muziek aan naar de Kate waar laatstgenoemde spreker met een heuse heggenschaar de uitgebouwde Kate officieel opende, het lint zal worden bewaard. Waarna de champagne rondging. Lekkere snacks en drankjes, heerlijke boterhammen en een uitstekende soep (dat laatste ons aangeboden door Huize Valckenbosch) volgden. Pieter bedankte het bestuur voor haar inspanningen om de boel draaiende en bij elkaar te houden. Vervolgens vonden twee dames, oa Hanny, het leuk om de afgelopen 10 jaar nog even in dichtvorm de revue te laten passeren. Om 1 uur kwam er een einde aan de gezellige bijeenkomst met als toetje een geurig bedankcadeautje van het bestuur.


 Zie video clip:      https://youtu.be/aV_qGFTU4fE

De Dieptetuin was wat weggezakt
Maar wij hebben de spade opgepakt
10 jaar lang werd er gewerkt
en dat wordt door ieder opgemerkt
Soms ging het niet zoals het moet
Maar met ons gaat het goed!


Zo hadden we een slakkenplaag, och heden
Die we met hand en tand bestreden
Het werd een slachting zonder bloed
Maar met ons gaat het goed


Er werd gesnoeid, gezaagd en weggehaald
Soms teveel, een kniesoor die daarom maalt
Want wie weet er nou hoe zoiets moet?
Maar met ons gaat het goed


Samen met de Gemeente gaan we er tegenaan
En laten ons door niemand het veld uitslaan
Hoewel er soms een stormpje woedt
Meestal gaat het met ons wel goed


De kerststal stond hier jarenlang te pronken
Terwijl er geestelijke liederen klonken
De corona gooide eten in het roet
Maar met ons gaat het weer goed


De Kate werd uitgebreid tot een paleisje
Waar vind je zoiets elders in het Zeistje?
We beleefden hier het zuur en het zoet
Maar met ons gaat het wel goed


Sommigen van ons lijden wat aan kwalen
Ze komen toch een kopje koffie halen
Zieken en gewonden krijgen een papieren groet
Maar met ons gaat het goed


We zijn met velen aan het werk
De saamhorigheid is behoorlijk sterk
Er is behoefte aan nieuw bloed
Maar met ons gaat het goed


Ook voor uitgegraven planten is hier plek
Via het asiel vinden zij een nieuwe stek
“Nu maar hopen dat hij het daar goed doet”
Maar met onze hulp gaat het goed


Het damast aan de vijver is een blijver
Dan serveert het bestuur vol vuur en ijver
Een diner op z’n Italiaans of met een hoed
Dat smaakt altijd heel erg goed


Op naar de volgende 10 jaar
Want het werk is hier nooit klaar
We zullen sproeien, snoeien en stoeien als het moet
Want met ons zit je altijd goedvrijdag 13 mei:

Ondanks de vermeldingen over regen in het weerbericht van hedenmorgen hebben wij met 19 vrijwilligers met prima weer gewerkt. Aanwezig waren: Ad I en Ad II - Nel - Hennie - Joke - Liesbeth - Cor - Ditte - Gerda - Josje - Maarten - Barbara - Janneke - Helma - Joop - Jackie - Kees - Henk I - Ton - en tijdens de koffie kwam Jaco met Ida als begeleidster de koffietafel nog gezelliger maken. 

En het moet mij van het hart hoe de Dieptetuin erbij staat. Enige weken geleden nadat oude planten, onkruid en ander spul dat niet in de tuin hoort, verwijderd waren zag het geheel van de Dieptetuin er wat armoedig uit. Vandaag een rondje gemaakt waarbij het mij opviel hoe mooi alles weer aangegroeid is en er zeer verzorgd uitzag. Met het oog op a.s. zaterdag 21 mei, onze feestdag, een goed uitgangspunt om het 10 jarig bestaan te vieren, dankzij het goede werk van onze vrijwilligers.
Ook vandaag waren de werkzaamheden vol in gang. Cor, ondanks zijn zere been, en Ditte waren zoals altijd aan het werk rond de Berceaus. Onze Nel deed vandaag de koffie en die smaakte erg goed. Jackie was druk met watergeven ondanks dat haar waterslang enige seconden in de vrije lucht zijn gang kon gaan. Joke deed enig veegwerk en ging daarna in de tuin aan het werk. Kees heeft op zijn hele goede wijze de zijkanten van de tuin schoongemaakt en mijn compliment voor hoe dat er na afloop uitzag. Liesbeth en Janneke hebben heel goed werk verzet aan de tuiningang en dat bleek ook door het feit dat ik 2 kruiwagens vol tuinafval naar achteren heb gebracht. Barbara en Gerda, van alle markten thuis, hebben ook aan het netjes worden van de ingang gewerkt en dat zeker met het oog op 21 mei. Helma heeft goed gewerkt aan de linkerzijde van de Dieptetuin en de boel daar weer goed opgeknapt. Josje zag ik aan de achterkant van de tuin aan het werk en daar wordt het dan alleen maar mooier van met zoveel inzet en kennis. Henk 1 heeft naast het verplaatsen van de kuipplanten die op de juiste plaats moesten worden gezet, ook met inzet aan de tuin en volgens mij ook in de Berceaus gewerkt - wat mij verder opviel was zijn nieuwe blauwe bril, die ik van hem erg goed gekozen vond en dat op zijn leeftijd! Joop van de gemeente deed zoals altijd het werk dat nodig is in de tuin. Ook Hannie weer redelijk herstelt deed goed werk. Ad II was op zijn knieën aan de vijver begroeiing bezig met het onderhoud. Ad 1, in korte broek, heeft naast blad opruimen en vegen ook nog enig ander werk gedaan en was deze morgen welbespraakt en erg vriendelijk. Ja dan Maarten naast het verwisselen van een TL lamp in de Kate en achter de Kate zijn handen laten wapperen en nog vele andere dingen weer in orde gemaakt, zo vlijtig als hij is. Zelf heb ik naast het schoonvegen achter de Kate vandaag veel gemeenschappelijk afval naar achteren gebracht en ook met Ad 1 de koffietafel met stoelen in orde gebracht. 

Alweer een week voorbij maar zoals als ik het al vermeld heb, de Dieptetuin staat er weer erg mooi bij en dat is ook nodig als de wethouder ons komt bezoeken op 21 mei. Tot dan, zeg ik maar en svp niet in werkkleding komen want dat is niet nodig op deze dag.

zaterdag 7 mei:

Wat groeit alles hard nu; per week zie je de planten zeker 10 cm groeien. Het was prachtig weer, heerlijke temperatuur om te werken, maar wel héél droog. Nu al gaan de sproeiers twee keer per week aan; dat is heel vroeg in het seizoen. 

Er werd met enthousiasme gewerkt door: Helma, Liesbeth, Mieke, Ad M., Janneke, Henk 1, Maarten (foto’s), Yvonne, Ad de H., Hannie, Joke, Nel, Henk M. (koffie), Joyce, Josje en Hanny (verslag). Kees en Barbara kwamen op de koffie. De werkzaamheden waren zeer divers vandaag. Het hek van de ingang kreeg een sopje, aan de straatkant werd onkruid gewied (moet de gemeente dat niet eigenlijk doen?), keienrandjes werden gekuist. Achter de valk werden vele grote afgewaaide takken verwijderd; die lagen er al even, maar daar kan je niet zomaar bij. De plekken die niet bereikt worden door de sproeiers kregen met de hand water. Verder was er het nodige te vegen en te harken. En Janneke was reten aan het verven! (Dat zijn haar eigen woorden hoor). Dit behoeft enige uitleg: De planken van de nieuwe aanbouw zijn door de droogte gaan krimpen en nu verschenen daar onbeschilderde “reten”. Op foto 6 is ze ijverig bezig.


Vlak bij de ingang bloeit en geurt de Azalea mollis je tegemoet (foto 2) Direct naast de ingang bloei een prachtige Viburnum. Een ander soort Viburnum, de sneeuwbal, bloeit ook volop, op de bovenborder voor de Kate. Bij de buren bloeit de Rododendron al (foto 11) en bij ons staan de knoppen op knappen. De berceaus worden ook zo zachtjes aan steeds groener en de Darmera’s bloeien prachtig roze naast de blauwe scylla’s (foto 5).

Wil je ook meewerken in onze mooie tuin? Dat kan op 13 en 27 mei. 21 mei werken we niet, dan vieren we feest: ons 10-jarig jubileum!

  
 

vrijdag 29 april:

Ondanks de koude morgen waren er toch weer 15 vrijwilligers die hun werk kwamen doen. Aanwezig waren Hanny, Hannie, Janneke, Ditte, Liesbeth, Cor, Maarten, Barbara, Joop, Ton, Ad I, Ad II, Loes, Josje en Henk en op de koffie kwam Margreet nog even langs voor de gezelligheid.
Er werd goed en ijverige gewerkt. Loes heeft de boventuin van water voorzien en dat was nodig ook. Aan de zijkant van boventuin was Janneke aan het werk en als ik zag wat er aan afval werd weggebracht op het ons bekende zeildoek samen met Joop, dan werd er hard gewerkt. Cor en Ditte waren weer in de Berceaus aan het werk, het rode vest van Cor, die op zijn knieën aan het werk was, stak overal boven uit. Ditte heeft ook nog de aldaar jonge aanplant van water voorzien. Hanny liep vandaag van hot naar her en ik hoorde haar zeggen, ik krijg er bijna het heen en weer van, maar gewerkt werd er. Naderhand zag ik haar samen met Loes nog twee zware mooie bloempotten achter naar de Kate brengen. Maarten, nu niet in korte broek vanwege de kou, deed weer allerlei werk dat nodig was. Ad I was bezig met het rondbrengen van mest vanuit de opslag. Ad II was weer aan het werk langs de vijver en dat zag er goed uit. Hannie, die gelukkig weer aanwezig was, deed voorzichtig haar werk in de tuin, en ging na de koffie weer naar huis. Barbara en Liesbeth waren op het pad naar de achterpoort aan het werk en hebben dit pad grondig schoongemaakt en het zag er allemaal na afloop weer netjes uit. Josje werkte als steeds op diverse plaatsen in de tuin en zij zag er vandaag met lippenstift op, erg mooi uit. Joop heeft allerhande werk gedaan en ook Janneke geholpen haar afval weg te brengen naar achteren. Ton heeft voor en achter de Kate de zaak weer netjes aangeveegd en ook tussen de tegels komend gras weggehaald. Ja en dan onze Henk, keurig op tijd om de koffie te zetten. Deze morgen hebben wij in de Kate koffie gedronken want de koude N.O. wind stond precies aan de buitenkant van de Kate waar normaal de koffie genuttigd wordt. Zag er binnen gezellig uit en de cake smaakte heerlijk en de koffiesfeer was perfect.
Ook blijkt de Dieptetuin zijn medewerking te verlenen aan de opvang van buitenlanders en dat bleek deze morgen. Maarten sprak een jonge vrouw aan die met haar zoontje, in de tuin liep. Eerst in het Hollands daarna in het Duits maar Engels bleek voor haar goed te verstaan. Uit zijn gesprek bleek dat zij in Zeist is opgevangen op de Krakeling met haar zoon en daar een klein huisje tot haar beschikking had gekregen. De Dieptetuin sprak haar zeer aan en Maarten nodigde haar uit, indien ze dit zou willen, eens een morgen mee te komen helpen in de tuin. Hiermede is het bewijs geleverd dat de Dieptetuin aan de huidige internationale problemen zijn hulp heeft bewezen. We wachten het maar af.
Al met al een nuttige morgen en voor dat je het wist was het al weer 12 uur en tijd om naar huis te gaan. Tot volgende week zaterdag maar weer!

 

 

 


  

zaterdag 23 april:

Vanmorgen was ik aan de vroege kant aan het hek van de Dieptetuin die nog gesloten bleek. Voordat ik erover kon nadenken stond Maarten al voor de deur om te openen en was mijn leed geleden. Met het mooie weer was de opkomst van de vrijwilligers evenredig te weten; Yvonne, Cor, Ditte, Ad II, Ad III, Ton, Helma, Nel, Joyce, Josje, Kees, Liesbeth, Maarten, Joke en Barbara.
Omdat er vandaag een koude wind recht op de Kate waaide en er 's middags een verjaardagsfeest van good old Chris gevierd zou worden, besloot Maarten de koffietafel achter de Kate op te stellen, lekker in het zonnetje en veel minder wind. Voor Chris, die gisteren 76 jaar was geworden bleven na de koffie de tafels gewoon staan want er kwamen familie en vrienden voor hem om samen zijn verjaardag te vieren. Helaas was onze koffie-baas Henk nog onderweg van Zeeland naar Zeist en zou Nel zijn werkzaamheden voor deze dag overnemen en dat is Nel wel toevertrouwd.
Gewerkt is er ook geworden en hoe. Yvonne heeft een redelijk deel van de tuin van water voorzien maar eerst de tuingrond met een schep wateropvang klaar gemaakt en dat na een slechte nachtrust van slechts 4 uren zoals ze mij vertelde. Bravo Yvonne...... Cor bewees vandaag dat hij, naast muziekleraar en musicus te zijn hij ook als stratenmaker capaciteiten heeft. Achter de Kate weer 2 ingezakte tegelplekken in orde gemaakt en dat zag er goed uit. Daarna nog even met zij geliefde Ditte in de berceaus gewerkt en dat was nodig bleek. Zijn Ditte had aldaar al vele gieters met water heen gebracht en de planten van water voorzien en die hadden het echt nodig, Ad II was rustig aan het werk langs de vijver en ijverig bezig met het ordenen van de vier aanwezige plantenplekken. Ad III deed heel nuttig werk aan de borderbuitenkant van de grasmat, geen licht werk en nam onderweg ook het schoonhouden van de aarde, rondom de diverse boompjes die daar staan, onderhanden. Helma was druk bezig met de kanten af te steken van de cascades en de boomspiegels rondom de berceaus. Josje zoals altijd vlijtig aan het werk op diverse plekken in de tuin en het zag er weer netjes uit vandaag. Ja dan Liesbeth, al vroeg aanwezig en direct begonnen met het watergeven op diverse plekken. Ook heeft zijn veel dorre takken weggehaald en de grond waarop zij werkte ontdaan van bladeren en ander ongerief. Ook onze Maarten, zoals altijd met veel dingen bezig en zaken die moeten worden opgelost. Openen van de tuin, plaatsen van de koffietafels, vegen, en na afloop van onze koffiepauze de tafels en stoelen gerangschikt voor de verjaardag van Chris. Ton heeft de ruimte voor de Kate weer schoongeveegd, de stoelen voor de koffie op de juiste plek gebracht en diverse kleine werkzaamheden verricht. Als hoogtepunt vandaag werkten, Kees, Joke, Joyce en Barbara bij de achteruitgang van de tuin en hebben daar diverse planten en bloemen in orde gebracht en ook veel overtollig goed verwijderd en niet geringe opgave en het zag er allemaal weer netjes uit na afloop. Last but not least heeft Nel de koffie vandaag gezet en de tafels gedekt. Het zag er allemaal gezellig uit en de koffie en de koek waren lekker. Net nog een bericht van Meta ontvangen, ik had haar van de week een email gestuurd en gevraagd hoe het met haar was. Ze loopt nog heel slecht, ook veel pijn, maar ze vroeg wel hoe het in de tuin ging en zei dat ze voorlopig niet haar normale werkzaamheden in de Dieptetuin zal kunnen doen.
 

 

 

 

 

 

 


vrijdag 22 april: AED instructie door Harm Jan goed bezocht !

 

 

 
Vrijdag 15 april:

Op deze Goede Vrijdag kon het weer niet beter - al had niet iedereen de neiging om een korte broek aan te trekken- en de koffie, door HenkM gezet en uitgeserveerd, was weer best. Er was een groot aantal mensen aanwezig: Maarten en Barbara, weer terug, Joop de Korte, Ton, Henk, Liesbeth, Gerda, Hanny, Albert, Josje, Nel, AdM oftewel Ad2, Cor en Ditte, Joke, Loes, Jackie, Janneke (verslag) en Henny die speciaal voor die koffie kwam en paaseitjes meebracht.
Iedereen deed weer lekker wat hij of zij leuk vond om te doen, randjes van het voor het eerst weer gemaaide gazon bijwerken, randjes bij de vijver vrijmaken, de ilex water geven, de bijen controleren (goed volk), banken schoonmaken, de borders onderhouden, alles wat dat voortbrengt naar de hoop bij de achteringang vervoeren en onderweg genieten van de bloeiende en heerlijk geurende skimmia. Maarten vond het leuk om op het dak te staan en de luifel voor de Kate schoon te maken, met een groots effect. Hij memoreerde bij de koffie dat Hannie door Corona niet aanwezig was, en dat Harm-Jan vrijdag 22 april om 10 uur een cursus AED gaat geven (gelieve zich alsnog op te geven en te komen!). Jackie was bij Meta op bezoek geweest (Bergweg 160) en spoorde een ieder aan hetzelfde te doen, men is welkom om niet allemaal tegelijk voor afleiding te zorgen. Het plantenasiel werd aangevuld en de betreffende dame wilde graag nog meer planten doneren, eventueel aan de tuin. Ineke heeft behalve heel veel boeken ook twee grote klassieke bloempotten geschonken, die een ‘je ne sais quoi’-effect zullen geven aan de Dieptetuin, eenmaal beplant en symmetrisch opgesteld. We zien elkaar hopelijk weer op vrijdag in de Kate en/of zaterdag 23 april in de tuin.
 


 

 

 


 

 

 

 

 

Zaterdag 9 april:

Er waren vanmorgen 15 vrijwilligers aanwezig en Agnieta, met krukken na haar operatie, kwam koffiedrinken en zag er gelukkig weer goed uit. Ad I, Ad II en Ad III, Janneke, Joke, Kees, Gerda, Mieke - een nieuwe vrijwilligster -, Helma, Cor, Hanny, Henk, Jackie, Ton en Liesbeth waren aanwezig ondanks het voorspelde slechte weer met hagel, sneeuw en regen. 

Tot aan de koffie werd er zoals gewoonlijk weer flink gewerkt aan het onderhoud van de Dieptetuin. Vanwege een hagelbui riep Henk, de huidige koffiezetter, ons iets eerder naar binnen en dat was ook broodnodig want het hagelde pijpenstelen. Gezellig in de Kate bijeen gezeten en de koffie van Henk smaakte prima. 

Ook werd de nieuwe vrijwilligster Mieke aan ons voorgesteld, zij ontvangt a.s. donderdag de sleutel van het vroegere huis van Ineke alwaar zij komt te wonen. Omdat ze op de hoogte was van het werk in de Dieptetuin en van tuinieren houdt kwam zij deze morgen inclusief tuingereedschap zich aanmelden en werd door Hanny op een leuke manier van het een en ander op de hoogte gebracht. Volgens haar zeggen zou ze nog contact opnemen met Maarten/Barbara om zich definitief als vrijwilligster aan te melden.


In de Kate werd ook duidelijk dat Ditte van Cor nog aan het bijkomen is van de corona en het werk haar nog niet uitkomt. Henk gaf te kennen dat hij voortaan om 10 uur aanwezig zal zijn om koffie te zetten en wel om het feit dat hij er vanochtend vroeg was en bijna een uur heeft staan te popelen om de koffie in te schenken. Koffie zetten duurt nog geen half uur volgens hem en daar heeft hij gelijk in. Jammer genoeg konden wij om 11 uur niet het werk hervatten want de hagel en regen hadden de tuin in bezit genomen, zag er overigens mooi uit, en gingen wij gezamenlijk eerder naar huis. Niettemin een gezellige ochtend en we kijken alweer uit naar de volgende week vrijdag (Goede Vrijdag) en volgens mij Maarten en Barbara weer terug zijn uit Frankrijk. 

 


Vrtijdag 1 april:

De opkomst vanochtend was fenomenaal: het zag zwart van de mensen, teveel om op te noemen. Er zijn nauwelijks toonbare foto’s van (overbelicht), maar er is ontzettend veel werk verzet ondanks het uitzonderlijke weer: er waren hele ploegen aan het werk om de paden begaanbaar te maken, de borders waren haast bedolven onder de massa, het gazon was onherkenbaar. Had Gemeente misschien iets te enthousiast gemaaid? Tijdens de koffie, ditmaal in combinatie met de beroemde skitaart van een plaatselijke chef, sprak men over niets anders. De Kate deed voor één keer dienst als berghut in plaats van herberg, de stemming was er euforisch. Helaas maakte iemand nog een akelige schuiver, maar de schade viel mee. Na de pauze deed één van de omwonenden er anoniem nog een schepje bovenop, hij stelde zijn slee ter beschikking om van de cascade af te gaan vanaf de valk tot de vijver en…helemaal gratis! Dat was voorwaar een vorstelijk gebaar. (De benzineprijzen zijn weliswaar per vandaag verlaagd, maar toch.) Tot zover het verslag van vrijdag 1 april, tot de volgende keer op zaterdag 9 april.
zaterdag 26 maart:

De lente is nu echt losgebarsten! Stralend blauwe lucht en veel voorjaarsbloeiers. Onderweg naar de Dieptetuin had ik al genoten van de bloesembomen en de bloeiende magnolia’s en in de tuin zijn daar de knalblauwe sneeuwroem, de knalgele forsythia en vele anemoontjes. Verder bloeit de ribes en ook de skimmia’s , schoenlappers en de Piris Japonica. 18 mensen hadden zich gemeld vandaag: Ad de H., Ad 3, Nel, Gerda, Janneke, Helma (foto’s), Henk 1, Henk 2 (koffie), Josje, Joyce, Joke, Ton, Kees, Joop, Yvonne, Jackie, Hanny (verslag) en Henny kwam op de koffie. Hoogtepunt van de ochtend was de koffie met door Henk 2 eigengebakken taarten. Heerlijk! Hier en daar werd fors gespit. De Liriopes die niet hadden gebloeid werden allemaal uitgespit, gedeeld, de slechte eruit en de goede terug. Een hele klus! Ook Sedums en Persicaria’s werden uitgespit en uitgedund. Ongewenste aronskelken werden verwijderd, uitgebloeide planten afgeknipt en verder werd alles aangeharkt en aangeveegd. Zo geeft de tuin weer een opgeruimde aanblik! De tuin lijkt erg droog, maar dat is alleen de bovenlaag van de grond; 10 cm lager is nog voldoende vocht gelukkig. I.v.m. de droogte rijden we nog geen compost uit; dat zou alleen maar wegwaaien.
Naar “collega’s” in de lappenmand werd een kaartje gestuurd of gebracht en mede-vrijwilligers met corona of andere makke: gauw weer opknappen hoor!
Het was weer genieten vanochtend. Kom volgende maand ook genieten op 1, 9, 15, 23 en 29 april.

 


 

 


 
vrijdag 18 maart:

Vanochtend kwamen er niet zoveel mensen opdagen als vorige week, maar we hadden wel weer een bijzondere aanloop. Terwijl de meeste mensen zich in een prachtig zonnetje in het zweet werkten (Ad1 en Ad2), Joop van de Gemeente (voor dag en dauw èn met planten) en Joop de K, Henk en Henk ‘van Hanny’ (deze Henk verzorgde vandaag de koffie en wil dat best vaker doen als daar behoefte aan is), Ton, Gerda, Josje, Jackie, Loes, Nel, Hanny en Janneke (verslag en foto’s), kwamen er wat bezoekers langs, die we lang niet hadden gezien. Wie waren dat? Ineke overgekomen uit la douce France om haar huis leeg te halen (wie nog wat boeken of huisraad wil, kan daar tijdens de volgende werkochtend nog terecht) en Loeki (herstellende van een heupoperatie, en inmiddels weer mobiel).
Er werden verder oa Buddleja’s gesnoeid, Persicaria’s herplant, borders opgeruimd, banken schoongemaakt, rommel opgeveegd en weggekruid naar de achteruitgang die net weer leeggeruimd was na de enorme actie van vorige week. Eén speciaal verzoek kwam uw verslaggever ter ore: laat alsjeblieft de brandnetels die bij de muren groeien staan, want de rupsen en vlinders zijn er wél dol op! We wensen Meta veel sterkte met haar knie en hopen haar weer aan te treffen, op de oude houten banken op het pad of elders in de zon in de heerlijke Dieptetuin. Zoals op de foto’s is te zien, bloeit er nog meer dan in het vorige verslag vermeld, komt dat zien op zaterdag 26 maart.

 


 

zaterdag 12 maart: werkochtend met NL Doet!

De eerste werkochtend van het nieuwe seizoen en we hadden er zin in: maar liefst 30 mensen zijn deze zaterdagochtend heel hard aan het werk geweest! Een hele goede start! 20 “vaste” vrijwilligers en 10 mensen van NL Doet. Onze 20 mensen waren: Albert, Joop, Janneke, Ad de H. Henk, Jackie, Josje, Joyce, Gerda, Joke, Helma, Hanny (verslag), Ad M, Lucie, Ton, Maarten (foto’s), Loes, Yvonne en Nel en Barbara voor de koffie en dat was vandaag een hele klus voor 30 mensen. 

Van de 10 mensen van NL Doet waren er 5 van het onderzoeksinstituut Merus uit het Science Park Utrecht. Eén van hen was zelfs lopend hier naar toe gekomen (10 km!). De andere 5 NL Doet-ers waren “losse” mensen die zich zelfstandig hadden aangemeld. Allen heel erg bedankt voor jullie enorme hulp! 

Het was uitstekend weer om te tuinieren, bijna lenteachtig. Het voornaamste werk van vandaag was rommel opruimen: dode planten, bladeren, (veel) afgewaaide takken, heel veel snoeiafval, enz. Alles werd afgevoerd op grote zeilen en met vele kruiwagens. De achterpoort aan de van Tuijlllaan was volledig aan het zicht onttrokken door de enorme hoop afval die er opgestapeld was. (zie de laatste foto) Tijdens de zeer gezellige koffie mét werd druk bijgepraat over de afgelopen tijd. Iedereen is blij, dat we weer bijna normaal met elkaar mogen omgaan. Over 5 dagen (17 maart dus) bestaat de Stichting Vrienden van de Dieptetuin 10 jaar! We gaan dat natuurlijk vieren, maar op een later tijdstip. De bijzonderheden daarover horen we binnenkort.


Er bloeit ook al één en ander. Voor de Kate staat de lieflijke Schijnhazelaar met de tere gele bloemetjes (zie foto 7) met ernaast de Pieris Japonica. In de tuin beginnen de kleine bolletjes, zoals de sneeuwroem; de krokusjes zijn al bijna uitgebloeid en hier en daar bloeien bosjes narcissen. We moesten goed kijken waar we onze voeten zetten i.v.m. de vele nieuwe scheuten die boven de grond komen. Het roodborstje was ook blij ons weer te zien: hij floot ons vrolijk tegemoet en ging her en der een kijkje nemen bij de harde werkers. De foto’s geven een goed beeld van deze gezellige en zeer zinvolle 1e werkochtend. We hadden eer van ons werk! De volgende weken gaan we met volle inzet verder. Iedereen is weer welkom op 18 en 26 maart.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 
 

 E-mailen
Bellen
Info