Vrienden van de Dieptetuin
  ' Je komt als je kunt en je doet wat je kan '
 
 

Verslag werkochtenden 2024

Van de wekelijkse werkochtend wordt een verslag gemaakt met foto's, zodat degenen die er niet bij konden zijn toch een indruk hebben van wat er die ochtend in de tuin heeft plaatsgevonden.


Vrijdag 5 juli:

Een bescheiden aantal mensen (10) kwam vandaag werken in de tuin. Dat was natuurlijk te wijten aan het koele, vochtige weer. Wie waren er: Nel, Loeki, Ad M., Henk (koffie), Gerda, Bianca, Joke, Helma (foto’s), Jackie en Hanny (verslag). Bianca trakteerde, want ze werd 70! Gefeliciteerd Bianca! We zongen haar vreugdevol toe.
De vijver was leeg, want er is veel algenaanslag en dat moet verwijderd worden. Maar met Maarten in de lappenmand en andere sterke mensen op vakantie moet deze klus even wachten. Toch is er veel werk verzet: onkruid werd gewied; dat groeit maar door met al die regen. Nieuwe, gekregen plantjes werden geplant en alweer uitgebloeide bloemen verwijderd. Morgen vieren Merel en Yerke hun trouwfeest in de tuin en zij kwamen alvast spullen brengen. En nu maar duimen voor droog weer! Het volgende bruidspaar, Francesca en Petros, kwam kennismaken. Zij gaan eind juli trouwen. Ze waren nog nooit in de Dieptetuin geweest, maar hadden deze trouwlocatie via internet gevonden. Ze waren zeer aangenaam verrast door deze mooie plek (natuurlijk, wisten we toch!) en ze kijken nu extra uit naar hun feestelijke dag.
Maarten kwam nog even aangestrompeld voor een bakje koffie. Het herstel valt hem vies tegen. Ja, geduld is lastig, Maarten, beterschap hoor! Je hebt in ieder geval een geweldig uitzicht op een prachtige tuin. En daar gaan we weer in werken op 13, 19 en 27 juli. Tot ziens!

 

Zaterdag 29 juni:

Over rhododendrons, buddleja en een 'chute du mur'

Heerlijk Dieptetuinweer op deze laatste werkochtend van juni, geen tropische dag zoals afgelopen woensdag, maar een lekker temperatuurtje, droog en een zonnetje. Heel fijn, met het oog op ons geplande vrijwilligersdiner Damast aan de vijver. We waren met 13 vrijwilligers aan de slag: Jackie, Liesbeth, Nel, Hanny, Gerda, Joke, Ad de Hartog, Joyce, Loeki, Henk (koffie), Ad Monshouwer, Lucie (verslag), Maarten en Loes kwam op de koffie.

Maarten was met een grote klus bezig: het snoeien van de enorm uitgedijde en overhangende rhododendrons van de boventuin, stond boven, Ad Monshouwer en ik beneden en we werkten alle gesnoeide takken weg die Maarten naar beneden gooide. Om 10.25 uur zei Ad: 'Dat is mooi, we krijgen het nog net voor de koffie helemaal klaar' en we raapten de laatste takken op uit de border. Maarten liep langs de gesnoeide rhododendrons in de boventuin over de muur, gleed uit over wat grassen, verloor zijn evenwicht en viel!!!

Maarten lag tussen buddleja en muur languit op de grond! 'Gaat het?' 'Ja' klonk het, Maarten stond op en we bekeken de verwondingen aan zijn been. Terwijl we richting de Kate liepen belden we 112 en al snel stond er een ambulance voor de ingang van de Dieptetuin. Het bovenbeen leek niet gebroken, maar wat was dan dat harde bewegende deel dat voelde als een botje? De ambulancebroeder hield het op een losgeschoten pees (wat de ambulanceverpleegkundige betwijfelde) en wilde de plaats van de val zien. 'Jeetje, wat is het hier mooi!' riep hij toen hij de tuin zag!

Barbara bracht Maarten naar de spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis in Utrecht voor verder onderzoek.

Bij de koffie kwamen we bij van de schrik, hoopten er voor Maarten het beste van en praatten na over ons handelen bij dit soort ongevallen. Dat we naast het bellen van 112 ook hulp konden vragen bij Huize Valckenbosch.

Na de koffie ruimden we de tuin en het terras op en zetten alle tafels en stoelen klaar voor Damast aan de vijver.

De tuin lag er prachtig bij met zoveel bloeiende planten: hortensia's in allerlei tinten, gele en rode daglelies, paarse veronica (ereprijs), hoge lila veronicastrum, dianthus deltoides (steenanjers), acanthus, kleine oxalis triangularis met diep donkerrood blad en roze bloemetjes, bloeiende in het geel: coreopsis (meisjesogen), koeienogen en de koningskaars.

Kom je ook werken en van de tuin genieten? De komende maand kan dat op vrijdag 5, zaterdag 13, vrijdag 19 en zaterdag 27 juli!


Damast aan de vijver 2024 - thema Europa!

Met 25 vrijwilligers, gestoken in het blauw met gele sterren en accenten, genoten we van een geweldig diner dat het bestuur van de Dieptetuin had georganiseerd. De gerechten samengesteld uit allerlei Europese windstreken (Spanje, Italië, Griekenland enz.) waren zelf klaargemaakt, gekookt en gebakken, waarvoor HULDE!!!

Bij het aperitief met heerlijke kaas en honing uit onze eigen Dieptetuin, vertelde Barbara dat de bult op Maartens been, een stuk Dieptetuin bleek te zijn: in totaal vijf langere en kortere stukjes buddleja zijn uit Maartens been verwijderd! Ze waren door de val in zijn been gedrongen. Nu is het rust, antibiotica, pijnstillers en de wond spoelen, om restanten buddleja te verwijderen en om infectie te voorkomen.

We genoten van de verschillende gangen en als dessert was er heerlijke apple crumble met roomijs. Bij het nagenieten begon het zachtjes te regenen: snel samen opruimen en in een ommezien was het gazon weer groen en stond alles bij de Kate.

Dank Dieptetuinbestuur voor deze gezellige, sfeervolle en heerlijke Damast aan de vijver 2024!

Maarten, sterkte en van harte beterschap van ons allemaal!


 

Vrijdag 21 juni:

De eerste dag van de zomer, die ons hopelijk zal verwarmen tot 22 september.  De hortensia's weten dat ook, want die beginnen te bloeien. De daglelies zijn nu  al prachtig. want wat houden wij toch veel van oranje! Het was echt 'gardening weather'. Dat vonden ook: Hanny, Jackie, Ad M., Ad de H., Joke, Bianca, Maarten, Nel, Liesbeth, Gerda, Barbara en Henk. Die serveerde bij zijn altijd lekkere koffie verrukkelijke zelfgebakken taart-met-zomerkoninkjes, die met applaus werd ontvangen! Loeki verzorgde Vaat & Verslag. Joop kwam gezellig op de koffie. Zijn handen jeuken om uit zijn mouwen gestoken te worden, maar dat kan pas na de gefaseerde afbouw van zijn medicijnen, waarmee hij flink vorderingen maakt.
Het overkoepelende thema van vandaag was eigenlijk: ongenoegen bestrijden, want dat was er in vele gedaanten. Het duo Ad & Ad was aan het wieden in de 'Ilex-spiegels' bij de vijver, en elders. Ad M. houdt ook de adelaarsvarens bij de Van Tuyll-uitgang scherp in de gaten. Solitair zijn dat te waarderen planten, maar ze moeten zich niet door de omringende struiken heen boren, want die krijgen er kale plekken van. Ja, ook in onze vredige Dieptetuin kan de natuur meedogenloos zijn! Nel en Liesbeth namen de Yucca, beslist niet hun 'lievelings', te grazen: vele dorre bladeren werden weggesnoeid. Maar het is een robuuste plant, die veel weerstand bood aan hun scharen, en zelfs aan een vervaarlijke zaag. Zwaar sloopwerk, hoor! Na de gezellige koffiepauze landden zij in weer een andere border om te wieden. Maarten (fotograaf van dienst) fatsoeneerde vele Rododendrons. En al dat snoeiafval moest ook weer ordentelijk afgevoerd worden!
Hanny nam de taak van Ton, die wij allemaal missen, op zich: ons eigen straatje schoonvegen, voordat de koffietafels er uitgeklapt kunnen worden. Samen met Ad de H. (die verder graag bekend staat als 'de Scharrelaar') heeft zij aangevreten (die slakken blijven maar knagen!) petunia’s van haar Plantenasiel naar hun laatste rustplaats gebracht: de composthoop. Joke en Bianca ontfermden zich over het 'vrijknippen' van de banken (en het onkruidvrij maken van de kasseitjesrandjes daar rondom). Onze bezoekers mogen niet worden overwoekerd. Overigens meldt JackIe dat de vele mensen uit de buurt, die graag op de bankjes zitten om de bijzondere sfeer van de Dieptetuin op te snuiven, altijd vol lof zijn over onze inspanningen. Jackie is voorts de hekkensluiter (en ook -opener) en daarnaast Hoofd van de Huishoudelijke Dienst. Zij zorgt voor properheid in en om de Kate (zelfs achter de koelkast!) en is ook vuilnisvrouw. Barbara stortte zich op elk onkruidje dat haar maar voor de voeten kwam. Gerda ging de Ribes te lijf, en drong verder in het struikgewas door, om licht en lucht te creëren voor planten die klein maar dapper zijn, zoals de Stachys.
Er werden vast voorbereidingen getroffen voor de trouwerij van vanmiddag, die begeleid werd door Hanny, Maarten en Liesbeth. Als trouwlocatie wint de Dieptetuin aan populariteit. De BABS, Bijzondere Ambtenaar Burgerlijke Stand, die vandaag het huwelijk voltrok, was ook zeer onder de indruk van onze romantische ambiance. Vandaag was de trouwerij 'in kleine familiekring', maar vorige week was er een echtverbintenis met wel 80 gasten. Een hele organisatorische klus voor ons Hoofd Huwelijken: Hanny.
Zij geeft hierbij een impressie van de bruiloft van vandaag: Vorige week waren de weergoden ons nog goedgezind, maar vandaag lieten ze ons echt in de steek! Om 2 uur begon het zachtjes te regenen en dat hield niet meer op, zodat we genoodzaakt waren een opstelling te creëren onder het afdak van de Kate. Gelukkig was het vandaag een klein gezelschap. De gasten zaten met hun rug naar de Kate en keken zo toch uit op het groen van de tuin. Het werd een kleine, intieme plechtigheid met een heel gelukkig bruidspaar! Cristina is Roemeense en zij heeft haar Jan Willem ontmoet op een seminar in…….het kasteel van Graaf Dracula, heel bijzonder!  De trouwambtenaar van dienst is zo enthousiast over de Dieptetuin dat zij overweegt om vrijwilliger te worden. Leuk, Simone! Je bent van harte welkom!
Komt allen tezamen op de volgende werkochtend, van zaterdag 29 juni a.s., waarop later op de dag 'Damast aan de Vijver' zal losbarsten. Niet vergeten je op te geven.Zaterdag 15 juni:

Deze werkochtend stond bijna geheel in het teken van de bruiloft van vanmiddag. Alle aanwezigen waren bezig de Dieptetuin er zo mooi mogelijk bij te leggen: Jackie, Joke, Hanny (foto’s en organisatie evenementen), Ad M, Joyce, Helma (foto’s), Kobra, Gerda, Liesbeth, Nel, Henk vdB en Janneke (verslag). Henk M zorgde weer voor voldoende lekkere koffie en wat koekjes, hij gaat binnenkort nieuwe bakken. Vooral de randjes van het gazon en de bogen van de berceaus vroegen om wat onderhoud, maar ook het toegangspad, de trappen van de berceaus en de rododendrons konden een opknapbeurt gebruiken. Terwijl we daar mee bezig waren, werden de feestelijkheden verder voorbereid: de tenten stonden er al, ballonnen werden opgehangen door mensen van buitenaf, stoelen, tafels en wat niet al werden aangesleept. De bruidegom zelf was er ook bij om alles in goede banen te leiden. Buienradar werd voortdurend angstvallig geraadpleegd, want het was zwaar bewolkt. Henk vdB installeerde de geluidsinstallatie en alles werkte naar behoren. ‘s Middags was het moment daar met zowaar mooi weer, wel een beetje koud, maar dat deerde niemand van de ruim 80 aanwezigen. De catering in handen van ‘vanKlaas’ was van grote klasse, de muziek in gipsy, klezmer en balkan-sfeer werd verzorgd door ‘Trio C tot de derde’ en dit alles creëerde een uitstekende sfeer. Er werd zelfs even gedanst. En de regen? Die viel pas tijdens het toetje: een ijsje uit een heuse kar! Dat Gerda een paar clematissen plantte en dat de phlomis en de roosjes op stam mooi in bloei stonden zal verder niemand opgevallen zijn. Wat er volgende week nog meer bloeit kan je op vrijdag 21 juni zien bij de volgende werkochtend, ook gevolgd door een bruiloft.

 

Vrijdag 7 juni:

Een goede opkomst vandaag: maar liefst 17 vrijwilligers meldden zich op deze mooie dag. Het werd zelfs warm; sommigen van ons gingen zelfs zweten! Want hier en daar was er zwaar werk aan de orde. Omdat alles zo hard groeit vanwege de overvloedige regen, zitten sommige planten elkaar in de weg. Dus dan moeten we snoeien, uitdunnen en verplaatsen. Dat levert soms ook planten op voor het plantenasiel, want beter hergebruiken dan weggooien tenslotte. Wie waren de werkers: Janneke, Liesbeth, Ad de H., Ditte, Cor (foto’s), Nel, Jackie, Gerda, Ad M., Helma, Bianca, Henk M., Loeki, Joke, Josje, Hanny (verslag) en Magreet op de koffie. Het is een jaar geleden dat Josje “uitgeschakeld” werd en nu is ze weer aan het werk in haar geliefde Dieptetuin. Daar is iedereen heel blij mee en vooral zijzelf natuurlijk! Ad de H. had ook zwaar werk: kruiwagens vol eigen compost verspreiden. Ditte is hard bezig in berceaus met het verwijderen van uitgebloeide scylla’s en het afknippen van grasrandjes. Dat is een hele klus en daar kan ze de volgende weken wel extra handjes bij gebruiken! De trouwambtenaar van 21 juni kwam alvast een kijkje nemen en ze viel met haar neus in de ….. koffie! Ze dronk gezellig een bakje mee en werd steeds enthousiaster. ’s Middags hadden we de trouwerij van Mariebelle en Vincent. Alles verliep helemaal volgens wens, inclusief het weer. Het was een mooie ceremonie met een internationaal gezelschap: Nederlands, Amerikaans, Duits en Libanees; wat een variatie.
De gemeente heeft de “afrit” naar de tuin gerepareerd; daar zijn we blij mee. De volgende werkochtenden zijn: 15, 21 en 29 juni.


 

 


 

 
 
Zaterdag 1 juni:

Een beetje suf Hollands zomerweer, geen zon, maar ook geen regen, dus ideaal om te tuinieren. Dat vonden een hoop vrijwilligers. Wie waren er wel niet? Nou, wij misten OnsJosje en OnsTon, die hopen we weer gauw te zien. In dit verslag (opdracht aan mij van 'hogerhand': "Wees beknopt, hou je in, Loeki") worden de aanwezige tuineksters vermeld, tegelijk met hun verdienstelijke activiteiten. Joyce was weer snoeihard bezig, haar favoriete work-out! Al haar afgeknipte struikgewas werd door anderen gelijk weggeharkt, o.a. door Barbara.
De berceau had de speciale aandacht van Ditte, die zich ook op grasrandjes had gestort - waar ook maar weer? -, Henk v.d. B. en Janneke. Deze fotogenieke plek werd 'bruiloft-proof' gemaakt, want binnenkort vindt er weer een huwelijk plaats. Het onkruid tussen de stenen daar is bijzonder hardnekkig. Henk suggereerde: sproeien met een effectief middeltje. (Er is een hit op Internet, overgewaaid uit tuinminnend Engeland. Zout oplossen in water, in de verhouding 1:8 met een flinke scheut afwasmiddel. Die toevoeging zorgt voor een speciale 'oppervlaktespanning' waardoor het goedje het ongewenste groen stevig te grazen neemt, en zelfs doordringt in de wortels. Wel zorgvuldig sprayen, zodat het het omringende, wel gewenste 'kruid' niet aantast. Lijkt mij een goedkoop middeltje, maar ik had een onvoldoende voor natuurkunde, L.S.)
Ook zéér ongenode gasten zijn de naaktslakken. Uit één grote Japanse Anemoon zijn er door o.m Nel, en Liesbeth wel 61 uitvreters verwijderd (die andere 39 glibberden er razendsnel vandoor!). Deze dames hebben ook gezellig samen de scylla's uitgepluist. Gerda, en Janneke, waren druk bezig met 'Operatie-Koeienoog', een opvallende bloeiende plant, die wel de nodige coaching nodig heeft. Joke en Jackie vinden onze entree, terecht, heel belangrijk. Dat betekent vegen en wieden, en ook de 'buitenboel' fatsoeneren. Jackie verdient overigens een grote pluim. Zij zorgt bij afwezigheid van Maarten - ja, die man heeft ook nog zo zijn besognes in Frankrijk - als onze 'Petra' voor  de openstelling van de Dieptetuin. Donderdag 6 juni moet zij haar wekker extra vroeg zetten, want dan fungeert onze Kate als stemlocatie voor de verkiezingen van het Europese Parlement. Dat, naar verluidt, ook duurzame lokale initiatieven steunt. Dus ga stemmen bij ons op die lui daar!
Hè, wat een soepele overgang naar het thema van Damast aan de Vijver (zaterdag 29 juni, vanaf 16.00 uur): Europa, door voorzitter Dick bedacht. Culinair gezien: zeer interessant! Dresscode dus: knalblauw met gele sterren en schoudervullingen! Misschien kunnen wij een eigen variant maken op het Europapa-lied. Zo van "Diepte-tuin-tuin. ik blijf hier tot ik doodga!" Wij hebben wel songwriters-talenten in ons midden; Janneke, Hanny???
Een heel leuk vooruitzicht, ons jaarlijkse diner, maar we hebben toch zorgen: hoe groen we ook bezig zijn: we vergrijzen! Helma, die zich inspande als de wiedeweerga (in 'Josjes perceeltje') deed de slimme suggestie om een oproep op te hangen op het Minibiebje. Maarten vertelde dat de jaarlijkse Vrijwilligersmarkt, ondanks al onze inspanningen, geen nieuwe aanwas heeft opgeleverd. Wel gaat het Gilde Zeist weer een wandeling organiseren in de Dieptetuin. Misschien kunnen we wat deelnemers - helaas meestal ook de jongsten niet meer - aan ons binden.
Maarten, niet toevallig aan het hoofd van de tafel gezeten, had nog de belangrijke mededeling dat onze nieuwe burgemeester, Joyce Langenacker (PvdA), samen met ons betrokken gemeente-contactpersoon - vanaf-het-eerste-uur - Bram Wispelweij, een kort bezoek heeft gebracht aan de Dieptetuin, en onder de indruk van ons - zeer bestendige - initiatief. was. Zij moet natuurlijk ook kennis maken met ons, de vrijwilligers. Het Bestuur zal haar uitnodigen voor een Winteractiviteit in de Kate, want dat heeft haar voorganger, Koos Janssen, zeer geapprecieerd. Maarten heeft trouwens ook nog de vierkante Buxus of Taxus-struikjes  (hou me ten goede) bij de vijver onder handen genomen.
Hanny was ook druk bezig met alles wat op haar pad kwam, en organiseert altijd heel netjes het Plantenasiel. Haar geliefde, (Henk M.),  heeft weer heel gastvrij de koffie ingeschonken (en de afwas en de WC gedaan). Ad de H. (verder een nette man) is onze compost-collega. Hij heeft veel van zijn mest verspreid. Zorgt voor weelderige groei en bloei, en slakkenbezoek!
Nou dit was het, kort maar krachtig, Loeki! Oh ja, de eerstvolgende werkochtend is op vrijdag 7 juni. Weer een slakkenjacht/slacht-partij!

Vrijdag 24 mei:

In de wetenschap dat onze nieuwe burgemeester komende week een bliksembezoek aan de tuin zal brengen, hebben de wel aanwezige vrijwilligers - Gerda, Ad II, Nel, Helma, Josje, Liesbeth, Bianca, Kobra, Barbara, Henk M. en Maarten - hun beste beentje voorgezet om de tuin er weer tip-top uit te laten zien. 

Het absolute hoogtepunt bij de koffie was de zaadverdeling - niet te verwarren met zaadveredeling, scheelt maar één letter. maar is iets compleet anders.                            

De door de gemeente geschonken bijenbloemzaden werden onder geïnteresseerde vrijwilligers verdeeld, om deze thuis over hun eigen akkerstrook, tuin of bloembak uit te strooien. Het zadenmengsel bestaat onder andere uit zulke wonderlijke soorten als Boerenwormkruid, Glad walstro, Gewoon Barbarakruid (dat is zeker niet van mijn Barbara, want die is niet zo gewoon!), Groot streepzaad, Muskuskaasjeskruid, Peen, Vlas, Wilde cichorei, Zeepkruid etc.

Toen aan het einde van de koffie ook de zaadbank werd gesloten, kwam compost-Ad nog ff langs om de nieuwe pallets te bekijken, die Jackie op een bouwplaats op de kop had getikt en naar de Dieptetuin heeft gesleept. Joost mag weten hoe ze die zware krengen verplaatst heeft! Hulde!

Na de koffie werd de concentratie van onze noeste tuinwerkers plots verstoord door de jaarlijks naar onze vijver terugkerende moedereend met haar schattige kuikens, waarvan er vandaag nog slechts een viertal over waren.

Enfin, weer een heerlijke werkochtend, waardoor ik niet kan wachten tot volgende week zaterdag 32 mei, da's raar, sorry, 1 juni dus, onze volgende werkochtend!
 

 


 Zaterdag 18 mei:

Op deze mooie bijna-Pinksterdag waren er toch nog 11 vrijwillgers: Hanny, Henk (koffie), Joyce, Liesbeth, Joke, Gerda, Jackie, Maarten, AddeH en Janneke (verslag). Ook Henny kwam op het (weliswaar ongeveegde) uitermate gezellige terras af. Er waren opvallend veel bezoekers, oa uit Haarlem, die genoten van alles wat er bloeit deze tijd. Zoals de specerijstruik met prachtig donkerrode bloemen, de rode rododendrons, en de lichtblauwe clematis onder de berceau. Wat al uitgebloeid was werd weggehaald, en wat aangevoerd was werd geplant: de vele Welkoopplanten waren welkom, zowel de eenjarige (Joyce plantte er zo’n dertig) als de meerjarige. Hopelijk slaan ze nog aan, want hier en daar moest toch wat dood spul afgevoerd worden, Ad en Maarten zaagden een boom om naast de tuin van Margreeth en een van de ex-kerstboompjes bij de ingang had helaas ook het loodje gelegd. Achter de valk werd wat laurier gekapt, waardoor er geen tijd meer was om de overkapping van het terras verder schoon te maken. Wellicht de volgende keer, op vrijdag 24 mei. Prettige Pinksterdagen en tot ziens.


 Vrijdag 10 mei:

Het was prachtig lenteweer met een zeer aangename temperatuur. Toch was er een bescheiden aantal vrijwilligers actief in de Dieptetuin. Hoe kan dat? Nou, dat zit zo: vele van onze vrijwilligers zijn pensionado’s en die gaan niet in het hoogseizoen op vakantie, maar daarbuiten, in mei en juni dus bijvoorbeeld. De mensen die er wel waren hebben genoten van het weer en het werk en van de tuin. Wat is er gedaan? De overkapping van de Kate is weer schoon! Ontdaan van afgevallen zooi en vuil. De spiegels rond de struikjes bij de vijver en rond de heesters in het gazon zijn helemaal geschoond en vele keienrandjes zijn ontdaan van woekerend onkruid, een terugkerend monnikenwerk , maar heel nuttig. Ik vind dat het echt verschil maakt als de keienrandjes er netjes bij liggen. We hadden planten gekregen, wel uitgebloeid, maar nog steeds prachtig en heel goed bruikbaar voor de tuin. We hebben 2 viburnums, 4 dicentra’s en een azalea kunnen planten! Josje was er, tot haar en onze blijdschap! Ze maakte een rondje om te kijken hoe alles er bij ligt en ze gaf tips en aanwijzingen over wat er gedaan kan/moet worden. Wie waren er nog meer: Kobra, Janneke, Maarten (foto’s), Liesbeth, Henk vdB, Nel, Hanny (verslag), Bianca, Henk M., Loeki en Ad M. Barbara en Henny kwamen gezellig op de koffie met lekkere koeken. De kuipplanten zijn terug, in wisselende conditie. Eentje ziet er wel heel zielig uit, maar die is van de vrachtwagen gevallen! Aaah, wat jammer. De rododendrons bloeien prachtig, vooral de roze/paarse. Kom echt kijken! Of kom meewerken , in mei kan dat nog op 18 en 24 mei.


 

Zaterdag 4 mei:

Het was lekker droog met af en toe wat zon, prima werkweer op deze vierde mei! De tuin had weinig tot niet geleden van de enorme onweersbui met hagelstenen in de nacht van 30 april op 1 mei. Bij de ingang bloeiden links de Rhododendron/azalea Rosata prachtig roze en rechts de enorme viburnum met een overdaad aan witte schermbloemen. In de tuin was het genieten van roze en paarse akelei en persicaria en de nog steeds bloeiende boshyacinten. De knoppen van de enorme rhododendrons in de boventuin begonnen paars te kleuren en in de vijver wemelde het van de kikkervisjes, echt voorjaar! Waar het ook van wemelde waren slakken, na de enorme hoeveelheid regen van de afgelopen tijd, zagen we welke planten er op hun menu hadden gestaan.
Werk genoeg te doen, niet alleen gingen we op slakkenjacht, maar ook werd onkruid gewied in de borders, de boventuin en het gras bij de vijver, de berceaus werden opgeknapt, het gras op het pad langs het gazon werd minutieus verwijderd, vrouwenmantel opgepot voor het plantenasiel, zaailingen van bomen verwijderd, de paden en het terras rondom de Kate werden geveegd, enz.
Wie waren hier druk mee? Hanny, Joke, Lucie (verslag), Liesbeth, Janneke, Ad Monshouwer, Helma, Nel, Henk van de Beld met zijn kleinkinderen Loef van 7 en Lena van 9 jaar, Maarten (foto's), Joyce, Cor en Ton. Henk zorgde voor de koffie, geassisteerd door Loeki voor het tafeldekken en de afwas. Op de koffie kwam Attie, die zondag 5 mei het plantenasiel zal bemensen. Ook Henny kwam op de koffie.
Het was gezellig koffie drinken met kano's (door Loeki meegebracht) en/of sprits, meegenomen door jarige Liesbeth! We zongen voor haar Lang zal ze leven! waarop Liesbeth memoreerde dat het niet zo'n goede datum is op 4 mei jarig te zijn en je verjaardag te vieren.
We stonden stil bij de oorlogsperiode in Nederlands Indië, door wat Henny, inmiddels 91 jaar, ons vertelde. Ze had als kind in Indië op het eiland Sumatra gewoond en in 1942, de dag na haar negende verjaardag, moest ze met haar moeder en broertje van vijf jaar naar het jappenkamp.  Haar vader werkte intussen aan de Birma-spoorlijn. Henny weet wat honger is en vertelde hoe ze uit het jappenkamp ontsnapte, het oerwoud in, om daar eetbare planten te plukken, die ze onderweg terug al rauw opat, zo'n honger had ze. Na drie en een half jaar kwam de bevrijding en haar vader, voor Henny inmiddels onherkenbaar, keerde terug naar Sumatra; het gezin was herenigd.
Ook vrolijker onderwerpen werden besproken. Loeki vertelde over de mussen die ze gespot had op de ventweg van de Weeshuislaan. In de bomen ter hoogte van huisnummers 18, 20 en 22 is het een voortdurend gekwetter van een enorme mussenkolonie! Een aantal vrijwilligers was het ook al opgevallen!
Er was hard gewerkt (zeker met de hulp van Loef en Lena)! We lieten de Dieptetuin weer als een plaatje achter!
Kom je ook naar de Dieptetuin? De volgende werkochtenden in mei zijn:
vrijdag 10 mei, zaterdag 18 mei en vrijdag 24 mei.

 

Vrijdag 26 april:

Het Oranjezonnetje scheen volop tijdens deze werkochtend, reden temeer om te genieten door: Henk vdB, Ad I en Ad II, Gerda, Liesbeth, Kobra, Cor en Ditte, Helma, Bianca, Maarten (foto’s), Janneke (verslag), de koffiedames Nel en Loeki, de op-de-koffiekomers Loes, Josje en Joop, en Barbara die er wèl was maar juist níet op de koffie. Zij was druk met het onkruid in het pad, anderen met onkruid en mos in de borders, bij de vijver en de berceaus. Maarten snoeide nog meer takken weg buiten het hek, om de stoep begaanbaarder te maken. Cor verwijderde wat wortels die het terras onterecht verhoogden. Kobra, die vorige week de buitenkant van de Kate sopte, hielp Gerda vandaag met snoei-en verplaatswerk. Dit stond op de to-do-list, net als het verwijderen van fout gras uit het bloedgras. Het is altijd leuk om na het werk nog even een rondje te lopen en te kijken hoe mooi alles erbij staat, dat deed Josje ook… met een schepje in haar hand! Tijdens de koffie rees de vraag wat het thema van het volgende Damast-aan-de-vijver-diner zal zijn. Wie heeft er nog een suggestie? Die kan geopperd worden o.a. op zaterdag 4 mei, de volgende werkochtend; ben jij er dan weer bij?

  Zaterdag 20 april:

Het was de afgelopen dagen een komen en gaan van fikse regenbuien, maar vanochtend bleef het op een paar drupjes na droog en zonnig. Goed weer dus om aan het werk te gaan in de Dieptetuin en dat deden: Liesbeth, Gerda, Kobra (een nieuwe vrijwilligster, afkomstig uit Afghanistan, die wij van harte welkom heten), Joyce, Helma, Ad M, Joke, Maarten (foto’s) en Janneke (verslag). Daarbij waren Nel en Loeki deze keer ‘van de koffie en de afwas’ en veegde Jackie het terras aan waar Ton goedkeurend toekeek en later een handje meehielp met het opruimen van de tafels! Nog een rolwisseling vond plaats onder de berceaus: daar was Ad M het grind aan het opschonen. De banken kregen alweer een schoonmaakbeurt, er werd onkruid, dood spul en buitensporige groei weggehaald, ook buiten het hek aan de van Tetslaan. Het voorjaar is duidelijk aangekomen, gezien de prachtig bloeiende en heerlijk geurende sering, de choisya ternata en de azalea mollis. Hier en daar is het nog wat kaal - het is nog maar april tenslotte - maar de vele boshyasinten en de persicaria maken veel goed. Het plantenasiel werd aangevuld zodat er zondag van 2 tot 5 uur weer het een en ander geruild kan worden. Als je weer wilt komen helpen: de volgende werkochtend is op vrijdag 26 april. 

 
 


 

 


 
Vrijdag 12 april

U zat waarschijnlijk te wachten op de schrijfselen van  Hanny, maar u zult het deze week met Henk moeten doen.Ton zal de komende tijd geen verslagen kunnen maken. Loeki heeft zich opgeworpen om zijn plek zolang in deroulatie in te nemen. Vroeg u zich vandaag af of de koffie een ander smaakje heeft dan gebruikelijk? Dat kan kloppen. De koffie komt deze en volgende week van een ander merk. Loeki vond het in ieder geval lekkere koffie, complimenteerde ze mij.
Fijn dat Cor de taak heeft overgenomen van Ton om het terras schoon te maken voordat we beginnen koffiezetten. Hebben jullie dat nou ook, dat de vrijdagwerkochtenden voelen als het weekend? Ik kan er maar niet aan wennen.Maar ach, als pensionist is iedere dag een weekenddag.
In het materiaalhok staat al langer een groot bord met “Verboden te roken”. Het zou goed zijn als we met z’n allen even nadenken waar dit bord in de tuin kan staan. In ieder geval op een plek waar duidelijk wordt gemaakt dat het voor de gehele tuin geldt.
Als ik binnenkom op de werkochtend loop ik eerst altijd even de tuin in om te kijken hoeveel mensen er zijn. Ik groet iedereen en geniet van de tuin. De tuin die dankzij al jullie vrijwilligers er zo prachtig bijstaat.
Vaak deed ik het koffiezetten alleen. De laatste tijd helpt  Loeki mij. Ik vind dat gezellig en ik hoop dat het haar ook
steunt in de voor haar moeilijke tijd.
Wat nu volgt is dankzij mijn lieve Hanny tot stand gekomen.
Aanwezig:
Janneke, Ad M, Ad de H, Hanny, Bianca, Henk, Ditte, Helma, Liesbeth, Joke, Maarten, Barbara, Loeki en Cor.
Wat bloeit er? Hondstand (bij de ingang links), de rode uitlopers van een spar, vele scilla’s in meerdere kleuren,. De Viburnum naast
het hek bloeit heel uitbundig dit jaar De paarse sering begint ook. De ribes bloeit, de roze persicana bloeit al (vroeg!). Compost verspreiden, onkruid wieden en vegen.  


 

 

  
 

Zaterdag 6 april:

Dierbare Vriendinnen en Vrienden van de Dieptetuin!
Het allermooiste weer van de lente, en dat doet wat met ons soort mensen! Grote opkomst dus: Maarten, Barbara, Hanny, Cor, Jackie, Helma, de tweevoudige Ad, Lucie, Liesbeth, Ditte, Janneke, Gerda, Nel, Joyce, Albert, Joke, en Loeki (verslaggever ad interim). Dus een hele klus voor barista en gastheer Henk. Zo'n echte Horeca-man: hij is niet van de zelfbediening, maar wil iedereen afzonderlijk inschenken, persoonlijke service! Hebben jullie dat wel door?
Bij de koffie mochten wij tot ons grote genoegen enkele VIP's verwelkomen: Ton en zijn vrouw Miep, a.k.a. Helena, Loes en Margreet. Ton heeft ons allemaal erg doen schrikken met zijn 'makkes' (Amsterdams woord, hij kent het wel. Voor alle 'boeren (= niet-Amsterdammers)  zoek het maar op). Maar hij heeft ons allen verbaasd doen staan, omdat hij weer het één na hoogste woord voerde. Hij wordt uitstekend opgevangen door Maria Helena, die heel lief, maar ook streng voor hem is. En precies weet wanneer welke aanpak vereist is. Hij is fanatiek aan het oefenen met zijn toegewijde logopediste. Ga zo door, Ton, je krijgt een krul van ons allemaal in jouw taalschriftje! Want wij vertrouwen erop:  jij gaat jouw taal weer verwerven. Ouwe spraakwaterval!
En ons aller Loes, die op haar respectabele leeftijd (die wordt hier niet onthuld, want zij is een dame) nog regelmatig in het dorp op de fiets wordt gespot. Zij kwam ook nog even de bijen inspecteren. Daar gaat het goed mee, hoewel er in de winter wel een volkje het loodje heeft gelegd. Maar zo wreed is de natuur, althans wanneer je een bij bent. Vorige week heeft zij nog honing 'geslingerd' een hele intensieve klus. Loes is een 'role model' voor alle Dieptetuiners. Margreet is betrokken bij ons, maar moet het nu even wat kalmer aan doen. Het is echt goed dat iedereen weet: Je komt als je kunt op de koffie, jouw komst wordt gewaardeerd, en je hoeft  lekker niks te doen!! Jouw aanwezigheid aan onze lange tafel wordt altijd zeer op prijs gesteld.
Er is ook hard gewerkt. Ik heb mijn best gedaan om alle activiteiten te registreren, maar hou me ten goede, ik ben ook maar een niet-tuinierende invalkracht, misschien heb ik wat gemist.
Hanny had het heel druk met allerlei voorbereidingen voor het Plantenasiel, dat afgelopen zondag weer van start is gegaan. Dat is al jarenlang een groot succes, en ook promotie voor de Dieptetuin. Kom eens langs op een zondagmiddag vanaf 14.00 uur om plantjes te brengen of te halen, te kletsen, thee te drinken, of gewoon: ter aanmoediging. Ik (jullie reporter, L.S.) vind dat de inzet van een hoop botanisch bevlogen vrijwilligers (vooral vrouwelijke, waar blijven jullie, mannen?) meer aandacht/waardering verdient. Er is hier echt sprake van 'goede werken in stilte'. De bezoekers gaan altijd gelukkig weg, met een gratis plant (reken de waarde daarvan eens om in een tuincentrum) een verzorgingsadvies, en informatie over de Dieptetuin. (Met een donatie in de spaarzuil, maar vaak helaas ook niet, tja, dat is nu eenmaal zo). Hanny heeft ook de nodige hulptroepen opgetrommeld voor al die trouwerijen die gepland zijn. Zij mailt de betrokkenen nog de bijzonderheden.
Nel heeft zich gestort op het verwijderen van wilde aardbeitjes. Best een lief plantje, maar in onze formele tuin toch onkruid.
Jackie deed ook heel veel, maar zij begint altijd met het opschonen van de 'buitenboel'. Troep opruimen, afval verwijderen in de Van Tetslaan. Heel belangrijk voor onze entree., en ons cachet! En zij verzorgt mede de dagelijkse openstelling van onze Dieptetuin. Zó belangrijk voor onze bezoekers!
Janneke was ook flink buiten bezig. Zij heeft de Euonymus, dat leuke lage bontbladige struikje, binnen de perken weten te houden.
Albert heeft zichzelf een zware opdracht gegeven: de kantjes ervan aflopen. Nee, flauw, hij is altijd bezig om de gazonranden netjes te houden. Want zo hoort een historische tuin als de onze er uit te zien. Heel belangrijk werk!
Joyce was bezig met haar favoriete bezigheid; snoeien, snoeien, snoeien. Met heel veel effect!
Gerda heeft mij gezegd: zegge scheuren, zegge scheuren! Deze plant heet ook netjes 'op z'n Latijns': Carex.. Maar is toch een woekeraar, die zijn plaats moet kennen.
Ad de H. heeft de goten van de Kate schoongemaakt, toch altijd een hele klimtocht. En is op slakkenjacht gegaan en hij heeft zich bekommerd om alle werkzaamheden die op zijn pad - of in een border - kwamen.
Ad M. heeft vandaag zwaar werk verricht, hij is echt een geweldige kracht. Alle compost die de andere Ad produceert (hulde daarvoor, overigens) heeft hij met een kruiwagen vervoerd en deskundig verdeeld.
Liesbeth was als de 'wiedeweerga' bezig, op haar knietjes, in de border 'onder de bijenkasten', om 10.00 uur was het nog een wildernis, om 12.00 uur helemaal schoon.
Ditte heeft in diezelfde border net zo haar best gedaan, door fanatiek te wieden. Gelukkig weet zij precies het verschil tussen 'kruid' en 'onkruid'.
Helma was bezig achter de banken voor Huize Valckenbosch. Met het verwijderen van onkruid, dat zich enorm vermenigvuldigt door te 'springen'. Nee, het was niet de Springbalsemien, maar - na uitvoerig wetenschappelijk onderzoek - blijkt dat het Lepeltjeskruid te zijn.
Joke heeft zich ook erg ingezet voor het Plantenasiel: varens uitgegraven uit haar tuin, en bij ons snoeien, met beleid.
Lucie is altijd heel effectief bezig, dat zit in haar karakter, dus zij deed gewoon wat haar voor de voeten kwam: onkruid eruit trekken., en veel meer!
Barbara had wel de mooiste samenvatting van deze dag. Een fantastische variant op ons ijzersterke motto: Je komt als je kunt, en je doet wat je kan. Zij zei: Ik kijk wat ik zie, en doe wat ik kan. Geweldig natuurlijk, elke vrijwilliger ziet altijd wel iets dat gedaan moet worden.
Cor, de Handyman, die de kapotte kruiwagen heeft gerepareerd, en ook een geweldige stratenmaker is. Er stak een tegel vervaarlijk uit. Een bejaarde, en dat zijn wij tenslotte allemaal, zou daar over kunnen struikelen en een doodsmak maken. Die heeft Cor weer egaal weten terug te timmeren.
De volgende werkochtend is vrijdag 12 april, tot dan!
 

 

Vrijdag 29 maart:

Deze Vrijdag was een bijzonder Goede Dag om weer vol Passie aan de slag te gaan in onze eigen Hof van Ghetsemané. 

De vrienden, 15 in getal, waren daar om elkaar te steunen op deze ‘lijdensweg’.  Gelukkig trakteerde Nel vanwege haar verjaardag op heerlijke koeken bij de door Henk uitgeschonken koffie. Zij niet alleen, ook AddeH, AdM, Bianca, Ditte, Cor (foto’s), Liesbeth, Gerda, Helma, Hanny, Jackie, Joop (die weer wat beter ter been is door medicatie) en Janneke (verslag) knapten daar helemaal van op. Josje kwam aan het einde van de ochtend nog even langs om te bekijken wat er allemaal gedaan was en wat er allemaal bloeide. Gerda deelde op gepaste wijze de lakens uit: veel snoei- en opruimwerk, waardoor de door Ad I rondgebrachte compost goed verspreid kon worden door Ad II, Cor was actief in en rond de Kate: vegen, gereedschap repareren, klinkers in het terras platleggen. Waar iedereen ook vrolijk van werd was de zon die rijkelijk scheen en de in bloei staande epimedium, mahonia, schoenlappersplant en het wat verdekt opgestelde lenteklokje. En niet te vergeten de in deze tijd heerlijk geurende skimmia langs het achterpad. Hanny blaast op 1ste Paasdag 31 maart het plantenasiel nieuw leven in, kortom we gaan er allemaal weer voor. Kom de volgende werkochtend ook, dat is op 6 april.
Iedereen Prettige Paasdagen!
 

 


 


Zaterdag 23 maart: 

Het was fris, om niet te zeggen koud, op onze tweede werkochtend, maar met het heerlijke zonnetje dat af en toe doorbrak was het heerlijk werken en genieten. Maart roert zijn staart! Plotseling werden we getrakteerd op een korte hagelbui en om kwart voor twaalf op een flinke plensbui, zodat we schuilden onder de overkapping bij de Kate.
We waren met dertien vrijwilligers hard aan het werk: Cor, Liesbeth, Gerda, Hanny, Henk (koffie), Ditte, Joke, Lucie (verslag), Ad Monshouwer, Albert, Joyce, Henk, Ad de Hartog, en Loeki kwam koffie drinken.
Nu in het vroege voorjaar, ondanks de klapper van vorige week met hulp van NL DOET, was er nog veel werk te verzetten. De enorme laurierhaag achter de valk moest verder worden gekortwiekt: Henk, Ad I en Ad II snoeiden en brachten kruiwagens vol naar de achteruitgang. Joke, sopte een aantal tuinbanken weer blinkend schoon, Joyce snoeide een reuze buddleja, Albert knapte de randen van het gazon op, Liesbeth, Ditte, Cor, Hanny en Lucie waren bezig met snoei- en verplantwerk in de borders onder de deskundige leiding van Gerda die als een duizendpoot zelf aan het werk was - een prachtige vijg van Iraanse herkomst plantte zij in de boventuin - en al het tuinwerk in de hele tuin in de gaten hield!
Bij de koffie was het feest! Er waren gebakjes gebracht door Anthonie de Vos van de Stichting Groen Valckenbosch, als dank voor het gebruik van onze prachtig onderhouden Dieptetuin voor de buurtactiviteiten van Valckenbosch. De bedankbrief was samen met twee oude ansichten van de Dieptetuin (uit 1968 en 1972) heel mooi ingelijst. Deze prachtige blijk van waardering krijgt een ereplaats in onze Kate!
Loeki valt in voor het schrijven van de verslagen waar Ton voor genoteerd staat. Cor zal het terras en de paden bij de Kate vegen.
Hanny vertelde dat er veel huwelijken bij ons in de Dieptetuin zijn aangevraagd. Er is dus werk aan de winkel, daar volgt nog een mail over met de data.
Wat ook een succes is, is onze minibieb, die weer op zijn vertrouwde plek staat. Het boeken ruilen loopt als een trein!
Bij de Kate en bij de ingang staan de pierissen nu volop en prachtig in bloei!
De tuin staat er weer prachtig bij!
Kom werken of genieten op 29 maart (Goede Vrijdag), de werkochtenden in april zijn op 6, 12, 20 en 26 april!

  

 
 

 

 

Vrijdag 15 maart: Eerste werkochtend met NL DOET!

Een geweldige hoeveelheid mensen begon dit nieuwe tuinseizoen met de grote voorjaarsschoonmaak in de Dieptetuin. Maar liefst 20 mensen van het i.t. bedrijf SucceedIT uit Amersfoort waren via NL DOET gekomen om ons te helpen. Nou, dat ging prima! Gelukkig was er ook een waslijst aan werkzaamheden: dode stengels en uitgebloeide bloemen afknippen en afvoeren, siergrassen uitspitten, delen en terugplanten, epimedium terugsnoeien, banken soppen, buitenborders aan de van Tetslaan opschonen, snoeien aan de kant van de van Tuijlllaan, enz. Bij de koffie zaten er welgeteld 37 mensen aan tafel! Dat was even aanpoten voor Henk. Gelukkig had hij hulp van Barbara en Loeki. “Onze” mensen waren: Maarten (foto’s), Gerda, Janneke, Loes, Barbara, Ad de H., Bianca, Henk M, Henk vdB, Jackie, Ad M., Nel, Helma, Loeki, Joke, Liesbeth, Hanny (verslag). Joop kwam koffie drinken. Na de koffie waren de berceaus aan de beurt. Met 6 man tegelijk werd het bladafval opgeruimd, uitgebloeide bloemen verwijderd en vooral hóóg gesnoeid, nl. de haag achter de valk. Met trappen/ladders werd deze haag keurig geknipt.
Het resultaat van al dat snoeien, knippen en vegen was duidelijk te zien, natuurlijk ín de tuin, maar ook bij de achterpoort. Daar lag een manshoge stapel tuinafval (zie laatste foto).
Wat bloeit er al? De sneeuwroem (blauwe klokjes), Pieris Japonica, forsythia (is al bijna uitgebloeid), schoenlapper, anemoontjes (bij het hek), schijnhazelaar en helleborus (foto 12). Ook leuk: parende padden(of kikkers?) foto 4.
Hartelijk dank harde werkers voor al jullie inspanningen! Het was een geslaagde ochtend!

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 Vrijdag 23 februari: laatste winterkoffieochtend

Vanochtend was de Grande Finale van de serie gezellige koffie-ochtenden van deze winter. Wie waren de finalisten? Hanny (organisatie en uitgebreide voorbereiding), Liesbeth (creatief met kurk), Helma (foto’s), Nel, Ton, Jackie, Gerda, Bianca, AddH, Joke en Janneke (verslag). Stukjes maken stond op het programma en dus kregen we gedegen uitleg van Hanny tijdens de eerste koffieronde, mèt voorbeelden en bemoedigende woorden. Daarop togen we opgewekt de Dieptetuin in om in een wat druilerige koude atmosfeer materiaal te verzamelen. Vervolgens was het: vele takken maken mooi werk. Iedereen deed maar wat, soms was het zelfs stil vanwege de benodigde concentratie, maar het lukte wonderwel om er iets van te maken. Men gaf elkaar naast schouderklopjes ook nuttige adviezen over compositie en kleurgebruik, met fraaie resultaten. Ad haalde thuis nog een zaag op om het mooie stuk kurkeikbast van Liesbeth in stukken te zagen. De samenwerking zette zich ook voort aan het einde van deze creatieve ochtend toen het op opruimen en schoonmaken aankwam. We hopen elkaar over enkele weken weer te zien op 15 maart tijdens de NL Doet-dag, tevens de eerste werkochtend van 2024. 
Vrijdag 9 februari: koffieochtend

Op deze sombere februaridag werd het een vrolijke boel in de Kate. Onder leiding van pubquizmaster Banno  en zijn assistent en jurylid Henk “streden” 4 groepjes van 3 mensen om de overwinning van de pubquiz. Wie deden er mee: Ad de H., Janneke, Bianca, Loeki, Albert, Gerda, Ad M., Nel, Ton, Loes, Liesbeth en Hanny (verslag). Er waren maar liefst 7 rondes met dus 7 categorieën: Dieptetuin, Zeist, geschiedenis, vermaak, muziek, film & t.v. en sport en ontspanning. Banno en Henk zijn geboren en getogen Zeistenaars; dus vooral de vragen over Zeist waren voor de veelal import mensen heel pittig! Weet u bijvoorbeeld welke straat er helemaal verdwenen is bij de aanleg van het Emmaplein? Nou, de meesten van ons niet! (antwoord komt in het volgende verslag) Het werd heel spannend. Na ronde 6 hadden “de eerste de beste” en “de eekhoorntjes” evenveel punten. Het kwam dus aan op de laatste ronde. En met een half puntje verschil (!) wonnen de eekhoorntjes. Zij kregen een leuk klein plantje als prijsje. En Banno een lekker flesje voor zijn zeer gewaardeerde leiding. Het was een leuke ochtend! De laatste koffieochtend van deze winter is 23 februari. 


 


Vrijdag 26 januari: koffie-ochtend

Een klein select gezelschap had zich door de regen naar de Kate gehaast. Liesbeth, Janneke (foto’s), Bianca, Ad de H., Ad M., Jackie, Joke, Ton, Josje (fijn dat je er was, Josje!), en Hanny kwamen kijken en luisteren naar Arnold. Hij liet op groot scherm (!) vele beelden zien van natuuropnames in relatie tot het klimaat. Prachtige zelf geschoten foto’s van bossen, heide, vogels en planten mét duidelijke uitleg en persoonlijke visie. Soms ontstonden daardoor leuke discussies. Jammer dat er weinig mensen waren, want dit was zeer de moeite waard! Dankjewel Arnold! Toen we naar huis gingen, scheen gelukkig de zon weer.
Onze volgende koffieochtend, 9 februari, is er een pubquiz. Onder leiding van de zeer ervaren quizmaster Banno en zijn vriend en assistent Henk gaan we in groepjes zeer gevarieerde vragen proberen te beantwoorden. Met voor de winnaars natuurlijk een klein prijsje. Komt allen!
En vergeet niet zondag 4 februari: Gluren bij de buren. Door heel Zeist is op maar liefst 45 plekken amateurkunst te zien, gratis! Dit evenement wordt in heel Nederland georganiseerd. Ga naar www.glurenbijdeburen.nl, zoek Zeist op en dan kun je zien waar alle optredens zijn en je eigen programmaatje samenstellen. De Dieptetuin doet ook mee. In de Kate kunnen jullie genieten van Guitarvibes, uitgevoerd door Heino. De aanvangstijden zijn: 12.45 uur, 14.15 uur en 15.45 uur en een optreden duurt een half uur. Aanmelden niet nodig. Zegt het voort, zegt het voort!


 


  
Vrijdag 12 januari 2024:


Op deze eerste koffieochtend van het nieuwe jaar kwamen 10 mensen hun kelen smeren. Niet met drank, maar met liedjes. Aanwezig waren: Ad M., Albert, Jackie, Liesbeth, Bianca, Janneke, Helma, Nel en Hanny (verslag). Onder leiding van Ad de H. op de accordeon werd er gezongen, eerst nog wat “roestig”, maar al snel zat de vaart erin en ging het steeds beter. Nederlands, Engels en Frans; het passeerde allemaal. Tante en oom uit Laren, Adam, de heilsoldaat en de dronken zeeman: we hebben ze allemaal bezongen, evenals Amsterdam, Haarlem en Holland in het algemeen. Dank je Ad voor al deze vrolijkheid!
Er zijn nog 3 koffieochtenden  te gaan: 26 januari, 9 februari en 23 februari. Het programma volgt binnenkort.

 

E-mailen
Bellen
Info